Om datomærkning
- Sidste anvendelsesdato' bruges på fersk kød, fersk fisk, fersk kylling, mm. som ikke bør spises efter udløbsdatoen
- 'Mindst holdbar til' / 'Bedst før' bruges på pasta, ris, knækbrød, chokolade, mysli, mm., hvilket er madvarer, som ifølge Fødevarestyrelsen, sagtens spise maden efter udløbsdato. Er du i tvivl, så se, lugt og smag på maden
Hvor længe kan maden holde sig i køleskabet?
Kød
- Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 3-4 dage
- Andre kødtyper: 2-3 dage
- Råt kød, udskåret: 1-2 dage
- Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag
- Råt fjerkræ: 2-4 dage
- Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed
- Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage
Fisk
- Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag
- Tilberedt fisk: 1-2 dage
- Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er
- Røget laks, hellefisk: 2-3 dage
- Gravet laks: 1-2 dage
Fiskekonserves
- Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage
- Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage
- Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag
Mælkeprodukter
- Mælk og fløde: 2-3 dage
- Surmælksprodukter: 4-5 dage
- Smør, margarine, fedt: Se datomærkning
- Skæreost: 3-4 uger
- Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden
- Diverse oste: 2-3 dage
Æg
- Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
- Æggeblommer: 1 dag
- Æggehvider: 2-3 dage
- Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt
- Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage
- Pasteuriserede æg: 1-2 dage
- Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage
Diverse
- Juice: 4-5 dage
- Saft på karton: 8-10 dage
- Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år
Hvor længe holder maden sig fryseren?
For mange er fryseren endt som en hangar for UFO’er - Uidentificerede Frosne Objekter, skriver Stop Spild Af Mad. Men for mange madvarer behøver det ikke blive det sidste stop inden skraldespanden. Ved at holde orden i din fryser, kan du og din familie få stor glæde af maden gennem lang tid. Her følger guide til madens holdbarhed i fryseren, udarbejdet af Statens Husholdningsråd.
- Færdige retter: 1-3 måneder i fryseren
- Grøntsager: 6-12 måneder afhængig af emballagen og grøntsagstypen
- Frugt og frugtprodukter: 10-12 måneder
- Pølser: 2-3 måneder
- Fedt svinekød: cirka 3 måneder
- Hakket kød: cirka 4 måneder i fryseren, fars kun kan holde sig i 2 måneder
- Røget kød: 4-6 måneder
- Magert svinekød: cirka 6 måneder
- Kylling: 8-10 måneder
- Oksekød: cirka 10 måneder.
- Lammekød: cirka 10 måneder
- Røget fisk: cirka 3 uger
- Fiskefars: 1-2 måneder
- Fed fisk: 2-3 måneder
- Mager fisk: 3-6 måneder