Selvom forskning peger på, at nogle psykiske lidelser kan være arveligt betinget, så er det vigtigt at huske, at de fleste mennesker med en psykisk lidelse ikke har pårørende med samme sygdom.

Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Årtiers forskning har givet indsigt i nogle af de udfordringer, man ofte kæmper med som psykisk syg, og det har betydet, at man i mange henseender har kunne gøre en indsats for at skabe bedre vilkår og bedre behandlingstilbud for psykisk syge.

Forskning i sammenhængen mellem gener, miljø og psykisk sygdom

De behandlingstilbud der findes i dag, fungere dog langt fra for alle, og derfor er der brug for mere forskning og viden, der kan bidrage til bedre behandling og forebyggelse i fremtiden.

Et af de områder der forskes meget i, er sammenhængen mellem genetik og psykisk sygdom, fordi det kan fortælle noget om, hvorvidt nogle psykiske sygdomme kan forebygges, fx ved at sikre børn en god opvækst.

De fleste psykisk syge har ikke pårørende med samme sygdom

Et skrækscenarie for enhver med psykisk sygdom er naturligvis, at sygdommen er arvelig, dvs. at der i den arvemasse, der videregives fra forældre til barn, er gener, der gør barnet særligt disponeret for en psykisk lidelse.

Men selvom forskning peger på, at nogle psykiske lidelser kan være arveligt betinget, så er det vigtigt at huske, at de fleste mennesker med en psykisk lidelse ikke har pårørende med samme sygdom. De egenskaber vi hver især har, mener forskere, i langt højere grad beror på livsomstændigheder, hvordan vi påvirkes af vores omgivelser, sociale miljø, livsstil og fysiske helbred.

Viden øger muligheden for at gøre en tidlig forebyggende indsats

For den enkelte, vil mere viden om sammenhængen mellem gener og psykiske lidelser, kunne bidrage til, at vi i højere grad er opmærksomme på eventuelle symptomer hos sig selv, vores børn og hos andre i familien. At være bekendt med, at der i familien er en øget risiko for at udvikle psykisk sygdom kan betyde, at der tidligt kan gøres en forebyggende indsats, hvilket ofte kan mindske de symptomer, der følger med sygdommen.

Med indsigt i den sygdom, man kan være særligt disponeret for, vil man også bedre kunne fokusere på de værdifulde egenskaber og styrker, der kan følge med en psykisk lidelse. Hos nogle mennesker kan den positive side af at have en psykisk lidelse betyde, at man fx har nogle særlige kreative evner, er passioneret, er i stand til at tilegne sig ekspertviden, har en særlig empati og forståelse for andre mennesker, eller en særlig robusthed i krisesituationer.

Psykiske lidelser der i nogen grad kan være genetisk betinget

Blandt de psykiske lidelser der kan være genetisk betinget, peger forskning blandt andet på angstlidelser, depression, bipolar lidelse, skizofreni og autisme. Men mens generne kan fortælle noget om i hvor høj grad vi er disponeret for en psykisk lidelse, så er det individuelt hvordan, hvornår og i hvilket omfang lidelserne kommer til udtryk hos den enkelte.

Dertil kommer, at selvom de symptomer man oplever, samlet set peger på en enkelt psykisk lidelse, så er det ikke altid muligt at få en enkel, definitiv og helt præcis diagnose. Ofte er der overlap mellem diagnoserne, hvilket vil sige, at samme symptomer kan være symptomer for flere forskellige lidelser. Derudover er grænserne flydende når det kommer til vurderingen af, hvorvidt dét, som den enkelte oplever, er indenfor ’normalen’ (dvs. noget alle mennesker oplever) eller om det er symptomer på psykisk sygdom.

Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Psykisk sygdom er ifølge lægetidsskriftet, Dagens Medicin, godt på vej til at blive den største folkesygdom i Danmark og står samtidig for en så stor del af Danmarks samlede sygdomsbyrde, at regeringen i september præsenterede en ’her-og-nu-kapacitetspakke’ i form af en 10-årsplan for psykiatrien. Med planen prioriteres indsatser omkring børn og unge i psykisk mistrivsel, voksne med svære psykiske lidelser, oplysnings- og afstigmatiseringsindsatser samt bedre rammer for forskning i forebyggelse og behandling af psykiske lidelser.

Relevante links

Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^