Blandt de vigtige råd til et godt indeklima er naturligvis effektiv rengøring ..

Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste kilder til forurening af indeklimaet er indendørs, og samtidig nogle vi selv står for. Det gælder blandt andet hverdagsaktiviteter som madlavning, tøjvask og hygge med stearinlys, som er nogle af de væsentligste kilder til partikelforurening i hjemmet.

7 tips der kan forbedre indeklimaet

  1. Sving kosten
    Indret rengøringsvenligt, og sørg for, at det er nemt at komme ind under sofaen og ud i krogene med klud og støvsuger. Afgasning fra fx materialer kan nemlig binde sig til støv, så det er vigtigt at gøre rent både grundigt og jævnligt.
     
  2. Gå glad i bad
    ... men luft ud bagefter. Dampen er med til at øge luftfugtigheden i huset eller lejligheden, så åbn vinduet, eller tænd for udsugningen.
     
  3. Lunt er godt
    Hold temperaturen på omkring 20 grader i alle rum (bortset fra ved udluftning). På den måde undgår man, at bløde møbler og senge bliver fugtige og klamme og inviterer husstøvmider og skimmelsvamp til fest.
     
  4. Ud og ind med luften
    Indbo som fx elektronik, legetøj og møbler afgiver partikler til luften, og osen fra madlavning kan også indeholde skadelige partikler. Det er en af grundene til, at det er vigtig at lufte ud med gennemtræk i fem til ti minutter flere gange om dagen.
     
  5. Gør rent med allergimærkede midler
    Rent er godt – men rengøringsmidler kan være skrappe for hud og luftveje. Vælg derfor produkter med omtanke, og gå efter varer med Den Blå Krans.
     
  6. Lys i mørket
    Minimér brugen af levende lys. De afgiver partikler, der kan genere luftvejene. Tænd for lyskæden eller brug batterilys.
     
  7. Væk med vådt vasketøj
    For høj luftfugtighed kan medføre skimmelsvamp – og husstøvmider.

 

Netsvindel rammer flere danskere end nogensinde
Forbrugernyt
Eksplosiv stigning i netsvindel: Sådan beskytter du dig online 

I 2024 oplevede Forbruger Europa en dramatisk stigning i antallet af sager om netsvindel. På ét år er antallet mere end tredoblet – en udvikling, der viser, hvordan useriøse virksomheder konstant forfiner deres metoder til at udnytte forbrugerne.

Læs mere
NordVPN: Beskyt dit privatliv mod tech-giganternes aflytning
Forbrugernyt
Tech-giganterne lytter med: Test din telefon for aflytning 

Har du nogensinde oplevet, at en reklame dukker op kort efter, du har talt om noget? Det kan føles som om, din telefon lytter med – og ifølge VPN-tjenesteudbyderen NordVPN er det værd at undersøge. Deres eksperter har udviklet en enkel test, der kan vise, om din telefon aflytter dine samtaler og…

Læs mere
Spar penge på transporten
Arkiv
Transportbudget: Sådan sparer du penge på transporten og tager hensyn til miljøet 

Transport er en stor post i de flestes budget, men med små ændringer kan du både reducere udgifterne og gøre din transport mere bæredygtig.

Det er naturligvis mere bekvemt at tage bilen, men der er mange penge at spare ved at vælge offentlig transport. For eksempel kan en pendler mellem Roskilde og…

Læs mere
Vejvrede er en stigende udfordring på vejene
Forbrugernyt
Stadig flere udsættes for vejvrede 

De fleste trafikanter har oplevet det: en vred bilist eller cyklist, der reagerer voldsomt på en fejl eller en misforståelse i trafikken. Vejvrede, der dækker over alt fra sure tilråb og fagter til mere alvorlige trusler eller vold, er blevet et stigende problem. En dansk undersøgelse viser, at…

Læs mere
Robotter forbedrer produktiviteten og arbejdsmiljøet i danske virksomheder.
Forbrugernyt
Robotter hjælper os med at løse manglen på arbejdskraft – og Danmark er tilbage i verdenseliten 

Mangel på arbejdskraft mærkes i hele Danmark. Lange ventetider, overbelastede medarbejdere og virksomheder, der kæmper for at følge med, er blevet en del af hverdagen. Men der er godt nyt. Robotter viser sig at være en del af løsningen, og Danmark er nu tilbage blandt verdens førende lande inden for…

Læs mere
Multi Level Marketing eller pyramidespil – forstå forskellen og undgå fælder
Forbrugernyt
Multi Level Marketing i Danmark – Hvad du bør vide 

Multi Level Marketing (MLM), også kendt som netværksmarkedsføring, præsenteres ofte som en attraktiv forretningsmulighed med udsigt til økonomisk frihed. Men den gråzone, der eksisterer mellem lovlig MLM og ulovlige pyramidespil, skaber forvirring og bekymring blandt både myndigheder og forbrugere.…

Læs mere
Fra økologi til varmepumper: Sådan prioriterer du dit klimaaftryk
Forbrugernyt
Hvordan træffer du de bedste klimavalg? 

Mange danskere ønsker at gøre en indsats for klimaet, men det kan være svært at gennemskue, hvilke tiltag der faktisk gør en forskel. En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at vi ofte undervurderer de store potentialer, som for eksempel at ændre vores kostvaner.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Stigende behov for værdig madhjælp
Forbrugernyt
Stop Spild Af Mad: Gratis madhjælp er ikke blevet aftabuiseret 

Julen nærmer sig, men for mange danskere er det mere kilde til bekymring end glæde. En ny undersøgelse fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad afslører, at hver femte dansker er bekymret for, om deres husstand har råd til den nødvendige mængde mad. For nogle bliver løsningen gratis madhjælp – men…

Læs mere
Fattigdom blandt børn: hvad det betyder for fremtidens Danmark
Forbrugernyt
Flere børn vokser op i fattigdom 

For første gang i fem år ser Danmark en stigning i børnefattigdom. Nye tal viser, at 2.300 flere børn i 2023 voksede op i familier under fattigdomsgrænsen sammenlignet med året før. Det er en udvikling, der påvirker hele landet og sætter fokus på de udfordringer, mange børnefamilier står overfor.

Læs mere
Forbrugere bør være opmærksomme på phishing-forsøg, der udgiver sig for at være sundhedstjenester.
Forbrugernyt
Falske sundhedstjek på sociale medier: Pas på Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com 

Har du set annoncer på sociale medier, der tilbyder et gratis sundhedstjek? Det lyder måske tillokkende, men bag facaden gemmer sig skjulte omkostninger, der kan ende med at koste dig flere hundrede kroner.

Flere danskere er blevet snydt af hjemmesider som Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^