Kategori: Sundhed

Har du taget dig selv i ofte at have trang til sødt midt på dagen - eller er det hen på aftenen, du falder i?

Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Er man plaget af træthed, dårlig koncentration og irritabilitet, og oplever man, at nydelsen af søde sager er erstattet af en nærmest umættelig trang, så gælder det om, at komme sukkerafhængigheden til livs, opfordrer Anette Sams.

"Jo mere sukker du spiser, desto mere sødme søger du. Fra en række studier ved vi eksempelvis, at søde drikke i højere grad end neutrale får os til at spise og drikke mere sødt” fortæller hun.

Sukkerafhængighed forværres af skam og skyldfølelse

I sit arbejde som foredragsholder og formidler af ny viden og forskning indenfor sundhed, livsstil og sygdom, møder hun mange, som skammer sig over deres forhold til sukker. Følelser som skam og skyld er imidlertid sjældent noget der mindsker sukkertrangen – tværtimod.

"Det første vigtige skridt ud af en dominerende sukkertrang handler derfor om at frigøre sig sin selvbebrejdelse” siger Anette Sams. ”At du oplever sukkertrang har intet med en svag karakter at gøre - det skyldes en urfysiologisk magt, du skal tage kampen op imod". 

Ifølge Anette Sams er vejen ud af sukkerafhængigheden enkel:

”De fleste mennesker har sværere ved at spise ét stykke sødt end ved fuldstændigt at holde sig fra de søde sager. Når det kommer til sukker, bor der nemlig en 'mere-vil-have-mere' i kroppen”. Derfor anbefaler hun, at man tager en uges absolut afholdenhed.

5 råd der får dig ud af din sukkerafhængighed

Ved at følge Anette Sams 5 råd, som du finder herunder, vil du efter en uge have genvundet et naturligt forhold til sukker - hvor du har magten og kun spiser sødt som et nydelsesmiddel ved særlige lejligheder.

Skulle du, ved en senere lejlighed, falde i sukkerfælden, så fortvivl ikke, nu kender du vejen tilbage på sporet igen.

  1. En uge uden nogen form for sukker

    Tag en uge hvor du holder dig helt fra alt raffineret kulhydrat (alle fødevarer og nydelsesmidler, som er tilsat sukker eller stivelse). Når sødme vil have sødme, slukkes den selvforstærkende effekt, når du er helt konsekvent!

  2. Tre solide hovedmåltider

    Spis i denne uge kun tre solide daglige hovedmåltider. Lad ¾ af tallerkenen bestå af grøntsager og kål og ¼ af æg, fisk, kød, mandler, nødder, frø, syrnede mælkeprodukter, ost, olie. Bliv ordentlig mæt ved måltidet og tillad dig selv følelsen af at 'gå sukkerkold' mellem måltider. Har du spist solide hovedmåltider mangler din krop ikke energi mellem måltiderne med mindre, du træner højintensivt i flere timer imellem måltiderne.

  3. Spis hovedmåltider indenfor 12 timer

    Indtag alle tre hovedmåltider indenfor 12 timer! Kombinationen af få solide måltider og faste fra aftensmad til morgenmad styrker kroppens evne til at lagre det sukker, der kommer ud af de solide hovedmåltider. Effektiv sukkerlagring skaber god balance mellem lagring og mobilisering af energi.

  4. Drop mellemmåltiderne

    Erstat mellemmåltider med 'pulssnacks'. Pulssnacks er, når du får pulsen kortvarigt op, og du dermed oplever at få lidt ekstra energi helt gratis. Her laver kroppen sukker til dig og holder op med at forsøge at lokke dig til at spise sukker for energi!

  5. Overdøv mild sukkertrang med 'pulssnacks'

    Når ugen er omme, og du nyder et lille stykke sødt - så nyd det fuldt ud - og vær bevidst om at overdøve den følgende milde sukkertrang med pulssnacks. Det kan du sagtens, for nu ved du, at sødme vil have sødme, og den vej vil du ikke nedad igen.

Om Anette Sams

  • Anette Sams er farmaceut, PhD og forsker i Rigshospitalets Forskerpark. Hun har blandt andet mange års erfaring som specialist og forsker hos Novo Nordisk.

  • Hendes store mission er at øge danskernes viden om sundhed og forebyggelse af livsstilssygdomme. Hun afholder foredrag, kurser og workshops om sukker, og har skrevet bøgerne 'Kålhydrater', 'Sukkersmarte Børn', 'Ud af Diabetes 2' og 'Sandheden om Sukker'.

  • Læs mere om Anette Sams
Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Livmoderhalskræft kan være svær at opdage i tide uden regelmæssige screeninger.
Sundhed
Livmoderhalskræft: Tidlig screening kan redde dit liv 

Mistanken om at have kræft er skræmmende, og derfor er det vigtigt at få undersøgt bekymringen, så du kan få ro i sindet. For kvinder kan det handle om frygten for livmoderhalskræft, men regelmæssige screeninger giver mulighed for at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere den opdages, desto bedre er…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Naturligt alternativ til populære lægemidler mod svær overvægt 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Hvis du drikker alkohol for at håndtere stress eller angst, kan det være et tegn på alkoholmisbrug.
Sundhed
Alkoholmisbrug: Er dit forhold til alkohol ved at blive problematisk? 

Alkoholmisbrug er et alvorligt mønster, der ofte sniger sig ind i hverdagen uden at man opdager det. Over tid kan det påvirke både din fysiske og mentale sundhed på måder, du måske ikke har tænkt over.

Der er flere klare tegn, både fysiske og psykiske, der kan indikere, at dit forhold til alkohol…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Undgå tømmermænd: Reflekter over dine drikkevaner med vores nye kampagne.
Job & karriere
Dansk alkoholkultur: Et enkelt glas er sjældent nok – hele flasken tømmes 

Det er surt at bruge en hel søndag på tømmermænd og ærgrelser over, at man endnu engang fik for meget indenbords. Det kan næsten få en til at fortryde, hvad der ellers var en hyggelig aften, mener mange danskere. En ny undersøgelse fra Alkohol & Samfund og TrygFonden viser, at 65 procent af voksne…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^