22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af indholdet af dit køleskab. Så ved du, hvad du i forvejen har derhjemme, når du køber ind.

  1. Få styr på indholdet af dit køleskab, din fryser og dine køkkenskabe. Stil de ældste fødevarer forrest og få dem brugt op først. Spis op i dit køleskab, køkkenskabe og fryser. Der gemmer sig skatte derinde, som du sagtens kan bruge op først.

  2. Planlægning er et godt våben i kampen mod madspild. Madplaner, indkøbslister eller det allernemmeste trick: Smup et billede af indholdet af dit køleskab. Så ved du, hvad du i forvejen har derhjemme, når du i ulvetimen står i butikken og køber ind til aftensmaden.

  3. Køb aldrig ind på tom mave. Snup en banan eller en bolle, inden du skal handle. Mange butikker er begyndt at tilbyde gratis frugt til kunderne, og det er en god idé at tage imod. Køber du på tom mave, er du tilbøjelig til at købe mere, end nu har brug for.

  4. Vælg mindre størrelse indkøbskurve og -vogne. Flere forskere siger, at butikkernes indkøbskurve og indkøbsvogne de seneste 20 år er blevet større. En stor indkøbsvogn eller indkøbskurv i supermarkedet har den psykologiske effekt, at den automatisk får dig til at købe mere ind. Hvis du ønsker kun at købe dét, du har brug for, så vælg en mindre størrelse indkøbskurv eller indkøbsvogn.

  5. Gå efter datovarer, hvis du alligevel skal spise maden i dag. Flere butikker tilbyder i dag datovarer til nedsatte priser. Gå efter datovarerne, hvis du skal bruge maden samme dag.

  6. Mængderabatter er en madspildsfælde - brug mængderabatterne fornuftigt og kun, hvis du er sikker på, at du får brugt al maden. Ellers er det penge ud af vinduet.

  7. Kvalitet frem for kvantitet er også en god idé. Køber du fødevarer af bedre kvalitet, har du også større tilbøjelighed til at bruge dem op, for du har betalt godt for dem. Ved netop at spare penge på mindre madspild, kan du også få råd til at være lidt bedre ved dig selv og din familie ved købe fødevarer af højere kvalitet.

  8. Hold orden i dit køleskab, køkkenskabe og fryser - stil altid de senest indkøbte varer bagerst, så du kan nå at få brugt op de ældste først.

  9. Opbevar maden rigtigt. Der er masser af apps og vejledninger på nettet om, hvordan man opbevarer maden rigtigt.

  10. Husk at beregne portionsstørrelser, når du laver mad. Spørg familiens medlemmer, hvor meget de reelt kan spise, inden du laver maden. Især børnefamilier har en tendens til at lave mere mad, end de kan spise. Det er en god idé at være ekstra opmærksom der.

  11. Stil mindre størrelser tallerkener og fade frem på bordet. Dette får dig til ikke at overspise og til at smide mindre mad ud. De sidste 20 år er vores tallerkenstørrelsen vokset - og det kan desværre også ses på befolkningens taljemål.

  12. Stil maden gradvist ind. Det er en god idé til en aftensmad, men også til en stor middag, at stille maden gradvist ind i takt med, at maden bliver spist. Der er ingen grund til, at maden står fremme på bordet i flere timer og bliver dårlig.

  13. Fryseren er din ven. Det meste af overskudsmaden og resterne kan fryses. Rester af retter kan portionsopdeles og fryses. Brød kan skæres i skiver og fryses. Selv fløde, krydderurter, overskydende grøntsager fra grøntsagsskuffen, overskydende frugt fra frugtskålen, ost, m.m. kan portionsopdeles og fryses.

  14. Hav styr på holdbarheden og på to vigtige begreber:
    1. "Sidste anvendelsesdato" bruges på fersk kød, fersk fisk, mm.. Maden skal helst ikke spises efter denne datos udløb.
    2. "Mindst holdbar til" bruges på pasta, ris, knækbrød, chokolade, müsli, mm.. Du kan sagtens spise maden efter denne datos udløb - er du i tvivl, så lugt og smag på maden.

  15. Brug resterne og anret restemaden delikat, hvis du og børnene synes, at restemad er kedelig at spise. Vær kreativ og udnyt resterne til nye retter - men husk også at anrette dem delikat - både på tallerkenen og i madpakken. Det skal se indbydende ud.

  16. Husk at komme resterne hurtigt i køleskabet, da det er ikke godt for maden at stå fremme på bordet i flere timer.

  17. Lav med til flere dage - køb bevidst mad til flere dage og tryl resterne af eksempelvis gårsdagens laks om til spændende laksesalat. Så sparer du derved også en ekstra tur til supermarkedet.

  18. Hav en fast bonus-restedag om ugen fx. om søndagen, hvor du "spiser op" i din reste-beholdning og udnytter alle de gode rester.

  19. Brug grøntsagsrester til at koge fond på. Alle former for løgskaller, gulerodstoppe, hvidløsskaller, vaskede kartoffelskræller, vaskede selleriskræller, porretoppe, tomat- og agurkstumper, mm. kan bruges til at koge fond på.

