Kategori: Sundhed

Farmaceut: Danskerne mangler viden om antibiotika 

At vågne op ør, varm og med de første tegn på en infektion er en situation, alle frygter. Du ved allerede nu, at du kan se frem til flere dage i sengen med et forbrug af halspastiller og kleenex, der siger spar to - og den periode vil de fleste gerne forkorte mest muligt. Så når lægen kan ordinere noget, der hjælper processen på vej, tager du pænt imod. Men i virkeligheden skal du i fremtiden måske vælge de ekstra sygedage og lade kroppen gøre arbejdet - uden hjælp fra antibiotika.
Det kan lyde mærkeligt at sige nej til noget, du ved kan gøre dig rask hurtigere. Men i mange tilfælde gør du egentlig dig selv og andre en bjørnetjeneste ved at indtage antibiotika. For med unødig brug af antibiotika stiger udvikling af resistens hos bakterierne – og det påvirker os alle.

Antibiotikaresistens
Antibiotikaresistens er et stigende problem – både globalt og i Danmark. Bakterierne kan udvikle resistens hurtigere, end vi formår at udvikle antibiotika, hvilket risikerer at stille os magtesløse over for simple infektioner i fremtiden. De seneste 20 år er antibiotikaforbruget i Danmark steget med næsten 40%, og ifølge farmaceut og stifter af onlineapoteket Apopro.dk, Tine Vestergaard, skyldes det udprægede misforståelser af, hvornår det rent faktisk er nødvendigt at hjælpe kroppen på vej.
"Langt de fleste sygdomme, vi har på en sæson, er virussygdomme, og der har antibiotika ingen effekt. Og milde infektioner, det kan være en mild halsbetændelse, vil kroppens immunforsvar selv slå ned, så der er egentlig ikke brug for antibiotika," siger farmaceut og apoteker Tine Vestergaard og fortsætter: "Man kan derfor spørge sig selv om hvorvidt et behandlingsforløb, der forkorter sygdommen med 2-4 dage, er det værd?"

3 misforståelser omkring antibiotika
Tine Vestergaard afklarer her de 3 mest typiske misforståelser omkring antibiotika.

  • Tese I: Resistens påvirker kun mig selv
    Det er ikke din krop, der udvikler resistens, men bakterierne i din krop. Det vil sige, at de resistente bakterier kan overføres til andre mennesker, der derfor også vil blive ramt af resistensproblemet. Bakterier kan også overføre resistens til hinanden, og derfor kan resistens hos bakterier fra fx grise også overføres til bakterier, der er sygdomsfremkaldende hos mennesker. Resistens påvirker altså andre end dig selv, og for at minimere overførslen af resistente bakterier er det derfor vigtigt at sørge for god håndhygiejne især efter toiletbesøg, og når du håndterer råt kød.
  • Tese II: Antibiotika kan bruges mod alle infektioner
    Antibiotika virker ikke mod virussygdomme som forkølelse og influenza, men anvendes mod bakterier. Det er dog langt fra alle bakterieinfektioner, hvor antibiotika er nødvendig. Mindre infektioner som en mild halsbetændelse og mellemørebetændelse kan kroppens immunforsvar i de fleste tilfælde selv klare.
  • Tese III: Du kan stoppe en antibiotikakur, når du ikke længere har symptomer
    Nogle bakterieinfektioner kræver behandling med antibiotika, men mange tror kuren kan afbrydes, når de ikke længere har symptomer. At du ikke længere har symptomer betyder ikke nødvendigvis, at bakterien er helt væk, og du er blevet rask. Derfor er det vigtigt, at du altid følger din læges rådgivning. Dog kan det være en fordel at afbryde en antibiotikakur før tid, hvis det er muligt, da risikoen for at bakterierne udvikler resistens stiger, jo længere tid din krop udsættes for antibiotika. Tager du fx antibiotika for en bihulebetændelse, udsættes din mave og tarme også for antibiotika, hvilket er unødvendigt og derfor skadeligt. Det er vigtigt at understrege, at det udelukkende er med accept fra din læge, at du kan afbryde en antibiotikakur før tid. 
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?  

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Forbrugere advares mod sundhedsskadelige PFAS-stoffer i engangsservice
Sundhed
Advarsel: Farlige PFAS-stoffer fundet i engangsservice fra Temu 

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at mange papkrus, tallerkener og sugerør fra webshoppen Temu indeholder farlige PFAS-stoffer. Kemikalierne, der gør produkterne vand- og smudsafvisende, er forbudt i Danmark, når de bruges i pap og papir til madvarer. PFAS, også kendt som…

Læs mere
Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.
Sundhed
Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^