Kategori: Sundhed

Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Risikoen for paradentose og forebyggelse

Hos voksne opstår de fleste tandproblemer som regel som følge af slitage på tandemaljen. Det gør tænderne mindre modstandsdygtige overfor karies, og da tandkødet med tiden trækker sig og blotter de sarte tandrødder, øges risikoen for bakteriel infektion.

Vedvarende betændelse i tandroden nedbryder vævet omkring tanden, så tanden mister fæste i. Betændelsestilstanden, der kaldes paradentose, medfører i begyndelsen ikke nødvendigvis smerte, så derfor handler forebyggelsen først og fremmest om regelmæssige tandlægebesøg. Kan tandlægen se tegn på parodontose, så gælder det om at have fokus på tandplejerutinerne, og justere kost og livsstil, så tænder og tandkød belastes mindst muligt. 

Orientér tandlægen:

  • hvis du har diabetes. Forskning viser en sammenhæng mellem diabetes og udvikling af parodontose.
  • hvis du har oesteoporose, da lidelsen øger risikoen for parodontose.
  • hvis én dine forældre har paradentose, da du dermed har en forhøjet risiko for, selv udvikler tandsygdommen.
  • hvis du tager medicin, der medfører mundtørhed, da spytproduktionen er et vigtigt værn mod bakterier. Kontakt evt. din læge og hør om du kan skifte til et andet medicinsk præparat. 

Mundhygiejne

Når gode rutiner omkring tand- og mundhygiejnen er så vigtige, så skyldes det, at mundens bakterier hurtigt lægger sig på tænderne i form af plak. Får man ikke fjernet belægningerne med tandbørste og -tråd, kan det, sammen med kalk fra spyttet, udvikle tandsten.

Tandsten sætter sig især i kanten af tandkødet og skaber små ujævnheder på tanden, hvilket gør det svært at få fjernet bakterierne med tandbørsten. Derfor gælder det om at være grundig og nøje følge tandlægerne råd: Brug tandtråd hver dag og børst, som minimum, tænder i 2 minutter to gange dagligt - også selvom du anvender el-tandbørste.

El-tandbørste vs. manuel tandbørste

Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan der være fordele ved at anvende en elektrisk tandbørsten i stedet for en manuel.

”Tandbørstningen bliver med en elektrisk tandbørste mere korrekt og ensformig. Fordelen ved den elektriske tandbørste er nemlig, at den laver alle bevægelserne for dig. Du skal derfor kun sørge for at bevæge eltandbørsten rundt mellem tænderne,” skriver Tænk. ”Eltandbørste gør også tandbørstningen mere dybdegående. På den måde forebygger du plak og bakteriebelægninger på tænderne.”

Husk også at:

  • sukker- og syreholdigt mad øger risikoen for udvikling af tandkødsbetændelse
  • rygere har øget risiko for at udvikle parodontose

 

Anmeldelse: Ny innovativ og effektiv el-tandbørste

Producenter af el-tandbørster udvikler løbende nye, effektive metoder og teknologi, der optimerer tandbørstning. Senest har Oral-B lanceret Oral-B iO Series 9, som udmærker sig ved et tandlægeinspireret rundt børstehoved, der renser og rengør tænder, tandkød, mund og tunge med mikrovibrationer.

Forbrugernes oplevelser med den nye model, lyder lovende, og min egen oplevelse er, trods min korte erfaring med børsten, at den - nærmest lydløse - Oral-B iO Series 9 kommer rundt i alle hjørner og fjerner nænsomt og yderst effektivt, bakteriebelægninger og plak.

Med den nye tandbørste behøver du ikke længere være i tvivl om, hvorvidt du børster tænderne korrekt og tilstrækkeligt længe. Modellen er nemlig udstyret med kunstig intelligens, der registrerer børstningen og giver vejledning til optimal personlig tandrensning med syv rengøringsprogrammer, trykovervågning og indbygget timer.

Det er endnu uvist om den nye model fra Oral-B bliver allemandseje, men rent teknisk, så har den i hvert fald potentiale. Udfordringen er at udvikling af modellens innovative teknologi og fremstilling betyder, at man skal til lommerne, hvis man vil erhverve sig et eksemplar. Prisen på Oral-B iO Series 9 er 2.199, endvidere er modellen designet med en særlig type børstehoveder, der koster ca, 80 kroner stykket. 

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^