Kategori: Sundhed

Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste er forudsætningen for at leve længe, et spørgsmål om livsstil og helbred gennem livet og i alderdommen.

Tidligere mente man, at det især afhang af gener; Hvis ens forældre havde en lang alderdom, så kunne man regne med at få det samme. Modsat ville børn af forældre der døde tidligt, af fx kræft- eller hjertesygdom, have en øget risiko for selv at udvikle sygdom og tidlig død.

De senere år har forskning imidlertid vist, at selvom arvelighed spiller en vis rolle, når det kommer til levealder og helbred i alderdommen, så er det ikke nødvendigvis forudbestemt. Ifølge forskning kan vi gennem vores livsstil faktisk i vid udstrækning styre, hvordan de genetiske dispositioner, vi er født med, kommer til udtryk. Det vil sige, at kroppen i teorien kan mindske eller øge genernes indflydelse.

Forskere kalder det epigenetik, og flere og flere undersøgelser bekræfter, at vores livsstil, dvs. vores kost-, søvn- og motionsvaner samt socialt liv, spiller en overraskende stor rolle, når det kommer til levealder og helbredet gennem livet, og ikke mindst i alderdommen.

Ny bog forklarer epigeneteknikken, og hvordan du selv kan få gavn af den nye viden

Blandt kosteksperter er viden om epigenetikken naturligvis ekstrem vigtig, idet det er deres opgave at omsætte de undersøgelser og konklusioner, videnskaben præsenterer, til kostråd og -vejledning.

Blandt danske kosteksperter, følger forfatter Anette Harbech Olesen, der blandt andet står bag Madforlivet.com med stor interesse forskning i epigenetik. Indenfor hendes fagområde er det ikke ualmindeligt, at der dukker nye kosttrends op om end de ikke altid er lige velfunderede. Men at vejlede mennesker omkring kost og livsstil er et ansvar, der skal tages dybt alvorligt, siger Anette Harbech Olesen, og det er derfor altafgørende, at det der formidles, er videnskabeligt dokumenteret.

I bogen, 7 veje til et langt liv, forklarer Anette Harbech Olesen epigeneteknikken, sammenhængen mellem vores livsstilsvalg og de gener, vi er født med. Hun forklarer, hvordan kroppen og vores gener reagerer, og hvordan vi kan påvirke vores velbefindende gennem livet og også i alderdommen.

Titel: 7 veje til et langt liv
Forfatter: Anette Harbech Olesen
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling:Bogen kan bestilles online

 

 

Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^