Kategori: Fastelavn

Der er mange traditioner forbundet med fastelavn og både sange og lege hører til den festlige dag. En af de mest klassiske lege er bid til bolle, og hvorfor ikke sætte lidt ekstra bid i, med en smule fuldkorn i bollen.

Fastelavnsboller med lidt fuldkorn 

Fuldkornspartnerskabet har netop udviklet en ny opskrift på gammeldags fastelavnsboller i anledning af Fastelavn; 'Fastelavnsboller med lidt fuldkorn', som giver både smag og tekstur til bagværket.

"Fastelavnsboller er en populær spise og salget af dem har været i gang siden januar. Vi tilbyder en variant med ca. 20% fuldkornshvedemel, som du selv kan bage med den dejlige bløde konsistens vi kender fra fastelavnsboller og med creme og glasur," fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Fuldkorn kan også indgå i de søde sager

De fleste spiser lidt af det søde en gang i mellem, så hvorfor ikke bage fastelavnsbollen med fuldkornsmel – det giver både smag og tekstur til bagværket?

"Vores råd i Fuldkornspartnerskabet, er at du sagtens kan kaste dig ud i at erstatte 5-20% af melet i den opskrift du bager med fuldkornsmel” siger Rikke Iben Neess.

Opskrift på fastelavnsboller

Ingredienser

Dejen

 • 2 dl. mælk
 • 20 g gær
 • 50 g smør
 • 3 spsk. sukker
 • ½ tsk. salt
 • 325-350 g hvedemel
 • 100 g fuldkornshvedemel (speltmel eller hvid hvedemel)
 • 1 æg

Fyld

 • 2 dl. mælk
 • 2 æggeblommer
 • 2 spsk. sukker
 • 1,5 spsk. maizena
 • 1 tsk vaniljesukker
 • hindbærmarmelade, chokolade eller æbletern

Glasur /pynt

 • 1 bæger pasteuriseret æggehvide
 • Flormelis
 • kakaopulver eller frugtfarve

Sådan gør du

Creme

 1. Mælk, æg, sukker, maizena og vaniljesukkeret kommes i en gryde og piskes godt sammen.
 2. Bring nu stille væsken op til kogepunktet under konstant omrøring, indtil cremen er tyknet.
 3. Når cremen har kogt igennem i et lille minut slukkes for varmen og gryden tages af blusset.
 4. Hæld cremen i en skål og læg et låg på. Sæt cremen på køl, indtil den skal bruges.

Dejen

 1. Mælk og smør kommes i en gryde og der tændes ved svag varme.
 2. Rør rundt indtil smørret er smeltet. Blandingen må ikke bliver for varm. Det skal kun være lunken.
 3. Mælk og smør blandingen hældes i en røreskål. Lad det køle nogle minutter, hvis det er blevet for varmt.
 4. Ægget røres i og derefter gæren.
 5. Nu tilsættes sukker, salt og de to typer mel, og det hele røres sammen. Dejen æltes til den bliver glat og smidig, det tager ca. 8-10 min. på en røremaskine.
 6. Mængden af mel kan variere og der kan evt. tilsættes en smule mere, men dejen må hellere være lidt for våd end for tør.
 7. Dejen sættes til at hæve 45 min - 1 time et lunt sted eller til den er vokset til dobbelt størrelse med et låg over skålen.

Formning og bagning

 1. Tag den færdigt hævede dej ud på et let meldrysset bord og del den i 10 lige store stykker. Hvis du vil have dem lige store kan du veje dejen.
 2. Nu rulles hvert stykke ud til en kvadratisk flade.
 3. Derefter lægges 1 tsk. hindbær syltetøj og 1 spsk. creme på midten af hvert stykke.
 4. Fold hjørnerne af hvert stykke op og klem kanterne sammen, så de lukker tæt.
 5. Bollerne lægges på en bageplade med bagepapir med samlingerne nedad.
 6. Når alle bollerne er samlet lægges et klæde over.
 7. Bollerne skal nu efterhæve 30 min. mens ovnen tændes på 200° varmluft. Inden bagning pensles bollerne forsigtigt med sammenpisket æg. Bollerne bages midt i ovnen i ca. 8-10 min. til de er gyldne.

Glasur

 • Et bæger pasteuriseret æggehvider røres op med flormelis til en ønsket konsistens. Vil man have chokoladeglasur erstattes noget af flormelissen med kakaopulver. Bollerne pyntes med glasur og evt. andet pynt.

 

Fastelavn
Fastelavnsboller med vaniljecreme og flødeskum 

Den lille, cremefyldte bolle har været en uundværlig del af fastelavn i mange hundrede år. Tilbage i 1700- og 1800-tallet kunne hvedebollerne købes af omvandrende kagekoner, mens mange i dag samler hele familien i køkkenet for selv at bage lækre boller til fastelavnsfesten. Og heldigvis er det både…

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn: Guide til fester og tøndeslagning 2023 

Søndag er der lagt op til fest og ballade, tøndeslagning og udklædte børn, når fastelavn fejres over hele landet på museer, torve og biblioteker, og i kirker og bycentre.

Læserne har flittigt sendt os tips til steder i landet, hvor der venter fastelavnsfest. Hvis du har kendskab til…

Læs mere
Fastelavn
Hvordan er en 'rigtig' fastelavnsbolle? 

Søndag skal fastelavn fejres med hjemmebagte fastelavnsboller. Men hvad er en ’rigtig’ fastelavnsbolle? Er det den gammeldags slags med creme og syltetøj, eller er det wienerbrødsbollen med creme og flødeskum?

Karolines Køkken har undersøgt sagen, og skriver, at holdningerne er delte. Nordjyderne…

Læs mere
Fastelavn
Choux au craquelin 

Fra Karolines Køkken kommer et bud en ny slags fastelavnsbolle. De fine, franske Choux au craquelin består af vandbakkelser, som bliver bagt med en lille farvet kiks på toppen.

Læs mere
Fastelavn
Dårlig samvittighed over fastelavnsbollen? 

Hvis du har dårlig samvittighed over fastelavnsbollen, så er det enten fordi du har spist én for mange - eller måske er du en af dem, der tænker: "Hvis det smager godt, så kan det ikke være sundt!" For sådan er den generelle holdning til mad og nydelse.

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn med vandbakkelser og nougatcreme 

Friskbagte fastelavnsboller er et sikkert hit hvert år til fastelavn. Og med denne nye opskrift på lækre og luftige fastelavnsbakkelser fra Odense Marcipan kan børnene også være med i køkkenet, når der skal æltes, bages og dekoreres.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fastelavnsboller med flødeskum og chokolade 

Uhmmm. Hjemmebagte fastelavnsboller med flødeskum og chokolade.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^