Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken

Kategorier: Sundhed  -  Gynækologi

Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken 

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Akutte smerter i underlivet

Akutte smerter, dvs. pludseligt opståede smerter, der i løbet kort tid forværres, kan blandt andet skyldes en bristet cyste på æggestokken, urinvejsinfektion eller underlivsbetændelse.

Kroniske smerter i underlivet

Når det drejer det sig om smerter eller ubehag af mere permanent art, dvs. gener, der har stået på gennem længere tid og måske med tiden er blevet mere udtalte, så kan det være symptomer på kroniske lidelser som fx endomentriose, muskelspændinger i underlivet eller klamydiainfektion.

Symptomer og årsager

Er man i tvivl om, hvad smerterne skyldes, så kan beskrivelser af de mest almindelige årsager og symptomer være et praj om, hvad de gener man oplever skyldes. 

  • Akut blindtarmsbetændelse
    Symptomer: Voldsomme smerter fortrinsvist i nedre del af maven i højre side, hvor blindtarmen sidder. Ud over mavesmerten er der ofte symptomer som kvalme, opkastninger og feber.
    Årsag: Årsagen til blindtarmsbetændelse synes som regel at være en ophobning af bakterier i blindtarmens hulrum. I de fleste tilfælde kan man ikke fastslå diagnosen uden at gennemføre en operation, hvor blindtarmen fjernes, såfremt den er betændt.

  • Bakteriel vaginose
    Symptomer: Lugt og tyndt udflåd, især i forbindelse med menstruation
    Årsag: Ved tilstanden, bakteriel vaginose, opstår der ubalance i skedens bakterieflora, hvilket kan give uønskede mikroorganismer, som for eksempel for de lugtdannende bakterier, gunstige forhold.
    Læs mere: Bakteriel vaginose

  • Bristet cyste på æggestokken
    Symptomer: Smerter ved samleje, tyngdefornemmelse i underlivet, forøgelse af mavens omfang, hyppige vandladninger og problemer med at tømme blæren
    Årsag: I æggestokkene dannes der hver måned nye folliker, som hver især rummer et æg. Ved ægløsning brister folliklen, og ægget opfanges af æggelederen. I nogle tilfælde brister folliklen imidlertid ikke, og der opstår i stedet en cyste. Cyster på æggestokkene forsvinder som regel af sig selv. I nogle tilfælde kan en cyste imidlertid blive afklemt eller springe, hvilket kan medføre pludselige og voldsomme smerter.

  • Bækkenbundsmyoser
    Symptomer: Stikkende smerter, murren eller sviende fornemmelse i den ene eller begge sider af lysken. Smerterne kan være konstante eller komme som jag, og kan stråle ud i balde, lænd og inderlår, og kan meget ofte give smerter i underlivet under og efter samleje.
    Årsag: Årsagen er for nogle kvinder, at de ubevidste spænder så meget i bækkenet, at der opstår muskelinfiltrationer, også kaldet bækkenmyoser
    Læs: Muskelspændinger og myoser i bækkenbunden

  • Dyspareuni - fællesbetegnelse for smerter under samleje
    Symptomer: Smerter under eller efter samleje
    Årsag: Dyspareuni kan have psykiske årsager som fx stress og utryghed i forbindelse med sex og samleje. Blandt sygdomme, der kan forårsage dyspareuni, er blandt andet fibromer, svampeinfektion i skeden, genital herbes og vaginisme.
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Endometriose
    Symptomer: Nogle kvinder oplever ingen smerter ved endometriose, mens andre oplever lettere eller stærke kroniske smerter i forbindelse med menstruation og den menstruelle cyklus. Endometriose er ofte kilde til smerter under og efter samleje, og kan lede til ændret appetit, træthed og søvnforstyrrelser
    Årsag: Endometriose er en kronisk tilstand forårsaget af at slimhindevæv findes andre steder end i livmoderen, fx i bughulen og på overfladen af æggestokkene, hvilket kan føre til barnløshed. Årsagen til endometriose er ukendt.
    Læs også: Endometriose

  • Fibromer (Godartede muskelknuder, Myomer)
    Symptomer: Oftes er fibromer ikke anledning gener eller smerter, men nogle kvinder oplever blødningsforstyrrelser
    Årsag: Årsagen til fibromer er uafklaret, men er muligvis arveligt betinget

