Mange mennesker er nemlig opdraget med den holdning, at mad enten er 'sundt' eller 'smager skønt'. Men sjældent begge dele samtidig. "Dét der smager allerbedst og giver den største nydelse, er også det mest usunde, fedende og farlige."
Holdningen er mere en del af vores kulturelle og sociale arv, end det videnskabeligt. For man kan ikke dele mad op i sunde og usunde madvarer. Det afgørende for, om noget er sundt eller usundt er nemlig hvor meget, hvor ofte og i hvilket forhold madvarerne indtages.
Mad for både sjæl og legeme
Det afgørende for hvorvidt din kost er sund, er således ikke den enkelte madvare eller næringsstofferne, men derimod om sammensætningen af måltidet eller kosten, er sund. Det er altså selve sammensætningen af den mad du spiser i hverdagen, der afgør om du spiser sundt eller ej. Og forudsat at den indeholder den rette sammensætning og giver dig den rette energi, så betyder det ikke noget, at du af og til spiser noget du anser for at være 'usundt'.
Så det gælder om at finde plads til 'det usunde' på en sund måde, så du fysiologisk set får den næring kroppen har brug for, men også psykologiske set oplever en god følelse og nydelse ved mad.
Man kan sige, at der er meget sund fornuft i ordsproget: ”En sund sjæl i et sundt legeme”.
Så hvordan du vil forholde dig til lystkalorierne, er helt op til dig selv. Enten inddrager du dem i små mængder i din hverdagsmad, eller også tillader du dig selv at skeje ud af og til med noget du virkelig nyder. Men drop den dårlige samvittighed og find din egen sunde nydelse.
Håber du nyder fastelavnsbollen med god samvittighed!