Kategori: Julemad

Sådan slipper du for at tage på i julen 

Det er sjældent nok at krydse fingre for, at man ikke tager på i julen, for der står jo ikke ligefrem luftsteg og vindfrikadeller på menuen. Men her er lidt fakta, som måske vil give stof til eftertanke og endda give dig en helt konkret idé om, hvad du kan gøre for ikke at tage på i julen.

Hvis det nu eksempelvis forholder sig sådan, at man har en plan om at indtage følgende traktement i løbet af én salig juleeftermiddag:

  • en håndfuld pebernødder
  • 2 krus gløgg med mandler og rosiner
  • 5 dadler
  • 6 stykker konfekt (nougat + marcipan)
  • 1 mandarin (af samvittighedsmæssige grunde)
  • 4 halve skiver rugbrød med højt, fedt pålæg og fedt eller smør under
  • 3 stærke øl med en snaps til hver
  • en halv flaske vin

- så har man nedsvælget den nette sum af 3333 kalorier – hvilket lige præcis passer til opbygning af et halvt kilo humant fedtvæv. I stedet for at skulle se frem til at kæmpe med at tabe det halve kilo til januar, så kunne man kompensere ved at sætte sig selv i negativ balance med ca. 850 kalorier hver dag - i de kommende 4 dage. Så er de 3333 kalorier betalt tilbage!

Ergo: Hvis man skejer ud hver 5. dag – og fastholder sin kostplan de andre dage, så undgår man vægtstigninger! Så skal man bare lige huske at holde øje med ”det løse”, for i december løber man nemt ind i meget andet end lige de store julefrokoster. F.eks. koster én eneste præfabrikeret æbleskive den nette sum af 100 kalorier. Hvis den også skal rulles i hvidt og rødt, ligner prisen 200 kalorier – og æbleskiver, ja de kommer som regel i hold på tre ...

Vegetarisk jul: Kombiner umami og julens krydderier i en grøn og herlig julemenu
Julemad
Vegetarisk jul: Plantebaserede retter fyldt med umami og velsmag 

Julen er en tid for traditioner og smag, men det betyder ikke, at der ikke er plads til nytænkning. Med en grøn julemenu kan du byde på plantebaserede retter, der både er bæredygtige og fulde af velsmag. Charlotte Vinther Schmidt, fødevareingeniør og ph.d. fra Københavns Universitet, har sammensat…

Læs mere
Julemad
Julevin - De bedste flasker 

Vin til julemaden er aldrig nemt, så vi har spurgt fire vinentusiaster, hvilke vine de serverer for deres gæster juleaften. Det er blevet til anbefalinger af en stribe vine med sødme og kraft, som matcher den fed and, søde brunkartofler og syrlig rødkål.

Læs mere
Opskrift på hvid gløgg: Den perfekte lette, varme drik i julen
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg – Et let og dejligt alternativ til rødvinsgløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvinsgløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, fx. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Rødkålssalat: En farverig og aromatisk rødkål med stor smag. Perfekt til julens klassiske retter
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike, appelsin og sorte sesamfrø 

Blandt julebordets klassikere er den lune rødkål et uundværligt tilbehør til and, flæskesteg og andre traditionelle retter. Denne version er krydret med hindbæreddike, appelsinsaft og varme krydderier, som giver en skøn balance mellem sødme og syre. Sorte sesamfrø tilføjer fine smagsnoter og giver…

Læs mere
Camilla Plums æbletoddy – en varm og krydret favorit til vinteren
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Camilla Plum, kendt for sin passion for økologi og gode råvarer, deler her opskriften på sin skønne æbletoddy. Det er en herlig varm drik, en favorit på en råkold decemberdag og et dejligt alternativ til den klassiske gløgg.

Læs mere
Bag nemme og dekorative julemænd og -koner med Mette Blomsterbergs småkageopskrift.
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julesmåkage opskrift: Lav de fineste jule-småkager med kardemomme og kanel – perfekte til pynt og hygge
Julemad
Lyse småkager - Figurkager 

De er så fine, de små kardemomme- og kanelsmåkager og de dufter og smager så dejligt. De er perfekte til gløgg, men kan også trækkes på silkebånd og bruges som pynt på juletræet eller som en lille gave sammen med årets julehilsen til venner og bekendte.

Læs mere
Svenske juleopskrifter: Klassisk svensk jul
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

I julen forkæler svenskerne sig selv med et overdådigt smörgåsbord, der bugner af klassiske retter. Fra den cremede kartoffelspecialitet 'Janssons frestelse' og de små, krydrede köttbullar til honningglaseret juleskinke, der serveres med lingonsylt, er 'den svenska julen' en fryd for ganen. Her…

Læs mere
Sådan finder du lokale gårdbutikker med økologiske julevarer
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mange danskere vælger økologiske madvarer i julen, enten for smagens skyld eller for at støtte bæredygtighed og dyrevelfærd. Men med stigende priser og en presset økonomi er spørgsmålet i år, om det økologiske valg passer ind i julebudgettet.

En prissammenligning viser tydeligt forskellen i…

Læs mere
Chokoladesmåkager: Sådan laver du store chokoladecookies, der smelter på tungen
Opskrifter & råvarer
Store chokoladesmåkager: Sprøde cookies med blød midte 

Blandt skønne småkager er chokoladecookies simpelthen ikke til at komme udenom. Disse uimodståelige chokoladelækkerier med det sprøde ydre og en blød midte, smelter på tungen. Smagen er intens og rig og lige så perfekte til kaffen som til desserten med vaniljeis på toppen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^