Vildmedost.dk

Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.


Danske børn er generelt glade for ost. Alligevel får mange af dem for sjældent ost, mener ekspert. Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Flere osteglade børn skal have ost
Danske børn er generelt glade for det proteinholdige mejeriprodukt, osten. Det viser en ny undersøgelse foretaget for Mejeriforeningen. Tilsyneladende er osten dog en fødevare, som børnene spiser for sjældent. Samme undersøgelse viser nemlig, at 58 pct. af de danske børn kun spiser ost ugentligt eller sjældnere, ligesom 51 pct. kun sjældent eller aldrig har den med på madpakken. Det er alt for lidt ifølge klinisk diætist, Kirsten Thal-Jantzen.

Børn har brug for protein og calcium
Spørger man de forældre, som sjældent eller aldrig giver børnene ost med på madpakken, hvorfor de holder sig fra mejeriproduktet i den medbragte frokost, fortæller 4 ud 10 (39 pct.)af dem, at børnene ikke kan lide ost, mens hver tredje (32 pct.) mener, at ost ikke egner sig til børnenes madpakker. En mindre andel fortæller, at det er for at undgå, at børnene bliver drillet på grund af osten eller på grund af egne dårlige barndomsminder.
Men ifølge Kirsten Thal-Jantzen, er det problematisk, fordi ost er en vigtig næringskilde. Hun opfordrer derfor forældre til at tænke ost ind i madpakken for at give børnene gode kostvaner med fra barnsben.
”Vi ved, at kostvanerne som barn og ung har afgørende betydning for vores kostvaner som voksen. Det er derfor en rigtig god idé at lade ost indgå som en del af en sund madpakke, da ost er en god kilde til vigtige næringsstoffer som protein og især calcium. Calcium er livet igennem nødvendigt for at opbygge og vedligeholde knogler”, fastslår Kirsten Thal-Jantzen og fortsætter:
”For at børn får dækket det daglige behov for calcium, skal der fx indtages ½ liter mælk og yoghurt samt to skiver ost. Har man børn, der ikke kan lide ost eller ikke indtager mejeriprodukter generelt, er det også muligt at få dækket dele af det daglige calciumbehov igennem grøntsager som spinat og grønkål samt mandler, men den nødvendige mængde er ret stor”.

Hver tredje forældre savner inspiration
Den klassiske ostemad er langt fra den eneste måde, man kan servere ost på for sine børn og dermed sørge for, at de får det nødvendige calcium og protein. Undersøgelsen viser dog, at hver tredje (33 pct.) af de forældre i undersøgelsen med børn under 20 år savner inspiration til nye måder at servere ost på. For at imødegå dette har Mejeriforeningen lanceret kampagnen Vildmedost.dk, hvor de bl.a. har allieret sig med den anerkendte kok, Frantz Maurice Scott Lundby, som har udviklet en række nye spændende opskrifter med Danbo ost.

Klik ind og få opskriften på bla. 'Hjemmelavet sprødt kerne-knækbrød gratineret med danbo ost' - sprøde, sunde knækbrød, lige til madpakken!

Se

Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Syltning eller fermentering - Hvad er sundest?
Kost & Ernæring
Syltning vs. fermentering – hvad er forskellen, og hvad kan du fermentere? 

Fermenterede fødevarer er blevet populære for deres mulige sundhedsfordele, mens syltning længe har været brugt som en nem måde at konservere mad på. Men hvad er egentlig forskellen mellem de to metoder – og hvorfor bliver fermentering ofte fremhævet som det sundere valg?

Både syltning og…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^