Gode råd til velfungerende mave
Måske undervurderer vi hvor stor indflydelse tarmens bakteriesammensætning har på vores trivsel. Nyere forskning peger i hvert fald på en mulig sammenhæng ikke kun mellem vores tarmflora og vores fordøjelse, men også vores tarmflora og risikoen for at udvikle sygdomme som fx fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom.
Mens vi venter på, at videnskaben kan gøre os klogere på tarmbakteriernes rolle og på hvordan man i fremtiden måske endda kan behandle sygdomme med skræddersyet probiotika, så må mennesker med sarte maver og problemer med fordøjelsen ty til ernæring eksperternes råd.
- Spis regelmæssigt og fordel måltiderne over dagen.
- Spis sund og varieret kost - og husk fibre.
- Tyg maden grundigt, så sluger du mindre luft.
- Spis ikke for meget ad gangen. Det tager tid for kroppen at fordøje maden. Giv tarmbakterierne tid til at gøre deres arbejde.
- Drik mindst halvanden liter vand dagligt. Undgå drikke med meget kulsyre.
- Undgå tyggegummi og hårde karameller, specielt de sukkerfri, da de er sødet med sorbitol.
- Drik pebermynte. Pebermynte er et gammelt husråd mod oppustethed og luftophobning. Fås også i form af kapsler.
- Oppustethed og luft i maven kan være en forbigående gene, som følge af ændringer i kosten. Øger du fx mængden af kostfibre i din kost skal du være opmærksom på, at du i en periode kan opleve ekstra luft i maven indtil tarmene har vænnet sig til den nye kostsammensætning.
- Syrnede mælkeprodukter kan modvirke luft i maven.
Husk også:
- Stress påvirker fordøjelsen. Giv dig selv tid til at spise og nyde måltidet.
- Find nogle faste toilettider, sid korrekt på toilettet og giv dig god tid.
- Motioner regelmæssigt. Motion er med til at holde maven i gang og få luften til at passere i tarmene.
Særligt omkring antibiotika
Vær opmærksom på, at nogle former for medicin, især antibiotika (penicillin), påvirker bakteriebalancen i tarmen. I forbindelse med en antibotika-kur kan man således ofte opleve luft i maven, mavesyre-reflux (sure opstød og halsbrand) diarre og forstoppelse. Hvis behandlingen kræver antibiotika, så kan et tilskud af probiotika (mælkesyre- og bifidobakterier) i nogle tilfælde genoprette balancen.