Rattan sofa
Kurvestol Chic Antique
Havebord Kryss
Havestol Venture Design
Kategori: Fastelavn

Der er mange traditioner forbundet med fastelavn og både sange og lege hører til den festlige dag. En af de mest klassiske lege er bid til bolle, og hvorfor ikke sætte lidt ekstra bid i, med en smule fuldkorn i bollen.

Fastelavnsboller med lidt fuldkorn
Redaktionen

Fuldkornspartnerskabet har netop udviklet en ny opskrift på gammeldags fastelavnsboller i anledning af Fastelavn; 'Fastelavnsboller med lidt fuldkorn', som giver både smag og tekstur til bagværket.

"Fastelavnsboller er en populær spise og salget af dem har været i gang siden januar. Vi tilbyder en variant med ca. 20% fuldkornshvedemel, som du selv kan bage med den dejlige bløde konsistens vi kender fra fastelavnsboller og med creme og glasur," fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Fuldkorn kan også indgå i de søde sager

De fleste spiser lidt af det søde en gang i mellem, så hvorfor ikke bage fastelavnsbollen med fuldkornsmel – det giver både smag og tekstur til bagværket?

"Vores råd i Fuldkornspartnerskabet, er at du sagtens kan kaste dig ud i at erstatte 5-20% af melet i den opskrift du bager med fuldkornsmel” siger Rikke Iben Neess.

Opskrift på fastelavnsboller

Ingredienser

Dejen

 • 2 dl. mælk
 • 20 g gær
 • 50 g smør
 • 3 spsk. sukker
 • ½ tsk. salt
 • 325-350 g hvedemel
 • 100 g fuldkornshvedemel (speltmel eller hvid hvedemel)
 • 1 æg

Fyld

 • 2 dl. mælk
 • 2 æggeblommer
 • 2 spsk. sukker
 • 1,5 spsk. maizena
 • 1 tsk vaniljesukker
 • hindbærmarmelade, chokolade eller æbletern

Glasur /pynt

 • 1 bæger pasteuriseret æggehvide
 • Flormelis
 • kakaopulver eller frugtfarve

Sådan gør du

Creme

 1. Mælk, æg, sukker, maizena og vaniljesukkeret kommes i en gryde og piskes godt sammen.
 2. Bring nu stille væsken op til kogepunktet under konstant omrøring, indtil cremen er tyknet.
 3. Når cremen har kogt igennem i et lille minut slukkes for varmen og gryden tages af blusset.
 4. Hæld cremen i en skål og læg et låg på. Sæt cremen på køl, indtil den skal bruges.

Dejen

 1. Mælk og smør kommes i en gryde og der tændes ved svag varme.
 2. Rør rundt indtil smørret er smeltet. Blandingen må ikke bliver for varm. Det skal kun være lunken.
 3. Mælk og smør blandingen hældes i en røreskål. Lad det køle nogle minutter, hvis det er blevet for varmt.
 4. Ægget røres i og derefter gæren.
 5. Nu tilsættes sukker, salt og de to typer mel, og det hele røres sammen. Dejen æltes til den bliver glat og smidig, det tager ca. 8-10 min. på en røremaskine.
 6. Mængden af mel kan variere og der kan evt. tilsættes en smule mere, men dejen må hellere være lidt for våd end for tør.
 7. Dejen sættes til at hæve 45 min - 1 time et lunt sted eller til den er vokset til dobbelt størrelse med et låg over skålen.

Formning og bagning

 1. Tag den færdigt hævede dej ud på et let meldrysset bord og del den i 10 lige store stykker. Hvis du vil have dem lige store kan du veje dejen.
 2. Nu rulles hvert stykke ud til en kvadratisk flade.
 3. Derefter lægges 1 tsk. hindbær syltetøj og 1 spsk. creme på midten af hvert stykke.
 4. Fold hjørnerne af hvert stykke op og klem kanterne sammen, så de lukker tæt.
 5. Bollerne lægges på en bageplade med bagepapir med samlingerne nedad.
 6. Når alle bollerne er samlet lægges et klæde over.
 7. Bollerne skal nu efterhæve 30 min. mens ovnen tændes på 200° varmluft. Inden bagning pensles bollerne forsigtigt med sammenpisket æg. Bollerne bages midt i ovnen i ca. 8-10 min. til de er gyldne.

