Arvingernes tidligere forhold til hinanden spiller en stor rolle i forbindelse med behandlingen af et dødsbo. Konfliktmægler og advokat Lisbeth Darling Wegener fra Ret&Råd Advokater ved, hvor mange følelser fordeling af arv sætter i gang.
"En dødsbobehandling kan give klassiske konflikter om, hvem der skal arve oldemors broche, men det kan også handle om at en af arvingerne ønsker at overtage barndomshjemmet. Det kan skabe splid i hele familien. Som advokat i arvesager oplever jeg ofte, at klienterne bliver overrasket over de andre arvingers holdninger, og de har svært ved at genkende deres familiemedlemmer, " siger Lisbeth Darling Wegener.
Men man kan helt undgå, at arven splitter familien på den måde. Konfliktmægling, også kaldet mediation, er en alternativ konfliktløsningsmetode, hvor arvingerne går igennem et struktureret mæglingsforløb ledet af en konfliktmægler.
"Metoden er særdeles velegnet til at løse konflikter mellem arvinger, da den giver mulighed for at opretholde familierelationen og få boet afsluttet på en god måde. Konflikter, der ellers kunne ende i en lang og dyr retssag, bliver løst, før det kommer dertil, " siger Lisbeth Darling Wegener.
5 trin til undgå en arvestrid
Ret&Råd-advokaten er certificeret konfliktmægler, og hun beskriver her konfliktmæglingens fem faser:
- Processen begynder med oplysning om de generelle principper for konfliktmægling og overblik over forløbet. Hver arving får mulighed for at fortælle om sagen set fra deres synspunkt og konfliktmæglerens opgave er at skabe gensidig forståelse.
- Når parterne har givet deres syn på sagen, aftaler de med konfliktmægleren, hvilke konkrete problemstillinger, der skal forsøges løst. Det kaldes for afgrænsningsfasen.
- Når problemstillingerne er fastlagt, skitserer man forskellige løsningsmodeller. Der er ikke nogen løsningsmodeller, der er rigtige eller forkerte.
- I forhandlingsfasen kan det være hensigtsmæssigt, at afholde separate møder, hvor konfliktmægleren taler med en part ad gangen.
- Hvis forhandlingen ender ud i en konkret aftale mellem parterne skrives denne aftale ned i den afsluttende fase.
I tilspidsede situationer guider en konfliktmægler altså parterne igennem et forløb for at finde en løsning på konflikten, som alle parter kan acceptere.
"Det er helt afgørende, at alle kan se sig selv i den endelige aftale. Selv de mest komplekse konflikter kan løses på den måde. Det kræver kun, at der er vilje til at se muligheder og søge løsninger," siger advokat Lisbeth Darling Wegener.