Kategori: Julemad

Decemberboller med nisseøl 

"Disse decemberboller er lige sådan en type boller, jeg kan lide," fortæller forfatter og madskribent, Sif Orellana, om de lækre boller, vi her bringer opskriften på.

"De er både mørke og fiberrige på grund af grahamsmelet og nisseøllen, og så er de fyldt med skønne, hakkede nødder, figner og svesker. Bollerne er lækre til morgenmad en kølig decemberdag – nybagte eller lunede i ovnen. De er dog også gode om eftermiddagen til en kop te – enten med koldt smør eller 'naturel'."

Opskriften er fra Sif Orellanas dejlige bog 'Slyngler & stanglakrids', og vi er ret overbeviste om, at du vil holde lige så meget af dem, som vi.
"Og husk at tænde et par stearinlys på bordet," siger Sif. "Levende lys hører den mørke tid til, og hos os får den, der tænder lysene, lov til at bestemme, hvem vi vil tænke ekstra meget på i vores familie, når vægen antændes. En hyggelig lille tradition."

12 boller

Du skal bruge:

  • 15 g gær
  • 1 nisseøl (33 cl)
  • 2 dl skyr 
  • 3 spsk mørk sirup
  • 1 spsk salt
  • 75 g hakkede valnødder
  • 50 g hakkede, tørrede figner
  • 50 g hakkede svesker
  • 200 g grahamsmel
  • 400 g hvedemel

Sådan gør du:

  • Opløs gæren i nisseøl og fromage frais.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen sammen. Den er temmelig klistret, og sådan skal den være.
  • Læg film over skålen med dejen eller anbring den i en plastikpose.
  • Slå en knude øverst, så posen er forseglet.
  • Sæt skålen på køl i køleskabet i mindst 8 timer.
  • Drys en håndfuld hvedemel over dejen, tag en håndfuld dej op ad gangen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Hver klump skal være godt indhyllet i mel, så den ikke hænger ved.
  • Lad bollerne hæve en lille halv times tid ved stuetemperatur, inden du sætter dem i ovnen ved 250 grader i ca. 10-12 minutter.
Vegetarisk jul: Kombiner umami og julens krydderier i en grøn og herlig julemenu
Julemad
Vegetarisk jul: Plantebaserede retter fyldt med umami og velsmag 

Julen er en tid for traditioner og smag, men det betyder ikke, at der ikke er plads til nytænkning. Med en grøn julemenu kan du byde på plantebaserede retter, der både er bæredygtige og fulde af velsmag. Charlotte Vinther Schmidt, fødevareingeniør og ph.d. fra Københavns Universitet, har sammensat…

Læs mere
Julemad
Julevin - De bedste flasker 

Vin til julemaden er aldrig nemt, så vi har spurgt fire vinentusiaster, hvilke vine de serverer for deres gæster juleaften. Det er blevet til anbefalinger af en stribe vine med sødme og kraft, som matcher den fed and, søde brunkartofler og syrlig rødkål.

Læs mere
Opskrift på hvid gløgg: Den perfekte lette, varme drik i julen
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg – Et let og dejligt alternativ til rødvinsgløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvinsgløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, fx. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Rødkålssalat: En farverig og aromatisk rødkål med stor smag. Perfekt til julens klassiske retter
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike, appelsin og sorte sesamfrø 

Blandt julebordets klassikere er den lune rødkål et uundværligt tilbehør til and, flæskesteg og andre traditionelle retter. Denne version er krydret med hindbæreddike, appelsinsaft og varme krydderier, som giver en skøn balance mellem sødme og syre. Sorte sesamfrø tilføjer fine smagsnoter og giver…

Læs mere
Camilla Plums æbletoddy – en varm og krydret favorit til vinteren
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Camilla Plum, kendt for sin passion for økologi og gode råvarer, deler her opskriften på sin skønne æbletoddy. Det er en herlig varm drik, en favorit på en råkold decemberdag og et dejligt alternativ til den klassiske gløgg.

Læs mere
Bag nemme og dekorative julemænd og -koner med Mette Blomsterbergs småkageopskrift.
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julesmåkage opskrift: Lav de fineste jule-småkager med kardemomme og kanel – perfekte til pynt og hygge
Julemad
Lyse småkager - Figurkager 

De er så fine, de små kardemomme- og kanelsmåkager og de dufter og smager så dejligt. De er perfekte til gløgg, men kan også trækkes på silkebånd og bruges som pynt på juletræet eller som en lille gave sammen med årets julehilsen til venner og bekendte.

Læs mere
Svenske juleopskrifter: Klassisk svensk jul
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

I julen forkæler svenskerne sig selv med et overdådigt smörgåsbord, der bugner af klassiske retter. Fra den cremede kartoffelspecialitet 'Janssons frestelse' og de små, krydrede köttbullar til honningglaseret juleskinke, der serveres med lingonsylt, er 'den svenska julen' en fryd for ganen. Her…

Læs mere
Sådan finder du lokale gårdbutikker med økologiske julevarer
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mange danskere vælger økologiske madvarer i julen, enten for smagens skyld eller for at støtte bæredygtighed og dyrevelfærd. Men med stigende priser og en presset økonomi er spørgsmålet i år, om det økologiske valg passer ind i julebudgettet.

En prissammenligning viser tydeligt forskellen i…

Læs mere
Chokoladesmåkager: Sådan laver du store chokoladecookies, der smelter på tungen
Opskrifter & råvarer
Store chokoladesmåkager: Sprøde cookies med blød midte 

Blandt skønne småkager er chokoladecookies simpelthen ikke til at komme udenom. Disse uimodståelige chokoladelækkerier med det sprøde ydre og en blød midte, smelter på tungen. Smagen er intens og rig og lige så perfekte til kaffen som til desserten med vaniljeis på toppen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Manden i huset – en psykologisk spændingsroman af Sanne Udsen
Sanne Udsen - Manden I Huset

Hvordan håndterer man det øjeblik, hvor ens liv pludselig vælter omkuld? I Manden i huset stiller Sanne Udsen skarpt på kærlighed, svigt og de skjulte sider af et langvarigt ægteskab.

Læs mere
Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - Opskriften på bedre hud i overgangsalderen

Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen'

Overgangsalderen påvirker huden på mange måder – men hvad kan du selv gøre for at holde den sund og i balance? 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen' er den første bog, der kombinerer hudpleje og kost for…

Læs mere
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
'Freckleface Strawberry' er Julianne Moores børnebog om selvaccept og mangfoldighed.
Julianne Moore - Freckleface Strawberry

Nogle børn føler sig anderledes, men måske er det netop dét, der gør dem helt særlige? 'Freckleface Strawberry' er en hjertevarm fortælling om en lille pige, der kæmper med at acceptere sine fregner – noget, hun i starten ville ønske, hun kunne skrubbe væk eller dække til.

Læs mere
Shopping
^