Hvis det nu eksempelvis forholder sig sådan, at man har en plan om at indtage følgende traktement i løbet af én salig juleeftermiddag:
- en håndfuld pebernødder
- 2 krus gløgg med mandler og rosiner
- 5 dadler
- 6 stykker konfekt (nougat + marcipan)
- 1 mandarin (af samvittighedsmæssige grunde)
- 4 halve skiver rugbrød med højt, fedt pålæg og fedt eller smør under
- 3 stærke øl med en snaps til hver
- en halv flaske vin
- så har man nedsvælget den nette sum af 3333 kalorier – hvilket lige præcis passer til opbygning af et halvt kilo humant fedtvæv. I stedet for at skulle se frem til at kæmpe med at tabe det halve kilo til januar, så kunne man kompensere ved at sætte sig selv i negativ balance med ca. 850 kalorier hver dag - i de kommende 4 dage. Så er de 3333 kalorier betalt tilbage!
Ergo: Hvis man skejer ud hver 5. dag – og fastholder sin kostplan de andre dage, så undgår man vægtstigninger! Så skal man bare lige huske at holde øje med ”det løse”, for i december løber man nemt ind i meget andet end lige de store julefrokoster. F.eks. koster én eneste præfabrikeret æbleskive den nette sum af 100 kalorier. Hvis den også skal rulles i hvidt og rødt, ligner prisen 200 kalorier – og æbleskiver, ja de kommer som regel i hold på tre ...