  • Fibromyalgi
    Symptomer: Øgede smerter i forbindelse med menstruation, hovedpine, søvnforstyrrelser, øget træthed
    Årsag: Årsagen til sygdommen er uafklaret, men skyldes sandsynligvis et samspil mellem hormonelle og genetiske forhold

  • Forstoppelse
    Symptomer:  Hård og knoldet afføring, luft og smerter i maven, smerter i forbindelse med afføring
    Mulige årsager: For lidt væskeindtagelse, fiberfattig kost, medicin, manglende motion
    Læs også: Irritabel tyktarm, Forstoppelse kan have sundhedsmæssige konsekvenser

  • Klamydia
    Symptomer: Man kan gå i lang tid med klamydia uden at kunne mærke det. De hyppigste symptomer er svie ved vandladning, pletblødninger, blødning i forbindelse med samleje,
    smerter i underliv og feber.
    Årsag: Klamydia skyldes infektion med bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der smitter ved ubeskyttet sex

  • Kondylomer (kønsvorter)
    Symptomer: Man kan være smittet med kondylomer længe uden at opdage det, da vorterne kun sjældent medfører let svie eller kløe. Efter nogle måneder vil man som regel kunne se vorterne, fordi de sidder yderligt omkring kønsorganerne, fx på skamlæber.
    Årsag: Kondylomer skyldes en virusinfektion med Human Papilloma Virus (HPV), som smitter ved seksuel kontakt.
  • Lichen sclerosus et atrophicus
    Symptomer: Smerter ved samleje
    Årsag: Men kender ikke årsagen til Lichen sclerouses, som er en kronisk hudlidelse, oftest lokaliseret i vulvarregionen. Ved Lichen sclerosus sker der en skrumpning af huden, som bliver tynd på grund af nedbrydning af det normale, elastiske væv. Skrumpningen gør, at skedeindgangen bliver snæver og mindre eftergivilig, samtidig er der ofte en yderst generende kløe i området. På grund af forsnævringen kan det gøre ondt ved samleje, og der kan opstå rifter.
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Svampeinfektion i skeden (candida vaginitis)
    Symptomer: Irriteret og sart hud, kløende, sviende eksem, og tykt, hvidt udflåd
    Årsag: Lichen sclerousus, psoriasis og overfølsomhed kan være årsag til svampeinfektioner, ligesom behandling med antibiotika kan ændre skedens bakterieflora og hæmme skedens normale bakteriebalance

  • Tamponsyge
    Symptomer: Symptomer på tamponsyge kan blandt andet være høj feber, kvalme, opkastninger, diarre, ømme muskler.
    Årsag: Man kan få tamponsyge, hvis tamponen har siddet for længe (mere end 2 til 3 timer) i skedens lune miljø. Her skabes et giftstof, som kan fremkalde symptomerne og i særligt slemme tilfælde give hjerte-og nyresvigt.

  • Urinvejsinfektion (blærebetændelse)
    Symptomer: Svie eller smerter ved vandladning, hyppig vandladningstrang, grumset urin.
    Mulige årsager: Urinvejsinfektioner skyldes i de fleste tilfælde, at tarmbakterier, fx ved samleje, har fundet vej til blæren gennem urinrøret.
    Læs om: Forebyggelse af urinvejsinfektion

  • Underlivsbetændelse
    Symptomer: Smerter lige over skambenet. Det gør som regel ondt at sætte sig ned, fordi stød går lige igennem den betændte livmoder. Ofte får man lidt feber.
    Årsag: Normalt er livmoderen helt uden bakterier, men skeden er i forbindelse med omverdenen og derfor kan bakterier trænge herfra ind i livmoderen og sætte sig til betændelse.

  • Vaginisme
    Symptomer: Smerter ved samleje
    Årsag: Angst for penetration (angst for at få noget op i skeden)
    Læs også: Vaginisme - når kroppen siger fra

  • Vulvodyni
    Symptomer: Vulvodyni er en tilstand af svien, kløen og en brændende fornemmelse omkring skedeindgangen. Ofte er området ekstremt følsomt overfor tryk eller pres.
    Årsag: Ingen ved, hvoraf tilstanden kommer, der gættes på mikroorganismer, hormoner, muskelspændinge, men også psykiske årsager.
    Læs mere: Vulvodyni

 

Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^