I fødevareindustrien udvindes fruktose hovedsageligt af sukkerrør, sukkerroer og majs. Blandt dem udgør især forarbejdet majssukker i form af fruktose-glukose sirup, et alvorligt helbredsmæssigt problem. Siruppen, der er kendt som High Fructose Corn Syrup (HFCS), har, som resultat af forarbejdning, et særligt højt fruktoseindhold, hvilket gør High Fructose Corn Syrup både billigere og meget sødere end andre sødemiddel: Siruppen har samtidigt nogle egenskaber, der gør den særligt velegnet til fødevareproduktion, hvilket har gjort den populær i USA, men også i højere grad bruges herhjemme, vurderer Forbrugerrådet.
Problemet med fruktose, og i særlig grad High Fructose Corn Syrup, er den måde siruppen nedbrydes i kroppen. Mens forskerne nu kan dokumentere, at koncentreret fruktose aktiverer processer, der påvirker kroppens energiniveau og øger sultfølelse, så mistænkes stoffet også for at lede til fedtaflejring i leveren, hvilket kan lede til blandt andet insulinresistens og diabetes.
Sukker har mange navne - Tjek ingredienslisten
Mens High Fructose Corn Syrup (HFCS) er et særligt problematisk sødestof, så gælder det generelt om at begrænse sukkerindtaget. Derfor er det en god vane altid at tjekke varedeklarationen, hvor det skal fremgå, hvilken slags sukker produktet indeholder og mængden af sukker. Udfordringen kan dog være at finde informationen, fordi sukker går under mange forskellige betegnelser.
På ingredienslisten kan sukker blandt andet være anført som:
- Dextrose - Findes i frugter og honning og indgår som bestanddel i almindelig sukker, maltsukker og mælkesukker.
- Druesukker - Findes i frugter og honning og indgår som bestanddel i almindelig sukker, maltsukker og mælkesukker.
- Fruktose - Findes i frugter og honning, er sødere end glukose og indgår som bestanddel i almindelig sukker.
- Glukose - Findes i frugter og honning og indgår som bestanddel i almindelig sukker, maltsukker og mælkesukker.
- Honning - Indeholder glukose og fruktose ligesom almindelig sukker.
- Invertsukker - Kaldes også for kunsthonning, da det fremstilles af sukker forarbejdet til glukose og fruktose.
- Isoglukose - Kendt som High Fructose Corn Syrup (HFCS) er forarbejdet majsstivelse omdannet til koncentreret fruktose.
- Laktose - Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter.
- Maltose - Dannes ved nedbrydning af stivelse fra fx eksempel korn. Bruges i brød og på bryggerier.
- Maltsukker - Dannes ved nedbrydning af stivelse fra fx korn. Bruges i brød og på bryggerier.
- Mælkesukker - Sukkermolekyle, der findes i mælk og mælkeprodukter.
- Rørsukker - Almindeligt sukker fra sukkerroer eller sukkerrør.
- Sakkarose - Almindeligt sukker fra sukkerroer eller sukkerrør.
- Sirup – Sukkeropløsning med et sukkerindhold på cirka 80%.
- Sukker - Almindeligt sukker fra sukkerroer eller sukkerrør.
- Sukrose - Almindeligt sukker fra sukkerroer eller sukkerrør.
Vær opmærksom på:
- at ingredienserne skal stå i rækkefølge efter, hvor meget varen indeholder af hver ingrediens. Dvs, at den der er mest af, står først.
- at nogle producenter angiver procentdelen af hver ingrediens, men det er ikke et lovkrav
- at hvis sammensatte ingredienser udgør mindre end 25% af varen, skal de enkelte ingredienser ikke deklareres.
- at der ikke kræves ingrediensliste på pakninger, der er mindre end 10 cm2.