Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er på henholdsvis 6% og 10% af de undersøgte aftensmåltider.
"Fra et ernæringsmæssigt synspunkt ville det være gavnligt at sætte fisk på menuen oftere", skriver Sisse Fagt, Seniorrådgiver DTU Fødevareinstituttet. Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Med fisk på tallerkenen flere gange om ugen, har man mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk.
De officielle kostråd omkring fisk
- Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.
- I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild.
- Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger.
- Vælg fiskeprodukter med Nøglehulsmærket.