Det skal du bruge:
- 3 dl lunken vand
- 2 dl mørk øl
- 3 spsk. olivenolie
- 2 tsk. salt
- 3 spsk. sirup
- 25 g gær
- 150 g rugmel
- ca. 300 g hvedemel
+ en hævekurv
Sådan gør du:
- Rør lunken vand, øl, olie, salt og sirup sammen i en skål
- Rør gæren ud i blandingen
- Rør rugmel ud i blandingen
- Tilføj hvedemel, lidt ad gangen, mens du rører
- Dejen skal æltes godt. Den er klæg, så tag lidt mel på hænderne, når du ælter
- Læg dejen til hævning i skålen 1 times tid
- Tag dejen ud af skålen, ælt den let igennem og form dejen til en kugle
- Drys hævekurven godt med mel, og læg dejkuglen i kurven
- Lad dejen efterhæve lunt og tildækket 1 time
- Vend forsigtigt, så mønsteret fra kurven bevares, dejen ud på en bageplade
- Bag brødet på nederste rille i forvarmet ovn ved 210 grader i ca. 40 minutter til brødet lyder hult, når du banker på den sprøde skorpe
- Afkøles på rist