  20. Hav et arsenal af plastic-madbeholdere i dit køkken til at gemme dine gode rester. Et godt tip er også at have en rulle fryseposer liggende direkte i dit køleskab. Derved bliver du automatisk mindet om at tage dem i brug og gemme maden.

  21. Før en madspildsdagbog og registrér hvor meget mad, du smider ud. Du bliver automatisk opmærksom på at smide mindre ud og du lærer af dine erfaringer.

  22. Del maden med naboen, hvis du har fået lavet for meget mad. Hav fx. et madfællesskab i opgangen, så får du også gladere naboer. Giv efter en stor middag hjemmelavede doggybags med hjem til dine gæster, så får de et godt måltid til dagen efter.
NordVPN: Beskyt dit privatliv mod tech-giganternes aflytning
Forbrugernyt
Tech-giganterne lytter med: Test din telefon for aflytning 

Har du nogensinde oplevet, at en reklame dukker op kort efter, du har talt om noget? Det kan føles som om, din telefon lytter med – og ifølge VPN-tjenesteudbyderen NordVPN er det værd at undersøge. Deres eksperter har udviklet en enkel test, der kan vise, om din telefon aflytter dine samtaler og…

Læs mere
Spar penge på transporten
Arkiv
Transportbudget: Sådan sparer du penge på transporten og tager hensyn til miljøet 

Transport er en stor post i de flestes budget, men med små ændringer kan du både reducere udgifterne og gøre din transport mere bæredygtig.

Det er naturligvis mere bekvemt at tage bilen, men der er mange penge at spare ved at vælge offentlig transport. For eksempel kan en pendler mellem Roskilde og…

Læs mere
Vejvrede er en stigende udfordring på vejene
Forbrugernyt
Stadig flere udsættes for vejvrede 

De fleste trafikanter har oplevet det: en vred bilist eller cyklist, der reagerer voldsomt på en fejl eller en misforståelse i trafikken. Vejvrede, der dækker over alt fra sure tilråb og fagter til mere alvorlige trusler eller vold, er blevet et stigende problem. En dansk undersøgelse viser, at…

Læs mere
Robotter forbedrer produktiviteten og arbejdsmiljøet i danske virksomheder.
Forbrugernyt
Robotter hjælper os med at løse manglen på arbejdskraft – og Danmark er tilbage i verdenseliten 

Mangel på arbejdskraft mærkes i hele Danmark. Lange ventetider, overbelastede medarbejdere og virksomheder, der kæmper for at følge med, er blevet en del af hverdagen. Men der er godt nyt. Robotter viser sig at være en del af løsningen, og Danmark er nu tilbage blandt verdens førende lande inden for…

Læs mere
Multi Level Marketing eller pyramidespil – forstå forskellen og undgå fælder
Forbrugernyt
Multi Level Marketing i Danmark – Hvad du bør vide 

Multi Level Marketing (MLM), også kendt som netværksmarkedsføring, præsenteres ofte som en attraktiv forretningsmulighed med udsigt til økonomisk frihed. Men den gråzone, der eksisterer mellem lovlig MLM og ulovlige pyramidespil, skaber forvirring og bekymring blandt både myndigheder og forbrugere.…

Læs mere
Fra økologi til varmepumper: Sådan prioriterer du dit klimaaftryk
Forbrugernyt
Hvordan træffer du de bedste klimavalg? 

Mange danskere ønsker at gøre en indsats for klimaet, men det kan være svært at gennemskue, hvilke tiltag der faktisk gør en forskel. En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at vi ofte undervurderer de store potentialer, som for eksempel at ændre vores kostvaner.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Stigende behov for værdig madhjælp
Forbrugernyt
Stop Spild Af Mad: Gratis madhjælp er ikke blevet aftabuiseret 

Julen nærmer sig, men for mange danskere er det mere kilde til bekymring end glæde. En ny undersøgelse fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad afslører, at hver femte dansker er bekymret for, om deres husstand har råd til den nødvendige mængde mad. For nogle bliver løsningen gratis madhjælp – men…

Læs mere
Fattigdom blandt børn: hvad det betyder for fremtidens Danmark
Forbrugernyt
Flere børn vokser op i fattigdom 

For første gang i fem år ser Danmark en stigning i børnefattigdom. Nye tal viser, at 2.300 flere børn i 2023 voksede op i familier under fattigdomsgrænsen sammenlignet med året før. Det er en udvikling, der påvirker hele landet og sætter fokus på de udfordringer, mange børnefamilier står overfor.

Læs mere
Forbrugere bør være opmærksomme på phishing-forsøg, der udgiver sig for at være sundhedstjenester.
Forbrugernyt
Falske sundhedstjek på sociale medier: Pas på Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com 

Har du set annoncer på sociale medier, der tilbyder et gratis sundhedstjek? Det lyder måske tillokkende, men bag facaden gemmer sig skjulte omkostninger, der kan ende med at koste dig flere hundrede kroner.

Flere danskere er blevet snydt af hjemmesider som Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com,…

Læs mere
Black Friday: Guide til årets bedste tilbud
Forbrugernyt
Black Friday 2024 

Du behøver ikke storme rundt på nettet efter Black Friday-tilbud, for her har vi samlet et udvalg af de allerbedste med op til 50% rabat ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^