Sukkerslaveri - en farlig afhængighed?

Sukkerslaveri - en farlig afhængighed? 

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Overdrevet behov for sukker har intet med køn eller alder at gøre - det er genetisk og mange mennesker føler en stor effekt af sukkerspisning med det samme. Blodsukkeret bliver hurtigt meget højt og falder lige så hurtigt igen, det fremkalder et øget behov for mere sukker og dermed større velvære.

Har man de genetiske anlæg for sukkerafhængighed, opleves lykkefølelsen der følger sukkerspisningen mangedobbelt, men den ebber hurtigt ud. Derfor vil vedkommende hurtigt få fat på mere sukker, ellers opstår der abstinenser i form af humørsvingninger og rastløshed.

I Sverige har man drevet et center for sukkerafhængige siden 1994. Men der er mange teorier på området. "Flere amerikanske undersøgelser påviser at sukkerafhængighed findes," fortæller Bitten Jonsson, der står for centret. Men hun tilføjer at man i Norden ikke har samme kendskab til disse afhængighedsteorier som i USA.

De eksperter der modsætter sig teorien om sukker som afhængigheds skabende mener at det er først og fremmest spørgsmål om afhængighed af mad i det hele taget. Sukker kan dermed umulig vurderes som narkotika på samme niveau som f.x. alkohol. Men at afhængighed af mad, som i fleste tilfælde er en overset faktor, skal behandles på samme måde som hver anden afhængighed, fortæller disse eksperter.

Fra centret i Sverige følger der en liste over nogle spørgsmål der skal afsløre om man er på vej ind i et afhængighedsforhold til sukker.

1) Spiser du raffineret sukker hver dag?
2) Føler du ofte et stort behov for sukker, kaffe, chokolade, cola, hvidt brød eller alkohol?
3) Spiser du tit slik selvom du ved det giver dig problemer med maven?
4) Har du nogen sinde haft et lager af søde sager?
5) Har du nogen sinde skjult din opbevaring af søde sager for andre?
6) Har du nogen sinde taget en ekstra omvej for at få fat på de søde sager?

Jonsson varer imod at give børn for meget sukker da dette kan føre til en anden afhængighed senere i livet.

Ifølge Bitten Jonsson og de amerikanske forskere hun henviser til, lider op til 75% af arvelig genetisk sukkerafhængighed. Og hvor kommer de tal så fra?

"Der findes ret mange undersøgelser på området. Jeg holder mig først og fremmest til det materiale der er offentliggjort af ernæringsforskeren Ph.D. Jeffery Bland," fortæller Jonsson til aftenposten.no.

Men hvad kan man gøre hvis man vurdere sig selv som en sukkerslave?

"Min erfaring fortæller at det er først og fremmest spørgsmål om information og atter information. De mennesker der lever med en uslukkelig tørst efter de søde sager, gider slet ikke høre budskabet, hvis de ikke har kendskab til hvordan de i virkeligheden kan omlægge deres kostvaner. I behandlingen på vores center gennemgår patienterne en afgiftning. Og når de har sagt farvel til overflødig sukker, åbnes der en helt ny verden med naturlige, søde smagsoplevelser fra bær, frugt og grøntsager," fortæller Bitten Jonsson.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Vildmedost.dk
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Skyrs succes
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Får vi for meget salt?
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^