Derfor modarbejder kulhydrater kolesteroltallet
Når du indtager mad med hurtigtomsættelige kulhydrater – f.eks. brød, pasta, ris, kartofler og sukker – producerer din krop insulin for at regulere blodsukkeret. Jo flere kulhydrater, jo mere insulin er der behov for. Med tiden kan kroppen få sværere ved at håndtere kulhydraterne, og du kan derfor gå rundt med et konstant (usynligt) forhøjet insulinniveau mellem måltiderne – altså inden det udvikler sig til insulinresistens og diabetes.
Og nu kommer koblingen til kolesterolet. For når insulinniveauet er for højt, kan det:
- øge et enzym, der stimulerer kolesterolproduktionen, og derved forhøje risikoen for hjerte-kar-sygdomme
- blokere for fedtforbrændingen, så du tager på og har svært ved at tabe dig.
Skærer du markant ned på kulhydraterne – også de grove, som ellers anbefales i de officielle råd – kan du normalt sænke dit insulinniveau og dermed produktionen af for meget kolesterol.
Fedtet er din medspiller
De sunde fedtstoffer har du derimod brug for – vel at mærke i den rette kvalitet og kombination og med individuelle forskelle taget i betragtning. Det sunde fedt kommer f.eks. fra olivenolie, avokado, nødder og kerner.
Fedt fungerer bl.a. som vigtigt brændstof for cellerne i din krop og bidrager til alt fra hjernefunktion til immunforsvar. Derudover har det betydning for både smag og mæthedsfornemmelse, der også er afgørende faktorer i en langsigtet kostomlægning.
En varig og effektiv løsning
Kosten spiller altså en væsentlig rolle for dit kolesteroltal, uanset om det er forhøjet eller normalt.
Jeg oplever igen og igen, at den rigtige kostsammensætning er enormt effektiv til at reducere et forhøjet kolesterolniveau – selv når det er arveligt. På bare 40 dage ser jeg folk få et normalt kolesteroltal. Det kræver naturligvis en kostomlægning at opnå varige resultater. Og når du adresserer den underliggende årsag i stedet for kun at tage medicin, har det samtidig effekt på mange andre symptomer – og forebygger endnu flere.
Kom i dybden med, hvordan kost og kolesterol hænger sammen, i artiklen her.