Saltindtag skal begrænses
Danskere indtager 7 til 12 gram salt om dagen, og det er alt for meget salt, skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse. Alligevel har medierne de seneste dage sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt for danskere, at sænke det daglige saltindtag. Men tvivlen er opstået, fordi medierne har formidlet en forkert udlægning af en sundhedsrapport, skriver DTU Fødevareinstituttet og fastholder, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget.
"Det er en kendsgerning, at danskerne spiser for meget salt" skriver DTU Fødevareinstituttet, og understreger, at danske forskere mener, at der er rigtig god dokumentation for at sænke saltindtagelsen til 5-6 gram om dagen.
Højt saltindhold i færdigforarbejdede varer
Derfor har de danske sundhedsmyndigheder iværksat en plan i det igangværende Saltpartnerskab, som er et partnerskab mellem bl.a. Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen og en række fødevareindustrier, om at sænke indholdet af salt i industrielt fremstillede fødevarer.
"En effektiv nedbringelse af saltindtagelsen kan kun ske, hvis fødevareindustrien sænker saltet i færdigforarbejdede varer, da vi får op til 80% af vores salt gennem disse produkter", siger afdelingschef Gitte Gross fra DTU Fødevareinstituttet.
Når det er vigtigt, at sænke saltindtaget, er det blandt fordi, at det er veldokumenteret, at et øget saltindtag medfører forhøjet blodtryk, som giver anledning til blodpropper i hjertet og hjerneblødning.
"Den planlagte reduktion af salt i vores mad bør derfor fortsætte, da den vil redde flere hundrede liv om året og endnu flere tilfælde af blodpropper og hjerneblødning", understreger direktør Inge Vestbo fra Hjerteforeningen.
Læs mere om begrænsning af salt i maden og om Saltpartnerskabet på