Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens

Kategori: Sundhed

Forstoppelse er ubehageligt, og et hyppigt problem blandt midaldrende og ældre. Man tyr ofte til behandling med håndkøbsmedicin, men forskere advarer, at regelmæssig brug af afføringsmidler muligvis kan øge risikoen for demenssygdom.

Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Antallet af mennesker der rammens af demens, er ifølge det danske 'Nationalt Videnscenter for Demens', stigende. Demenslidelser kan ikke helbredes, og selvom medicin kan forsinke udviklingen af lidelsen i en periode, så har sygdomsforløbet oftest alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for både den demensramte og for de pårørende. Derfor sættes der mange kræfter ind på at finde ud af, hvilke faktorer der øger risikoen for demens, for med den viden kan man muligvis forebygge lidelsen.

50% øget risiko for at udvikle demens

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Undersøgelsen er baseret på sundhedsdata fra 500.000 personer i den britiske biobankdatabase med en gennemsnitsalder på 57 år. Gennem spørgeskemaundersøgelser blev de, der ikke regelmæssigt brugte afføringsmidler, samt de, der af andre årsager kunne have en øget risiko for at udvikle demens, frasorteret. Tilbage var en gruppe på 18.000 personer, der oplyste at de regelmæssigt, dvs. flere gange om ugen, brugte afføringsmidler.

Over et gennemsnit på 10 år udviklede 0,4% af dem, der ikke regelmæssigt brugte afføringsmidler, demens, mens 1,3% af dem der regelmæssigt brugte afføringsmidler udviklede demens.

Mens undersøgelsen kun viser en sammenhæng mellem brugen af afføringsmidler og demens, så forklarer den ikke hvorfor afføringsmidler øger risikoen for demens. På baggrund af undersøgelsen vurderer forskerne imidlertid, at regelmæssig brug af afføringsmidler muligvis øger produktionen af giftstoffer i tarmen hvilket kan påvirke nervesignaler fra tarmen til hjernen, og dermed hjernefunktionen.

 

Kilde: Association Between Regular Laxative Use and Incident Dementia in UK Biobank Participants
Zhirong Yang, Chang Wei, Xiaojuan Li, Jinqiu Yuan, Xuefeng Gao, Bingyu Li, Ziyi Zhao, Sengwee Toh, Xin Yu, Carol Brayne, Zuyao Yang, Feng Sha, Jinling Tang, American Academy of Neurology Feb 2023

Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^