Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Der er flere vigtige spørgsmål omkring privatøkonomien, du bør have styr på inden 31. december, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland.

Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

”Mange danskere glemmer at gå deres privatøkonomi igennem i løbet af året. Det er en skam, fordi de misser en lang række fradrag og gevinster,” forklarer advokat Elin L. Andersen. ”Skrues der på de rigtige knapper, kan man nemlig ofte få ekstra likviditet i husholdningsbudgettet,” siger hun, og nævner her en række områder, du bør være opmærksom på.

10 tips til økonomien du bør overveje - inden 31. december
af advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland

  1. Ratepension
    I 2023 må du indbetale 60.900 kr. på en privattegnet ratepension.
    Indbetaler du derimod til ratepension gennem din arbejdsgiver, kan du indbetale 66.195 kr. i 2023.
    Indbetalingerne til din ratepension trækkes fra din skattepligtige indkomst. Indbetalingen på din ratepension kan hermed give dig op til ca. 52,5 % i skattebesparelse nu og her.
  2. Afgiftsfrie gaver: Giv dine nærmeste en gave
    Du kan frit give gaver op til 71.500 kr. i 2023 til bl.a. børn og børnebørn. Når man giver afgiftsfrie gaver kan der gives en gave indenfor hvert kalenderår. Hver forælder/bedsteforælder kan give en afgiftsfri gave på 71.500 kr.
  3. Hold øje med renter af gæld og undgå skattesmæk i 2024
    Renterne er steget voldsomt i 2023, og derfor er der mange der har et større rentefradrag i 2023 end de havde i 2022. Du skal dog være opmærksom på at renterne kan falde i løbet af 2024. Både fordi din gæld er blevet mindre og som følge af et evt. fald i renterne. Hvis du ændrer din forskudsopgørelse for 2024 således at den tilpasses de faktiske omstændigheder, så slipper du for et skattesmæk for 2024. Dette kan ske på Skat.dk.
  4. Tilbagebetaling af for meget betalt skat
    Har du betalt for meget skat i 2023, og vil du gerne have pengene udbetalt hurtigt, skal du kontakte Skat senest den 31. december.
  5. Betal restskat til tiden og undgå renter
    Står du med restskat for 2023, skal du indbetale den før året rinder ud. Betaler du efter nytår, skal du betale dag-til-dag renter oveni.
  6. Fradrag for børnepenge og ægtefællebidrag
    Hvis du betaler børnepenge, eller ægtefællebidrag, skal du undersøge, om dette fremgår af din selvangivelse eller forskudsopgørelse. På den måde sikrer du, at du får det rigtige fradrag, idet beløbene er fradragsberettigede hos den, der betaler bidragene.
  7. Servicefradrag for private husholdninger
    Håndværkerfradraget er blevet afskaffet, hvorfor det ikke er muligt at få håndværkerfradrag for 2023. Du har derimod mulighed for at få et servicefradrag. Servicefradraget er et fradrag for udvalgte serviceydelser, som fx rengøring, børnepasning og havearbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen.
    Arbejde, som er udført i 2023, skal være betalt senest 28. februar 2024, for at du kan få fradrag.
  8. Kørselsfradrag: Har du styr på hvor mange km. du har kørt til og fra arbejde?
    Når du nu alligevel er inde og rette i dine skatteoplysninger, så kan det være en god idé lige at tjekke om dit kørselsfradrag er korrekt.Kørselsfradraget beregnes efter hvor langt du har til og fra hjem til arbejde. Man kan ikke få fradrag for de første 24 km. og du skal således have mere end 12 km. hver vej før du er berettiget til et kørselsfradrag.
    Når SKAT beregner dit kørselsfradrag tager de udgangspunkt i at du arbejder 216 dage om året. Hvis du arbejder mere eller mindre end dette, skal du derfor manuelt tilrette antallet af dage.
    Du kan få forhøjet kørselsfradrag, hvis du bor i en yderkommune eller på visse små øer, og kører over 120 km om dagen mellem bopæl og arbejde. Du kan også få fradrag såfremt du kører over Storebæltsbroen. Hvis du er i tvivl kan du benytte kørselsfradrags beregneren på Skat.dk
  9. Træk tabsgivende aktier fra
    Har du aktier, der er faldet i værdi i 2023, kan du overveje at sælge dem, da aktietab modregnes i eventuelle aktiegevinster, som du skal betale skat af.
    Aktietab modregnes i beskatningen af aktieindkomsten. Du vil derfor kunne få en skattelettelse, hvis du sælger tabsgivende aktier inden årets udgang. Det er et krav - for at kunne bruge fradraget - at både aktietab og aktieindkomst stammer fra aktier, som er handlet på lige vis. F.eks. fra aktier, der er handlet på et reguleret marked - det der før hed børsnoterede aktier.
    Du skal være opmærksom på, at tabet først realiseres i det øjeblik du sælger dine aktier. Det er såedes ikke tilstrækkeligt at de blot er faldet i værdi.
  10. Har du egen virksomhed? Så sæt ekstra ind på pensionen
    Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende kan du indsætte op til 30 % af virksomhedens regulerede overskud på en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fuldt fradrag i indbetalingsåret.
    Livrente, altså en pension med livsvarig udbetaling, og ratepension er to forskellige pensionsformer. Når du indbetaler penge på enten en livsvarig livrente eller en ratepension, får du fradrag for indbetalingerne i den personlige indkomst. Indbetaling til pension kan altså være med til at reducere skatten.
    Selvstændige er omfattet af 50.000 kr.’s-loftet for indbetalinger til ratepensioner og ophørende livrenter. Hvis den selvstændige også har lønindkomst, kan arbejdsgiveren således indbetale indtil 60.900 kr. (2023) på en ratepension eller ophørende livrente, uden at det påvirker 30 %-fradraget.
Pas på falske investeringstilbud på sociale medier
Forbrugernyt
Myndigheder advarer mod falske investeringsråd - Sådan beskytter du dig mod ulovlige investeringstilbud 

