Hvis man ignorerer regningerne og undlader at betale, så kan det blive dyrt, siger Susanne Aamann, Forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

"Der er ofte noget at opnå ved at forholde sig kritisk til sine regninger. Det gælder, uanset om man allerede nu har svært ved at betale eller kan mærke, at det snerper til den kommende tid," siger Susanne Aamann, der er forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Måske er der råd til at betale regningerne nu, men det ikke er sikkert, at pengene også slår til om nogle måneder.

"Tag kontakt til virksomheden, du skylder penge, så snart du kan se, at det bliver et problem at betale. Jo før, des bedre. Husk på, at virksomheden også er interesseret i at finde en løsning frem for en proces med rykkerskrivelser og i sidste ende inkasso," siger Susanne Aamann.

Det kan blive dyrt at ignorere regninger

Ofte er det muligt at finde løsninger ved at tale med den virksomhed, man skylder penge. Det kan for eksempel være, at betalingsfristerne kan rykkes, at regningen kan deles op i flere rater, eller at en del af gælden kan eftergives - alt efter hvor alvorlig situationen er.

Hvis man som forbruger i stedet vælger at ignorere regningerne og undlade at betale, så kan det blive ganske dyrt. Virksomheden vil typisk sende rykkerskrivelser med gebyrer, og i sidste ende kan sagen sendes til inkasso, hvor forbrugeren risikerer at skulle betale omkostningerne.

Ud over at tage hånd om de akutte regninger, som står for døren lige nu, kan mange forbrugere have gavn af at gennemgå deres øvrige udgifter –ikke mindst de tilbagevendende udgifter.

"Vi ved, at mange forbrugere kan spare penge ved at give deres aftaler et tjek og undersøge, om der kan skæres en bid af regningerne ved at skifte produkt eller udbyder. Ofte kan der indgås nye og bedre aftaler, hvor forbrugerne stadig får dækket deres behov," siger Susanne Aamann.

Undersøg om andre leverandører giver dig bedre betingelser

Tidligere undersøgelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har vist, at forbrugerne ofte er meget loyale, når det eksempelvis gælder bank, realkredit, tandlæge, autoværksted og forsikringer. Det kan der være andre grunde til end prisen.

Undersøgelserne viste dog også, at de forbrugere, som var villige til at undersøge, om de kunne få noget bedre, ofte fik en gevinst ud af at skifte til et andet produkt eller ydelse enten hos deres nuværende leverandør eller hos en ny.

"Det kan være, at der er kommet bedre produkter på markedet, siden aftalerne oprindelig blev indgået. For eksempel har vi set mobil- og bredbåndsselskaber lancere nye tilbud, som nogle af de eksisterende kunder kunne have fordel af at skifte til," siger Susanne Aamann.

Bruger du det, du betaler for?

En gennemgang af de tilbagevendende udgifter vil ofte afsløre, at forbrugerne betaler til noget, de slet ikke bruger. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjorde i april 2022 en undersøgelse af danskernes abonnementer. Den viste, at mere end hver femte forbruger betaler for et abonnement, de ikke bruger eller ikke vurderer, at de får nok ud af.

Tjeklisten: Gode råd når det kniber med at betale

  1. Forsøg at finde en løsning med den virksomhed, du skylder penge, hvis du ikke tror, du har råd til at blive ved med at betale. Jo før, des bedre.
  2. Undersøg om det, du betaler for, svarer til dine behov, og om du kan få et bedre eller billigere alternativ. Det gælder for eksempel dit mobilabonnement, dine forsikringer og dine boliglån.
  3. Tag et kig på dine abonnementer og se, om du eventuelt kan undvære nogle af dem.
  4. Forsøg at forhandle om prisen, hvis det er nødvendigt for dig at købe en ny, større vare såsom et køleskab.
  5. Tal med din bank eller en gældsrådgiver, hvis du har fornemmelsen af, at din økonomi er ved at køre af sporet. Der er flere steder, som tilbyder gratis og uvildig gældsrådgivning.


Kilde: forbrug.dk – den offentlige forbrugerportal.

Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^