Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.
Overdrevet behov for sukker har intet med køn eller alder at gøre - det er genetisk og mange mennesker føler en stor effekt af sukkerspisning med det samme. Blodsukkeret bliver hurtigt meget højt og falder lige så hurtigt igen, det fremkalder et øget behov for mere sukker og dermed større velvære.
Har man de genetiske anlæg for sukkerafhængighed, opleves lykkefølelsen der følger sukkerspisningen mangedobbelt, men den ebber hurtigt ud. Derfor vil vedkommende hurtigt få fat på mere sukker, ellers opstår der abstinenser i form af humørsvingninger og rastløshed.
I Sverige har man drevet et center for sukkerafhængige siden 1994. Men der er mange teorier på området. "Flere amerikanske undersøgelser påviser at sukkerafhængighed findes," fortæller Bitten Jonsson, der står for centret. Men hun tilføjer at man i Norden ikke har samme kendskab til disse afhængighedsteorier som i USA.
De eksperter der modsætter sig teorien om sukker som afhængigheds skabende mener at det er først og fremmest spørgsmål om afhængighed af mad i det hele taget. Sukker kan dermed umulig vurderes som narkotika på samme niveau som f.x. alkohol. Men at afhængighed af mad, som i fleste tilfælde er en overset faktor, skal behandles på samme måde som hver anden afhængighed, fortæller disse eksperter.
Fra centret i Sverige følger der en liste over nogle spørgsmål der skal afsløre om man er på vej ind i et afhængighedsforhold til sukker.
1) Spiser du raffineret sukker hver dag?
2) Føler du ofte et stort behov for sukker, kaffe, chokolade, cola, hvidt brød eller alkohol?
3) Spiser du tit slik selvom du ved det giver dig problemer med maven?
4) Har du nogen sinde haft et lager af søde sager?
5) Har du nogen sinde skjult din opbevaring af søde sager for andre?
6) Har du nogen sinde taget en ekstra omvej for at få fat på de søde sager?
Jonsson varer imod at give børn for meget sukker da dette kan føre til en anden afhængighed senere i livet.
Ifølge Bitten Jonsson og de amerikanske forskere hun henviser til, lider op til 75% af arvelig genetisk sukkerafhængighed. Og hvor kommer de tal så fra?
"Der findes ret mange undersøgelser på området. Jeg holder mig først og fremmest til det materiale der er offentliggjort af ernæringsforskeren Ph.D. Jeffery Bland," fortæller Jonsson til aftenposten.no.
Men hvad kan man gøre hvis man vurdere sig selv som en sukkerslave?
"Min erfaring fortæller at det er først og fremmest spørgsmål om information og atter information. De mennesker der lever med en uslukkelig tørst efter de søde sager, gider slet ikke høre budskabet, hvis de ikke har kendskab til hvordan de i virkeligheden kan omlægge deres kostvaner. I behandlingen på vores center gennemgår patienterne en afgiftning. Og når de har sagt farvel til overflødig sukker, åbnes der en helt ny verden med naturlige, søde smagsoplevelser fra bær, frugt og grøntsager," fortæller Bitten Jonsson.