Kategori: Fastelavn

Det er snart den tid på året, hvor børnene klæder sig ud og slår katten af tønden, mens de voksne samles i lange køer foran landets bagerier. Efterspørgslen er stor, og der eksperimenteres med både form og indhold i bagerierne. For selvom den populære fastelavnsbolle er bundet op på en årelang tradition, så er der altså forskellige opfattelser af, hvad en rigtig fastelavnsbolle er. Det viser en ny undersøgelse fra Karolines Køkken.

Hvordan er en 'rigtig' fastelavnsbolle? 

Søndag skal fastelavn fejres med hjemmebagte fastelavnsboller. Men hvad er en ’rigtig’ fastelavnsbolle? Er det den gammeldags slags med creme og syltetøj, eller er det wienerbrødsbollen med creme og flødeskum?

Karolines Køkken har undersøgt sagen, og skriver, at holdningerne er delte. Nordjyderne og sjællænderne står på hver deres side i duellen, og det samme gør den unge og den ældre generation.

"Hvis man har hængt sin hat på en vinder af fastelavnsbolleduellen, må man gå skuffet hjem," siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken. Deres undersøgelse viser nemlig, at der er næsten lige mange danskere, der foretrækker den gammeldags fastelavnsbolle, som der er tilhængere af den med wienerbrød, flødeskum og creme. 34 procent synes, at den gammeldags fastelavnsbolle smager bedst, mens 31 procent svarer wienerbrødsfastelavnsbollen.

"Fastelavnsbollen er jo forbundet med traditioner for mange danskere, men det behøver ikke at betyde, at der kun er ét svar på, hvordan fastelavnsbollen skal se ud og smage. Er man til den mere traditionelle type, så går man med den gammeldags, men er man til mere fyld og overdådighed, så stikker man gaflen i en af de nyere. For eksempel er den svenske version semlor også blevet populær herhjemme."

De unge vil have den gammeldags, og de ældre er til wienerbrød

Mens fastelavnsbollerne generelt går som varmt brød, er der stor forskel på, hvilken type fastelavnsbolle danskerne foretrækker. Og her er det særligt alderen, der afgør, hvilken version danskerne går efter. Karolines Køkkens undersøgelse viser nemlig, at de yngre i alderen 18-29 år i højere grad foretrækker den gammeldags fastelavnsbolle, mens de ældre i alderen 60-75 år er mere til wienerbrødsversionen.

Det er ikke kun generationer, som fastelavnsbollen splitter. Det gælder også landsdelene. I Hovedstaden og i Nordsjælland er man så splittet, at der ikke kan findes en vinder, hvorimod der på Fyn, Sjælland og i Nordjylland tegner sig et mønster. I Nordjylland og på Fyn vil flertallet helst sætte tænderne i den gammeldags fastelavnsbolle, men sjællænderne er mest til wienerbrødsversionen med flødeskum eller creme.

”Det er sjovt at se forskellen på, hvilken fastelavnsbolle vi foretrækker. Og det hænger sandsynligvis sammen med, hvad man er opvokset med, fordi fastelavn i høj grad er bundet op på traditioner,” siger Tove Færch, og fortsætter:

”Interessen for fastelavnsbollen er steget markant de seneste år, og i januar har der været over 140.000 besøg på fastelavnsbolle-opskrifter på Arla.dk. Det har gjort, at vi danskere er begyndt at udforske både smagen og udseendet på vores boller. Måske en af de nye varianter bliver tradition for den næste generation?”
   

Fastelavn
Fastelavnsboller med vaniljecreme og flødeskum 

Den lille, cremefyldte bolle har været en uundværlig del af fastelavn i mange hundrede år. Tilbage i 1700- og 1800-tallet kunne hvedebollerne købes af omvandrende kagekoner, mens mange i dag samler hele familien i køkkenet for selv at bage lækre boller til fastelavnsfesten. Og heldigvis er det både…

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn: Guide til fester og tøndeslagning 2023 

Søndag er der lagt op til fest og ballade, tøndeslagning og udklædte børn, når fastelavn fejres over hele landet på museer, torve og biblioteker, og i kirker og bycentre.

Læserne har flittigt sendt os tips til steder i landet, hvor der venter fastelavnsfest. Hvis du har kendskab til…

Læs mere
Fastelavn
Choux au craquelin 

Fra Karolines Køkken kommer et bud en ny slags fastelavnsbolle. De fine, franske Choux au craquelin består af vandbakkelser, som bliver bagt med en lille farvet kiks på toppen.

Læs mere
Fastelavn
Fastelavnsboller med lidt fuldkorn 

Fuldkornspartnerskabet har netop udviklet en ny opskrift på gammeldags fastelavnsboller i anledning af Fastelavn; 'Fastelavnsboller med lidt fuldkorn', som giver både smag og tekstur til bagværket.

Læs mere
Fastelavn
Dårlig samvittighed over fastelavnsbollen? 

Hvis du har dårlig samvittighed over fastelavnsbollen, så er det enten fordi du har spist én for mange - eller måske er du en af dem, der tænker: "Hvis det smager godt, så kan det ikke være sundt!" For sådan er den generelle holdning til mad og nydelse.

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn med vandbakkelser og nougatcreme 

Friskbagte fastelavnsboller er et sikkert hit hvert år til fastelavn. Og med denne nye opskrift på lækre og luftige fastelavnsbakkelser fra Odense Marcipan kan børnene også være med i køkkenet, når der skal æltes, bages og dekoreres.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fastelavnsboller med flødeskum og chokolade 

Uhmmm. Hjemmebagte fastelavnsboller med flødeskum og chokolade.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^