2 urtebrød
Sværhedsgrad: middel
Hævetid: 30 + 40 min
Bagetid: 20-23 min
Dej
- 25 g gær
- 2,5 dl koldt vand
- 1 æg, str m/l
- 1 spsk sukker
- 500 g hvedemel
- 1 tsk fint salt
- 50 g blødt smør
Urtesmør
- 50 g blødt smør
- 1 stor sammenpresset håndfuld friske urter - f.eks. persille, basilikum, timian, rosmarin
- 1 fed hvidløg
- 25 g hasselnødder
- 20 g revet parmesan
- 1-2 spsk olivenolie
I øvrigt
- 1 æg, til pensling
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet. Tilsæt æg, sukker og hvedemel og ælt dejen sammen på en røremaskine med dejkrog ved lav hastighed. I starten fremstår dejen ret hård og tung i det, men bare fortsat med at lade dejen ælte, så vil den blive mere smidig og blank efter et par minutter. Tilsæt da salt og smørret i små bidder. Lad dejen ælte yderligere 3-4 min ved lav hastighed til den er helt blank og smidig og slipper skålens sider.
- Form dejen til en kugle og læg den til hævning i 30-40 min til dobbelt størrelse på en meldrysset bordplade under et fugtigt klæde.
- I mellemtiden blender du alle ingredienserne til urtesmørret sammen i en lille minihakker. Det skal blive til en cremet, smørbar, grovkornet masse. Juster konsistensen med olivenolie.
- Del dejen i to og rul hver del ud til at rektangel på ca 40x50 cm. Fordel et tyndt lag urtesmør på hvert rektangel. Rul dernæst dejen sammen på den lange led til en stram ’roulade’, - ligesom når du laver kanelsnegle.
- Skær dejrullerne over på den lange led, så du har 4 lange overskårne dejstykker, hvor du tydeligt kan se striberne på langs fra urtesmørret. Sno dem sammen to og to til to aflange snoede urtebrød, hvor du gør dig umage med at lade snitfladen pege opad, så striberne ses tydeligt. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad urtebrødene hæve ved stuetemperatur under et klæde i 40 min til dobbelt størrelse. Varm i mellemtiden ovnen op til 210 grader varmluft. Pensl brødene med æg og bag dem i den varme ovn i 20-23 min til de er gyldne og sprøde på overfladen.
- Køl brødene helt af på en bagerist.
Tip: Brødene er fryseegnede.