Kategorier: Sommer  -  Sundhed

Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

"Smittetallene begynder typisk at stige i løbet af sommeren og topper i efteråret. Det hænger sammen med, at legionella er varme-elskende bakterier. Når der har været varmt vejr i længere tid, så er der også større risiko for, at det kolde vand i hanerne er blevet varmet op i rørene og derved øges risikoen for legionella-smitte, siger Søren Uldum, fagchef i Statens Serum Institut.

Han forventer, at der i år vil være flere smittetilfælde end nogensinde før, fordi danskerne efter Corona pandemiens somre hjemme, valfarter til Sydeuropa, som lige nu oplever ekstrem varme. I øjeblikket varsles der om temperaturer over 40 grader, og det skaber optimale betingelser for legionella-bakterien, der elsker lunkent og varmt vand mellem 20 og 50 grader.

Sådan mindsker du risikoen for legionella-smitte

  • Undgå postevand.
  • Drik kun vand og læskedrikke fra dåse/flaske - og kun dåser/flasker, du selv har åbnet.
  • Undgå isterninger.
  • Brug flaskevand, når du børster tænder.
  • Spis kun frugt, du selv har skrællet/pillet.
  • Hold dig fra isvafler mv. på steder, hvor du ikke er sikker på hygiejnestandarden.
  • Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe.
  • Medbring hånddesinfektion med mindst 60 % alkohol hjemmefra.
  • Undgå spabade, bassiner og pools, som du mistænker har et utilstrækkeligt klorindhold.

Symptomer på legionærsygdom

Ved legionærsygdom har man som regel høj feber, hoster og har åndenød, og kan have svært ved at samle sig og tænke klart.

Nogle får muskelsmerter og diarré, men der ses ikke symptomer fra næse og hals, som ellers ses ved influenza, skriver Sundhed.dk.

Sådan får du en nænsom start på hverdagen efter ferien. Stop stress og begynd med nemme opgaver.
Sommer
8 tips til hvordan du kommer bedst i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du 8 gode tips, som er værd at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sådan finder du ro på ferien: Slip pleaser-rollen og nyd.
Sommer
Tag en pause fra pleaser-rollen i ferien 

Du har med længsel set frem til sommerferien, til at slippe hverdagen og bare slappe af og nyde. Men nu hvor du endelig har taget hul på ferien, kører hverdagen stadig i baghovedet. Tingene foregår mere eller mindre som derhjemme, og den ene dag tager den anden, uden at du rigtigt finder ro og får…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Krebsegilde: Svenske traditioner og opskrifter
Opskrifter & råvarer
Hold krebsegilde med svenske traditioner 

Sæsonen for jagten på det røde guld er begyndt, når der fra den 8. august fanges ferskvandskrebs i store mængder i de svenske søer og åer. Fangsten fejres med det traditionelle krebsegilde, eller 'kräftskiva' som det hedder på svensk, hvor familie og venner samles til en lang festlig nat. Her nydes…

Læs mere
Når du pakker til hjemrejsen, husk at tjekke din bagage for væggelus.
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig meget ubehagelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at slippe af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i…

Læs mere
Nem opskrift på syltning af bær
Opskrifter & råvarer
Tips og nem opskrift: Hjemmelavet marmelade og saft 

Hver sommer nyder mange af os at tilbringe tid i køkkenet med at fremstille hjemmelavet saft og marmelade. Der er noget helt særligt ved projektet – fra duften af simrende bær til den tilfredsstillende ved at forsegle lækkerierne i glas og flasker.

Hjemmelavede marmelader og saft er ren velsmag,…

Læs mere
Stikkelsbær er alsidige, perfekt til både søde og salte retter, hvilket gør den til en favorit i køkkenet.
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Picnic mad: Opskrifter på lækkert brød og retter til picnicen
Opskrifter & råvarer
Picnic - Ideer og opskrifter 

Sommeren er kort, men føles meget længere hvis man - så ofte vejret tillader det - tager ud i det grønne. Få det meste ud af de lange sommeraftener, pak madkurven og tag på picnic i parken, på stranden eller i skoven. Det kræver ikke store forberedelser, slet ikke hvis du i forvejen har udstyret…

Læs mere
Opskrifter med ribs
Opskrifter & råvarer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde. Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Hjemmelavet flødeis med valgfri smag
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet flødeis med kaffe-, mojito- eller jordbærsmag 

Med vanligt ustadigt vejr har sommeren ramt Danmark, og det vækker for alvor lysten til en god gammeldags isvaffel. Men har du nogensinde overvejet at lave din egen is? Det er meget nemmere, end man skulle tro, og der er særligt meget at hente på smagskontoen, hvis du selv begiver dig ud i at lave…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med…

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
Shopping
^