Kategori: Forbrugernyt

Hvis man ignorerer regningerne og undlader at betale, så kan det blive dyrt, siger Susanne Aamann, Forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

"Der er ofte noget at opnå ved at forholde sig kritisk til sine regninger. Det gælder, uanset om man allerede nu har svært ved at betale eller kan mærke, at det snerper til den kommende tid," siger Susanne Aamann, der er forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Måske er der råd til at betale regningerne nu, men det ikke er sikkert, at pengene også slår til om nogle måneder.

"Tag kontakt til virksomheden, du skylder penge, så snart du kan se, at det bliver et problem at betale. Jo før, des bedre. Husk på, at virksomheden også er interesseret i at finde en løsning frem for en proces med rykkerskrivelser og i sidste ende inkasso," siger Susanne Aamann.

Det kan blive dyrt at ignorere regninger

Ofte er det muligt at finde løsninger ved at tale med den virksomhed, man skylder penge. Det kan for eksempel være, at betalingsfristerne kan rykkes, at regningen kan deles op i flere rater, eller at en del af gælden kan eftergives - alt efter hvor alvorlig situationen er.

Hvis man som forbruger i stedet vælger at ignorere regningerne og undlade at betale, så kan det blive ganske dyrt. Virksomheden vil typisk sende rykkerskrivelser med gebyrer, og i sidste ende kan sagen sendes til inkasso, hvor forbrugeren risikerer at skulle betale omkostningerne.

Ud over at tage hånd om de akutte regninger, som står for døren lige nu, kan mange forbrugere have gavn af at gennemgå deres øvrige udgifter –ikke mindst de tilbagevendende udgifter.

"Vi ved, at mange forbrugere kan spare penge ved at give deres aftaler et tjek og undersøge, om der kan skæres en bid af regningerne ved at skifte produkt eller udbyder. Ofte kan der indgås nye og bedre aftaler, hvor forbrugerne stadig får dækket deres behov," siger Susanne Aamann.

Undersøg om andre leverandører giver dig bedre betingelser

Tidligere undersøgelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har vist, at forbrugerne ofte er meget loyale, når det eksempelvis gælder bank, realkredit, tandlæge, autoværksted og forsikringer. Det kan der være andre grunde til end prisen.

Undersøgelserne viste dog også, at de forbrugere, som var villige til at undersøge, om de kunne få noget bedre, ofte fik en gevinst ud af at skifte til et andet produkt eller ydelse enten hos deres nuværende leverandør eller hos en ny.

"Det kan være, at der er kommet bedre produkter på markedet, siden aftalerne oprindelig blev indgået. For eksempel har vi set mobil- og bredbåndsselskaber lancere nye tilbud, som nogle af de eksisterende kunder kunne have fordel af at skifte til," siger Susanne Aamann.

Bruger du det, du betaler for?

En gennemgang af de tilbagevendende udgifter vil ofte afsløre, at forbrugerne betaler til noget, de slet ikke bruger. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjorde i april 2022 en undersøgelse af danskernes abonnementer. Den viste, at mere end hver femte forbruger betaler for et abonnement, de ikke bruger eller ikke vurderer, at de får nok ud af.

Tjeklisten: Gode råd når det kniber med at betale

  1. Forsøg at finde en løsning med den virksomhed, du skylder penge, hvis du ikke tror, du har råd til at blive ved med at betale. Jo før, des bedre.
  2. Undersøg om det, du betaler for, svarer til dine behov, og om du kan få et bedre eller billigere alternativ. Det gælder for eksempel dit mobilabonnement, dine forsikringer og dine boliglån.
  3. Tag et kig på dine abonnementer og se, om du eventuelt kan undvære nogle af dem.
  4. Forsøg at forhandle om prisen, hvis det er nødvendigt for dig at købe en ny, større vare såsom et køleskab.
  5. Tal med din bank eller en gældsrådgiver, hvis du har fornemmelsen af, at din økonomi er ved at køre af sporet. Der er flere steder, som tilbyder gratis og uvildig gældsrådgivning.


Kilde: forbrug.dk – den offentlige forbrugerportal.

Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^