Kategori: Sundhed

Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt fiberindhold, også har nogle vægtregulerende egenskaber.

Unik plantekilde til D-vitamin året rundt

D-vitamin er vigtig for kroppens evne til at optage calcium (kalk), der styrker dannelsen af muskel- og knoglevæv, og mindsker risikoen for udvikling af knogleskørhed. I sommermånederne sørger sollyset for, at vi får dækket kroppens behov for vitaminet, men da Danmark i vinterhalvåret ligger hen i mørke, er der brug for andre kilder til D-vitamin. Her er champignon, der dyrkes indendørs under UV-lys hele året, én af de få ikke-animalske kilder til D-vitamin.

Det plantebaserede D-vitamin kaldes D2-vitamin, hvilket indholdet af i champignoner varierer alt efter mængden af UV-lys, de har været eksponeret for under væksten. I rå og ubehandlet form indeholder champignoner omkring 10 ug D2-vitamin pr. 100 g., hvilket nogenlunde svarer til det daglige tilskud af D-vitamin, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Styrker immunforsvaret

Champignoner indeholder også mineralet selen, der fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller. Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin, beta-karoten og C-vitamin, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der ved høje koncentrationer kan beskadige cellekomponenter, herunder DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft.

Virker kolesterolsænkende, antiinflammatorisk og gavner tarmens bakterieflora

Et højt kolesterolniveau i blodet er stærkt forbundet med hjertesygdom og udvikling af diabetes, hvorfor kolesteroltallet er vigtigt at holde øje med livet igennem. Champignon indeholder Beta-glucan, som er en type opløselig fiber, der kan være med til at mindske kroppens optagelse af kolesterol og øge kroppens evne til at bekæmpe infektioner.

Undersøgelser peger på at Beta-glucan fiber fungerer som præbiotisk fiber, der fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier og fremmer et gunstigt tarmmiljø, hvilket også spiller en vigtig rolle for et velfungerende immunforsvar.

Virker blodtrykssænkende

De små svampe indeholder også kalium, som er et vigtigt mineral, der har indflydelse på nerve- og muskelcellers funktion og cellernes evne til at fungere sammen. Men at finde det optimale kaliumniveau er en hårfin balance. Et højt kaliumniveau har en blodtrykssænkende virkning, men et for højt kaliumniveau kan udløse hyperkaliæmi, hvilket især mennesker med nyresygdom bør være opmærksomme på.

Er svampe sikre for alle?

  • Champignon er generelt sikre at spise, medmindre man har allergi over for svampe eller skimmelsvamp.
  • Rå svampe kan forårsage fordøjelsesbesvær for nogle mennesker.
  • Champignon bør ifølge Fødevarestyrelsen, varmebehandles, før de spises. De indeholder nemlig nogle kræftfremkaldende stoffer (phenylhydrazin-derivater), som mindskes ved afdampningen, når svampene steges eller koges. Af samme grund anbefaler styrelsen, at man begrænser indtaget af champignon til højest to kg om året.

Tips

  • Champignoner opbevares bedst i køleskab i originalemballagen.
  • Champignoner bør først rodskæres umiddelbart før brug. Så holder de sig friske i længere tid.
  • Champignoner skal ikke ligge i blød, men blot skylles hurtigt i kold vand. Så bevares aroma og konsistens bedst.
  • En renset champignon mister hurtigt sin farve. Skal den bruges rå, er det derfor en god ide at dryppe med citronsaft, så beholder den farven længere.
  • En frisk champignon skal sige knæk, når den deles.

 

Sundhed
Havregryn: Den naturlige konkurrent til populære lægemidler mod overvægt og fedme 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Tørre øjne symptomer, årsager og behandling
Sundhed
8 årsager til tørre øjne 

I anledning af 'Dry Eye Awareness Month' i juli, er det vigtigt at sætte fokus på en udbredt, men ofte overset tilstand: tørre øjne, som ifølge Øjenforeningen rammer 11 pct. af befolkningen mellem 30-60 år.

Når lidelsen især ses hos ældre, så skyldes det, at produktionen af tårer aftager med…

Læs mere
Kend de 18 råvarer, der har indflydelse på blodtrykket
Sundhed
18 råvarer: Spis dig til et lavere blodtryk 

For mange danskere er højt blodtryk en skjult trussel – hele 20 procent af dem, der er ramt, og næsten en tredjedel er uvidende om det. Højt blodtryk opstår, når hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet gennem kroppens arterier, hvilket kan føre til alvorlige helbredsproblemer som…

Læs mere
Mindsk risikoen for mave-tarm-infektioner på rejsen - brug flaskevand og undgå rå fødevarer.
Rejser
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Blågrønalger symptomer
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^