Hvilke grøntsager egner sig til råsyltning?
Grøntsager som gulerødder, rødløg, fennikel, radiser og kålstok er særligt velegnede til råsyltning. De kan enten syltes hver for sig eller blandes for en farverig og sprød blanding. Holdbarheden for råsyltede grøntsager er op til 1-2 uger, hvilket gør dem ideelle til både julebordet og som en frisk snack i hverdagen.
Eksperimentér med citrus, krydderier og krydderurter
"Råsyltede grøntsager smager vanvittigt godt, og syltelagen kan krydres på mange måder," siger Camilla Plum. Hun anbefaler både klassiske syltekrydderier og mere eksotiske varianter, som kan tilpasses smag og anledning.
"Prøv fx en citruslage med citronduftende krydderurter som citronverbena og citrongræs, eller en lage med anis, fennikelfrø og stjerneanis," foreslår Camilla Plum. Hun deler også en opskrift på råsyltede sprøde grøntsager med citron, ingefær og hvidløg – en alsidig og smagfuld lage, der nemt kan tilpasses.
Andre spændende smagskombinationer
"Opskriften giver dig en god og alsidig lage, men man kan fx også tilberede en mere japanskinspireret version med en citruslage med citronduftende krydderurter som citronverbena, citrongræs, limeleaves, citrontimian og sezhuanpeber," forklarer Camilla Plum.
For dem, der ønsker en dybere smag, anbefaler hun en lage med anis, fennikelfrø, stjerneanis og lidt lakridsrod. "Eller prøv et klassisk syltekrydderi med gul sennep, lang peber, laurbær, dildkroner, chili og allehånde eller nelliker samt frisk rå peberrod til allersidst. Det er dejligt."
Camillas opskrift på råsyltede grøntsager
Ingredienser
- 1 kg grøntsager
Eddikesirup:
- 2 citroner - saft + fintskåret skal
- 4 dl æbleeddike
- 500 g rørsukker
- 5 fed hvidløg i tynde skiver
- 2-3 tørrede chili
- 50 g frisk ingefær i tynde skiver
- Evt. lidt frisk gurkemeje
Sådan gør du:
- Kom alle ingredienser til siruppen i en gryde. Ingefær skal i rå til allersidst. Lad det koge til sukkeret er opløst.
- Skær grøntsagerne papirstyndt på langs. Det gøres bedst med et mandolinejern.
- Hæld lagen, mens den er varm, men ikke kogende, over grøntsagerne.
- Prop grøntsagerne ned unde lagen.
- Læg ingefær øverst, når grøntsager og lage er kølet af.
- For at opnå optimal smag og konsistens, har de råsyltede grøntsager godt af at stå natten over.
Kilde: