Kostfibre binder væske
Kostfibre opdeles i opløselige og uopløselige kostfibre, der på hver sin måde og sammen får tarmen til at fungere optimalt. De opløselige kostfibre, som især findes i kornprodukter som byg, rug og havre samt i tørret og frisk frugt og bælgfrugter, binder væske og øger dermed madens volumen i tarmen. De giver en god mæthedsfølelse, bidrager til en sund bakterieflora i tarmen, og giver samtidig maven noget at arbejde med.
De uopløselige fibre, som især findes i hvedeklid, grahamsmel, hvedeprodukter og upolerede ris, har ligeledes brug for væske for at fungere optimalt i tarmen, hvor de stimulerer madens passagehastighed i tarmkanalen og forebygger forstoppelse.
Find den fibersammensætning der passer din mave
Ifølge anbefalingerne bør man sørge for at få 25-35 gram fibre pr. dag. Behovet kan variere, ligesom det er individuelt, hvordan de enkelte kostfiberkilder fungerer. Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse, kan det skyldes, at der er for få uopløselige fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.
Hold øje med, hvordan din mave reagerer på forskellige kostfibrekilder. Mens nogle oplever oppustethed og mavekneb, når de indtager kål, ærter, bønner og løg, så fungerer andre dårlig med krydret mad, hvidt brød, pasta, sukker, mælkeprodukter, soyaprodukter, alkohol og kaffe. Det gælder om at prøve sig frem og reducere indtaget af de madvarer, som resulterer i meget luft og erstatte med andre, så man ikke går glip af vigtige mineraler og vitaminer.