Det begynder ofte med et opslag på sociale medier. En influencer deler tips til, hvordan man kan tjene penge hurtigt, investere klogt eller blive økonomisk fri. Det lyder fristende – især når rådene kommer fra nogen, man føler, man kan stole på. Men nu advarer fire danske myndigheder om, at flere af…

Læs mere
Lov om fravalg af genoplivning: Det skal du vide
Forbrugernyt
Nye muligheder for at fravælge genoplivning 

Ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil det fremover være muligt at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Det betyder, at man på forhånd kan tage stilling til, om man ønsker at blive forsøgt genoplivet i en akut situation – en beslutning, der kan være relevant for dem, der ønsker en…

Læs mere
Forbrugerrådet: Fra 2026 bliver PFAS i regntøj, skitøj og støvler forbudt i Danmark
Forbrugernyt
Slut med PFAS i dit regntøj – nye regler fra 2026 

Forbrugerrådet Tænk har i årevis arbejdet for at få PFAS-stoffer forbudt i forbrugerprodukter. Nu er der godt nyt: Fra juli 2026 bliver PFAS forbudt i tøj, sko og imprægneringsmidler i Danmark. Det betyder, at regntøj, vinterstøvler og udendørstekstiler fremover skal fremstilles uden disse svært…

Læs mere
Sådan fjerner du vejsalt fra sko og støvler effektivt
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne, og hvordan du bedst tørrer fugtige sko og støvler.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Reducering af madspild gennem innovative løsninger og partnerskaber
Forbrugernyt
Fra idé til bevægelse: Historien bag Stop Spild Af Mad 

Madspild er noget, de allerfleste danskere er bevidste om – men vidste du, at Danmarks kamp mod madspild startede med én persons initiativ?

I dag er Stop Spild Af Mad en af de mest indflydelsesrige bevægelser på området, men vejen dertil har været både lang og banebrydende. Bag organisationen…

Læs mere
Genbrugsbutikker på nettet oplever stigende efterspørgsel
Forbrugernyt
Bæredygtigt tøjforbrug: Flere vælger genbrug online 

Flere danskere end nogensinde vælger at købe genbrugstøj på nettet, og trenden ser kun ud til at vokse. Den stigende interesse for secondhand-mode skyldes en kombination af økonomiske fordele, en øget bevidsthed om bæredygtighed og en generel ændring i forbrugsvaner. Online-platforme gør det lettere…

Læs mere
Netsvindel rammer flere danskere end nogensinde
Forbrugernyt
Eksplosiv stigning i netsvindel: Sådan beskytter du dig online 

I 2024 oplevede Forbruger Europa en dramatisk stigning i antallet af sager om netsvindel. På ét år er antallet mere end tredoblet – en udvikling, der viser, hvordan useriøse virksomheder konstant forfiner deres metoder til at udnytte forbrugerne.

Læs mere
NordVPN: Beskyt dit privatliv mod tech-giganternes aflytning
Forbrugernyt
Tech-giganterne lytter med: Test din telefon for aflytning 

Har du nogensinde oplevet, at en reklame dukker op kort efter, du har talt om noget? Det kan føles, som om din telefon lytter med – og ifølge eksperter er det værd at undersøge. En enkel test kan vise, om din telefon aflytter dine samtaler og bruger oplysningerne til at sende målrettede reklamer.

Læs mere
Multi Level Marketing eller pyramidespil – forstå forskellen og undgå fælder
Forbrugernyt
Multi Level Marketing i Danmark – Hvad du bør vide 

Multi Level Marketing (MLM), også kendt som netværksmarkedsføring, præsenteres ofte som en attraktiv forretningsmulighed med udsigt til økonomisk frihed. Men den gråzone, der eksisterer mellem lovlig MLM og ulovlige pyramidespil, skaber forvirring og bekymring blandt både myndigheder og forbrugere.…

Læs mere
Spar penge på transporten
Forbrugernyt
Transportbudget: Sådan sparer du penge på transporten og tager hensyn til miljøet 

Transport er en stor post i de flestes budget, men med små ændringer kan du både reducere udgifterne og gøre din transport mere bæredygtig.

Det er naturligvis mere bekvemt at tage bilen, men der er mange penge at spare ved at vælge offentlig transport. For eksempel kan en pendler mellem Roskilde og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Manden i huset – en psykologisk spændingsroman af Sanne Udsen
Sanne Udsen - Manden I Huset

Hvordan håndterer man det øjeblik, hvor ens liv pludselig vælter omkuld? I Manden i huset stiller Sanne Udsen skarpt på kærlighed, svigt og de skjulte sider af et langvarigt ægteskab.

Læs mere
Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - Opskriften på bedre hud i overgangsalderen

Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen'

Overgangsalderen påvirker huden på mange måder – men hvad kan du selv gøre for at holde den sund og i balance? 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen' er den første bog, der kombinerer hudpleje og kost for…

Læs mere
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
'Freckleface Strawberry' er Julianne Moores børnebog om selvaccept og mangfoldighed.
Julianne Moore - Freckleface Strawberry

Nogle børn føler sig anderledes, men måske er det netop dét, der gør dem helt særlige? 'Freckleface Strawberry' er en hjertevarm fortælling om en lille pige, der kæmper med at acceptere sine fregner – noget, hun i starten ville ønske, hun kunne skrubbe væk eller dække til.

Læs mere
Shopping
^