Kategori: Julemad

Flæskesteg med knasende sprøde svær 

Den traditionelle flæskesteg er dejlig julemad - især når den har sprøde svær og serveres med lun rødkål og sauce i rigelige mængder.
En flæskesteg skal have god tid i ovnen, og når man nu er i gang, så kan det svare sig at tilberede en ekstra stor steg, så man har rigeligt til sandwiches i juledagene.
Her er opskriften på en perfekt tilberedt flæskesteg med knasende sprøde svær og den lækreste sauce.

Det skal du bruge til 8 personer

  • 2 kg. mellemkam med svær, evt af økologisk eller frilandsgris
  • Groft salt
  • 8 laurbærblade
  • 7 dl. kogende vand
  • 250 g. frosne, optøede supperærter

Sauce

  • Sky fra stegningen og suppeærterne
  • 1 dl.kraftig rødvin
  • Maizena saucejævner til brun sauce
  • Lidt frisk timian
  • Salt, friskkværnet peber


Sådan gør du:

  • Rids sværen omhyggeligt med ca.½ cms mellemrum og helt ned til kødet. Bed evt. slagteren gøre det - han har en god skarp kniv.
  • Drys og gnid salt godt ned mellem sværene og stik laurbærblade i rillerne. Læg stegen på en rist og sørg for, at den ligger så vandret som muligt. Læg evt. lidt stanniol under stegen, hvor den er lavest.
  • Tænd ovnene på 200 grader og steg stegen i 90 minutter. Bruges et stegetermometer, skal det vise 65 grader, når stegen er færdigstegt. Spæd evt. med yderligere vand undervejs, hvis det fordamper under stegningen.
  • Tag stegen ud, blend sky samt urter og hæld det hele i en gryde.
  • Lad kødet hvile ca. 20 minutter - det skal ikke dækkes til. Hviletiden bevirker, at kødsaften bliver i kødet i stedet for at løbe ud når stegen skæres for.
  • Hæld rødvin i stegeskyen og kog saucen igennem, til den er jævn. Hvis urterne ikke jævner nok, kan Smag saucen godt til med lidt timian, salt og peber, og servér til kødet og det øvrige tilbehør.


TIP TIL SPRØD SVÆR

  • Sæt evt. flæskestegen under ovngrillen et par minutter og bliv ved ovnen, til sværen er sprød og bobler let.
Vegetarisk jul: Kombiner umami og julens krydderier i en grøn og herlig julemenu
Julemad
Vegetarisk jul: Plantebaserede retter fyldt med umami og velsmag 

Julen er en tid for traditioner og smag, men det betyder ikke, at der ikke er plads til nytænkning. Med en grøn julemenu kan du byde på plantebaserede retter, der både er bæredygtige og fulde af velsmag. Charlotte Vinther Schmidt, fødevareingeniør og ph.d. fra Københavns Universitet, har sammensat…

Læs mere
Opskrift på hvid gløgg: Den perfekte lette, varme drik i julen
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg – Et let og dejligt alternativ til rødvinsgløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvinsgløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, fx. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Rødkålssalat: En farverig og aromatisk rødkål med stor smag. Perfekt til julens klassiske retter
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike, appelsin og sorte sesamfrø 

Blandt julebordets klassikere er den lune rødkål et uundværligt tilbehør til and, flæskesteg og andre traditionelle retter. Denne version er krydret med hindbæreddike, appelsinsaft og varme krydderier, som giver en skøn balance mellem sødme og syre. Sorte sesamfrø tilføjer fine smagsnoter og giver…

Læs mere
Camilla Plums æbletoddy – en varm og krydret favorit til vinteren
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Camilla Plum, kendt for sin passion for økologi og gode råvarer, deler her opskriften på sin skønne æbletoddy. Det er en herlig varm drik, en favorit på en råkold decemberdag og et dejligt alternativ til den klassiske gløgg.

Læs mere
Bag nemme og dekorative julemænd og -koner med Mette Blomsterbergs småkageopskrift.
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julesmåkage opskrift: Lav de fineste jule-småkager med kardemomme og kanel – perfekte til pynt og hygge
Julemad
Lyse småkager - Figurkager 

De er så fine, de små kardemomme- og kanelsmåkager og de dufter og smager så dejligt. De er perfekte til gløgg, men kan også trækkes på silkebånd og bruges som pynt på juletræet eller som en lille gave sammen med årets julehilsen til venner og bekendte.

Læs mere
Svenske juleopskrifter: Klassisk svensk jul
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

I julen forkæler svenskerne sig selv med et overdådigt smörgåsbord, der bugner af klassiske retter. Fra den cremede kartoffelspecialitet 'Janssons frestelse' og de små, krydrede köttbullar til honningglaseret juleskinke, der serveres med lingonsylt, er 'den svenska julen' en fryd for ganen. Her…

Læs mere
Sådan finder du lokale gårdbutikker med økologiske julevarer
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mange danskere vælger økologiske madvarer i julen, enten for smagens skyld eller for at støtte bæredygtighed og dyrevelfærd. Men med stigende priser og en presset økonomi er spørgsmålet i år, om det økologiske valg passer ind i julebudgettet.

En prissammenligning viser tydeligt forskellen i…

Læs mere
Chokoladesmåkager: Sådan laver du store chokoladecookies, der smelter på tungen
Opskrifter & råvarer
Store chokoladesmåkager: Sprøde cookies med blød midte 

Blandt skønne småkager er chokoladecookies simpelthen ikke til at komme udenom. Disse uimodståelige chokoladelækkerier med det sprøde ydre og en blød midte, smelter på tungen. Smagen er intens og rig og lige så perfekte til kaffen som til desserten med vaniljeis på toppen.

Læs mere
Svampet juledekoreret brownie – perfekt til højtiden
Jul
Julepyntet brownie på ingen tid 

Når det er jul, må selv den klassiske brownie gerne få lidt ekstra kærlighed. Denne svampede chokoladekage med nødder og chokolade er både nem at lave og fuld af smag.

Klip en papirsskabelon til kagen og drys flormelis hen over – så får du den fineste, stemningsfulde brownie til julens…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^