Kategori: Sundhed

Snus, cigaretter, e-cigaretter, opvarmet tobak og nikotinposer bliver mere og mere populært blandt de unge. Det er især andre tobakstyper end cigaretter, der vinder frem blandt de unge, viser ny undersøgelse.

Forbruget af tobaks- og nikotinprodukter stiger blandt børn og unge  

E-cigaretter, IQOS, snus og nikotinposer. Andelen af unge, der dagligt eller lejlighedsvist bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, er steget siden sidste år. Ifølge opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed bruger mere end hver fjerde unge nu mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt.

Cigaretforbruget er faldet, men ...

Siden prisen på cigaretter steg sidste år, så er sket et fald i forbruget af cigaretter blandt unge. Til gengæld er forbruget af andre tobaks- og nikotinprodukter, steget.

"Selvfølgelig er det positivt, at færre unge ryger cigaretter, men det er kun det halve billede. Tallene tyder jo desværre på, at de unge blot har skiftet cigaretter ud med andre nikotinholdige produkter, såsom snus og nikotinposer. Så overordnet set er udfordringen med de unges nikotinforbrug stadig aktuel, og der er fortsat meget at arbejde med," siger en af rapportens forfattere, Lotus Sofie Bast, der forsker i tobaksforebyggelse blandt børn og unge på Statens Institut for Folkesundhed.

Særligt sensitive hjerner

Forskerne peger på, at de skadelige konsekvenser af tobaksforbrug er store og vidtrækkende. Studier viser, at jo tidligere man begynder, jo større er risikoen for tobaksafhængighed, men også for at udvikle rygerelaterede symptomer og sygdomme som hjertekarsygdomme og kræft.

Dertil kommer, at børn og unges hjerner har vist sig særligt sensitive over for de negative effekter af nikotineksponering, der blandt andet kan skade hjernens udvikling, indlæringsevne og potentielt reducere den kognitive funktion senere i livet.

Kilde: 'Opvarmet tobak', Kræftens Bekæmpelse, 21.04.2021, 'Mere end hver fjerde unge bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt', Ugens tal, Uge 25 2021, Statens Institut for Folkesundhed

_______________

Rettelse: 1. juli 2021

I forbindelse med at KvindeGuiden i denne artikel, den 1. juli 2021, har bragt beskrivelse af tobaks- og nikotinapperatet IQOS, skriver producenten, Philip Morris International, i en kommentar til KvindeGuiden, at tal fra Vidensråd for Forebyggelse, viser, at ”kun 0,6 pct. af de unge mellem 15-29 bruger opvarmet tobak i Danmark” og ”der er ingen grund til at mistænkeliggøre IQOS, som har bevist, at det er et produkt, der kan få voksne rygere til at droppe cigaretterne.”

Derfor bringer KvindeGuiden en uddybende beskrivelse af IQOS sammen med kommentarer fra Kræftens Bekæmpelses Tobaksforebyggelse. Læs 'Omstridte markedsføringsmetoder af nye tobaks- og nikotinprodukter', KvindeGuiden.dk, 2. juli 2021.

Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^