Men blot fordi du har arvet tendensen til overvægt, betyder det ikke, du behøver at leve med den. Med den rette kost og livsstil kan du påvirke den måde, dine gener udtrykker sig på, og alligevel få en sund og slank krop.
Hvordan kan generne påvirke vægten?
Langtfra alle gener er kortlagt, men vi ved, bestemte genvarianter er mindre hensigtsmæssige for at holde vægten eller tabe sig.
Det viser sig f.eks. som:
Kulhydratfølsomhed
- Giver konstant sult og trang til søde sager, påvirker kolesteroltallet og kan føre til (skjult) insulinresistens.
Fedtfølsomhed
- Kroppen optager mere mættet fedt, som sætter sig på sidebenene og kan give et forhøjet kolesteroltal.
- Kroppen forbrænder ikke alle kalorier, men gemmer et lager i tilfælde af hungersnød.
Jeg scorer selv fuld plade her. Før jeg opdagede det, virkede det umuligt at skabe balance i vægten. Jeg var konstant sulten – altid på jagt efter noget sødt – og trods min indsats skete der ingenting. Da jeg forstod, at mine gener modarbejdede min livslange kamp med kiloene, vidste jeg også, hvad jeg i stedet skulle gøre – hjælpe min krop på dens egne betingelser. Og så skete der endelig noget.
Har du genet for kulhydratfølsomhed, er det nemlig ikke nok at bytte hvide kulhydrater ud med grove. Det fjerner ikke sukkertrangen og sulten. Er du disponeret for fedtfølsomhed, er det heller ikke nok at reducere det mættede fedt. Måske må du fjerne både det og kulhydraterne og nedsætte dit kalorieindtag.
Smager lige så godt, som slank føles
Hvad må man overhovedet spise så? Måske lyder det lidt trist, når vi fokuserer på, hvad man skal undgå – men det er det bestemt ikke. Jeg plejer at sige, det skal smage lige så godt, som slank føles – og det gør det virkelig.
Ikke mindst nytter det noget. Det ved både jeg og de efterhånden mange kvinder, der har deltaget på mit forløb. Selvom svaret på deres gentest viser genetiske udfordringer, taber de sig, når de begynder at følge den livsstilsomlægning, jeg anbefaler.
Lær mere om, hvordan du samarbejder med dine gener om vægttab, her.