Med den internationale dag 'Biernes dag' lige om hjørnet er det et oplagt tidspunkt at tage fat på hvad du selv kan gøre for at støtte bierne og derigennem styrke økosystemerne.

Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Biernes uundværlige rolle

Bier er ansvarlige for bestøvning af en stor del af de afgrøder og vilde planter, der udgør vores fødegrundlag og naturområder. Deres arbejde sikrer ikke kun mad på bordet, men også bevarelsen af mange plantearter, som igen understøtter en lang række dyrearter. Flere biarter i Danmark er imidlertid truet på grund af tab af levesteder, brug af pesticider, sygdomme, parasitter og klimaforandringer.

Kampen for biernes levesteder

Intensivt landbrug har ført til en reduktion af naturlige områder for bier. Ensartede afgrøder og fjernelse af hegn og grøftekanter efterlader færre blomstrende planter, som bierne kan samle nektar og pollen fra.

Urbanisering og ændringer i landskabsforvaltning har yderligere begrænset deres levesteder. Danmarks Naturfredningsforening forklarer:
"I den danske natur er der mange årsager til, at der er blevet færre levesteder til bierne. Blandt andet mangler vi vilde blomster, fordi vores natur gror til. Det skyldes, at der tilføres alt for høje mængder af næringsstoffer, og at der mange steder ikke længere er helårsgræssende dyr eller andre naturlige forstyrrelser."

Den farlige virkning af pesticider

Anvendelsen af pesticider, især insektmidlet neonikotinoider, er skadelig for bierne. Disse kemikalier påvirker biernes nervesystem og svækker deres immunforsvar, hvilket gør det sværere for dem at navigere og finde føde. Dette kan føre til reducerede bestande og endda sammenbrud af kolonier.

Klimaforandringer: En voksende trussel

Ændringer i klimaet påvirker blomstringsperioder og tilgængeligheden af føde. Uforudsigelige vejrmønstre kan forstyrre biernes livscyklus og mindske deres chancer for overlevelse. Klimaforandringerne gør det også vanskeligere for bierne at tilpasse sig deres miljø.

Sygdomme og parasitter: En skjult fare

Bier er udsat for forskellige sygdomme og mider, der kan være ødelæggende for bistader. Disse parasitter svækker bierne og spreder sygdomme, hvilket yderligere truer biernes overlevelse.

Sådan kan vi beskytte bierne

For at beskytte bierne og sikre deres overlevelse er det nødvendigt med en række initiativer. Det handler blandt andet om at etablere bi-venlige områder med planter, der giver nektar og pollen, begrænse brugen af pesticider og større fokus på bæredygtighed.

Vores egen opmærksomhed og engagement i at skabe bi-venlige haver og byområder kan gøre en stor forskel, vurderer Danmarks Naturfredningsforening, der understreger, at det også er vigtigt at skabe steder, hvor bierne kan bygge reder:
"Der mangler også steder, hvor bierne kan bygge reder som for eksempel kvasbunker, mospuder samt døde træer og grene."

Hjælp bierne

Med små tiltag kan du hjælpe med at skabe et mere bæredygtigt miljø for bierne:.

  • Plant blomster og planter, der tiltrækker bier
    Vælg blomster og buske der er rige på nektar og pollen, fx solsikker og kornblomster, og bevar hjemmehørende blomster som digitalis, merian, røllike, forglemmigej, gul iris, katost, kodriver, liljekonval, mynte, kongelys, timian, storkenæb og strandasters.
    Plant forskellige arter, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året for at sikre en kontinuerlig fødekilde. Lad en del af din have være vild med ukrudt og vilde blomster, som bier elsker.
     
  • Skab bibo-venlige levesteder
    Lav et insekthotel med hule bambuspinde eller træstykker med borede huller, hvor bier kan bygge reder.
     
  • Undgå pesticider og brug naturlige alternativer
    Undgå kemiske pesticider, da de kan være skadelige for bier. Brug naturlige alternativer som neemolie eller opløsning af økologiske opvaskemiddel og vand, hvis det er nødvendigt.
     
  • Støt bivenlige landbrugsprodukter
    Køb honning og andre produkter fra lokale biavlere, der bruger bæredygtige metoder. Vælg økologiske fødevarer, da økologisk landbrug ofte har mere bivenlige praksisser.
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^