Temu’s popularitet stiger på trods af sikkerhedsproblemer
Temu har på kort tid vundet stor popularitet blandt danske forbrugere. Ifølge en Epinion-undersøgelse for Dansk Industri er Temu nu den næstmest besøgte webshop i Danmark, kun overgået af Zalando. Alligevel er mange af produkterne på Temu ikke i overensstemmelse med europæisk lovgivning, især når det kommer til børneprodukter, elektronik og kosmetik.
”Det er et chokerende resultat, at en så stor del af produkterne ikke lever op til basale krav om forbrugerbeskyttelse. Når man som forbruger handler på en dansk-sproget platform, bør sikkerhed og sundhed ikke være en bekymring. Men vores undersøgelse viser, at der er al mulig grund til at være på vagt,” siger Esben Grønborg Geist, konstitueret direktør i Forbrugerrådet Tænk.
Store sikkerhedsbrister i børneprodukter
Blandt de undersøgte produkter var der 15 børneprodukter, herunder sutter, bæreseler og legetøj. Af disse viste 11 sig at have alvorlige sikkerhedsfejl, såsom små dele der kan løsne sig, eller snore der udgør en kvælningsrisiko. Desuden havde 14 børneprodukter utilstrækkelig eller forkert mærkning, hvilket skaber yderligere bekymring.
Forbrugerrådet Tænk undersøgte også fire opladere, hvoraf to udgør en risiko for elektrisk stød. Yderligere tre rengøringsprodukter dumpede på grund af manglende ingredienslister, børnesikring og advarsler. Blandt de testede kosmetikprodukter indeholdt 10 ud af 12 mistænkt hormonforstyrrende stoffer, og tre solcremer indeholdt et solfilter, der ikke længere bruges i Danmark på grund af sundhedsrisici.
Lovgivningen er utilstrækkelig
Esben Grønborg Geist påpeger, at Temu kan slippe afsted med at sælge usikre produkter, fordi de ikke holdes til ansvar i tilstrækkeligt omfang. Han fremhæver dog, at danske myndigheder har mulighed for at sanktionere Temu, hvis de gentagne gange overtræder reglerne.
”Vi har brug for at indføre et importøransvar for platforme som Temu, Shein, Wish og Amazon i EU-lovgivningen. Dette vil gøre dem ansvarlige for produktsikkerheden af de varer, de formidler til europæiske og danske forbrugere. Samtidig opfordrer vi myndighederne til at bruge de eksisterende lovgivningsmæssige redskaber til at slå hårdt ned på virksomheder, der gentagne gange sælger usikre produkter,” siger Esben Grønborg Geist.