Glasur

 • Et bæger pasteuriseret æggehvider røres op med flormelis til en ønsket konsistens. Vil man have chokoladeglasur erstattes noget af flormelissen med kakaopulver. Bollerne pyntes med glasur og evt. andet pynt.

 

 

Fastelavn
Hvordan er en 'rigtig' fastelavnsbolle?

Søndag skal fastelavn fejres med hjemmebagte fastelavnsboller. Men hvad er en ’rigtig’ fastelavnsbolle? Er det den gammeldags slags med creme og syltetøj, eller er det wienerbrødsbollen med creme og flødeskum?

Karolines Køkken har undersøgt sagen, og skriver, at holdningerne er delte. Nordjyderne...

Læs mere
Fastelavn
AMAs fastelavnsboller med vaniljecreme og flødeskum

Den lille, cremefyldte bolle har været en uundværlig del af fastelavn i mange hundrede år. Tilbage i 1700- og 1800-tallet kunne hvedebollerne købes af omvandrende kagekoner, mens mange i dag samler hele familien i køkkenet for selv at bage lækre boller til fastelavnsfesten. Og heldigvis er det både...

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn: Guide til fester og tøndeslagning 2022

Søndag er der lagt op til fest og ballade, tøndeslagning og udklædte børn, når Fastelavn fejres over hele landet på museer, torve og biblioteker, og i kirker og bycentre.

Læserne har flittigt sendt os tips til steder i landet, hvor der venter fastelavnsfest. Hvis du har kendskab til...

Læs mere
Fastelavn
Choux au craquelin

Fra Karolines Køkken kommer et bud en ny slags fastelavnsbolle. De fine, franske Choux au craquelin består af vandbakkelser, som bliver bagt med en lille farvet kiks på toppen.

Læs mere
Fastelavn
Dårlig samvittighed over fastelavnsbollen?

Hvis du har dårlig samvittighed over fastelavnsbollen, så er det enten fordi du har spist én for mange - eller måske er du en af dem, der tænker: "Hvis det smager godt, så kan det ikke være sundt!" For sådan er den generelle holdning til mad og nydelse.

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn med vandbakkelser og nougatcreme

Friskbagte fastelavnsboller er et sikkert hit hvert år til fastelavn. Og med denne nye opskrift på lækre og luftige fastelavnsbakkelser fra Odense Marcipan kan børnene også være med i køkkenet, når der skal æltes, bages og dekoreres.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fastelavnsboller med flødeskum og chokolade

Uhmmm. Hjemmebagte fastelavnsboller med flødeskum og chokolade.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Hvilken virkning har botox?

Hvilken virkning har botox?

Plantekurve i rattan

Plantekurve i rattan

Havestol Venture Design

Havestol Venture Design

Permanent hårfjerning med IPL

Permanent hårfjerning med IPL

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Jeg er her Jo - Zandra Alex Berthelsen

'Jeg er her jo' er den på en gang ubærlige, voldsomme og livsbekræftende historie om Tønder-sagen. Bogen er baseret på interview med Zandra Alex Berthelsen, der blev landskendt som den ældste pige i Tønder-sagen. Her fortæller hun for første gang om sit liv, og om at veksle et grusomt livsvilkår til...

Læs mere
Lenins Bodyguard - Bestseller af Leif Davidsen

Vladimir Lenin opholdt sig et par måneder i København i efteråret 1910. Dette historiske faktum er udgangspunktet for Leif Davidsens stort anlagte roman, hvor både historiske og fiktive personer optræder.

Læs mere
Ædru - Jesper Stein

Med romanen 'Ædru' fortæller Jesper Stein om at sadle om i livet. Baseret på sine egne oplevelser, er det fortæller han sit livs sværeste u-turner en roman om en mand, der er nødt til at holde op med at drikke. Lag på lag af hans personlighed, løgne og benægtelser skrælles af i behandlingen og i...

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^