Sukkerslaveri - en farlig afhængighed?

Sukkerslaveri - en farlig afhængighed? 

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Sukker kan fremkalde samme afhængighed som heroin og kokain ifølge flere forskere.

Overdrevet behov for sukker har intet med køn eller alder at gøre - det er genetisk og mange mennesker føler en stor effekt af sukkerspisning med det samme. Blodsukkeret bliver hurtigt meget højt og falder lige så hurtigt igen, det fremkalder et øget behov for mere sukker og dermed større velvære.

Har man de genetiske anlæg for sukkerafhængighed, opleves lykkefølelsen der følger sukkerspisningen mangedobbelt, men den ebber hurtigt ud. Derfor vil vedkommende hurtigt få fat på mere sukker, ellers opstår der abstinenser i form af humørsvingninger og rastløshed.

I Sverige har man drevet et center for sukkerafhængige siden 1994. Men der er mange teorier på området. "Flere amerikanske undersøgelser påviser at sukkerafhængighed findes," fortæller Bitten Jonsson, der står for centret. Men hun tilføjer at man i Norden ikke har samme kendskab til disse afhængighedsteorier som i USA.

De eksperter der modsætter sig teorien om sukker som afhængigheds skabende mener at det er først og fremmest spørgsmål om afhængighed af mad i det hele taget. Sukker kan dermed umulig vurderes som narkotika på samme niveau som f.x. alkohol. Men at afhængighed af mad, som i fleste tilfælde er en overset faktor, skal behandles på samme måde som hver anden afhængighed, fortæller disse eksperter.

Fra centret i Sverige følger der en liste over nogle spørgsmål der skal afsløre om man er på vej ind i et afhængighedsforhold til sukker.

1) Spiser du raffineret sukker hver dag?
2) Føler du ofte et stort behov for sukker, kaffe, chokolade, cola, hvidt brød eller alkohol?
3) Spiser du tit slik selvom du ved det giver dig problemer med maven?
4) Har du nogen sinde haft et lager af søde sager?
5) Har du nogen sinde skjult din opbevaring af søde sager for andre?
6) Har du nogen sinde taget en ekstra omvej for at få fat på de søde sager?

Jonsson varer imod at give børn for meget sukker da dette kan føre til en anden afhængighed senere i livet.

Ifølge Bitten Jonsson og de amerikanske forskere hun henviser til, lider op til 75% af arvelig genetisk sukkerafhængighed. Og hvor kommer de tal så fra?

"Der findes ret mange undersøgelser på området. Jeg holder mig først og fremmest til det materiale der er offentliggjort af ernæringsforskeren Ph.D. Jeffery Bland," fortæller Jonsson til aftenposten.no.

Men hvad kan man gøre hvis man vurdere sig selv som en sukkerslave?

"Min erfaring fortæller at det er først og fremmest spørgsmål om information og atter information. De mennesker der lever med en uslukkelig tørst efter de søde sager, gider slet ikke høre budskabet, hvis de ikke har kendskab til hvordan de i virkeligheden kan omlægge deres kostvaner. I behandlingen på vores center gennemgår patienterne en afgiftning. Og når de har sagt farvel til overflødig sukker, åbnes der en helt ny verden med naturlige, søde smagsoplevelser fra bær, frugt og grøntsager," fortæller Bitten Jonsson.

Døjer du med oppustethed og mavebesvær?
Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
LCHF - spis dig mæt og glad
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Varme supper - Quick fix
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Syv sunde skridt
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Stevia - sødt uden sukker
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Mindful spisning
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Havregryn beskytter mod tarmkræft
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Maven i balance
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Yoghurt to go, tak
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Spis fibre
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^