Kategori: Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt fiberindhold, også har nogle vægtregulerende egenskaber.

Unik plantekilde til D-vitamin året rundt

D-vitamin er vigtig for kroppens evne til at optage calcium (kalk), der styrker dannelsen af muskel- og knoglevæv, og mindsker risikoen for udvikling af knogleskørhed. I sommermånederne sørger sollyset for, at vi får dækket kroppens behov for vitaminet, men da Danmark i vinterhalvåret ligger hen i mørke, er der brug for andre kilder til D-vitamin. Her er champignon, der dyrkes indendørs under UV-lys hele året, én af de få ikke-animalske kilder til D-vitamin.

Det plantebaserede D-vitamin kaldes D2-vitamin, hvilket indholdet af i champignoner varierer alt efter mængden af UV-lys, de har været eksponeret for under væksten. I rå og ubehandlet form indeholder champignoner omkring 10 ug D2-vitamin pr. 100 g., hvilket nogenlunde svarer til det daglige tilskud af D-vitamin, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Styrker immunforsvaret

Champignoner indeholder også mineralet selen, der fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller. Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin, beta-karoten og C-vitamin, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der ved høje koncentrationer kan beskadige cellekomponenter, herunder DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft.

Virker kolesterolsænkende, antiinflammatorisk og gavner tarmens bakterieflora

Et højt kolesterolniveau i blodet er stærkt forbundet med hjertesygdom og udvikling af diabetes, hvorfor kolesteroltallet er vigtigt at holde øje med livet igennem. Champignon indeholder Beta-glucan, som er en type opløselig fiber, der kan være med til at mindske kroppens optagelse af kolesterol og øge kroppens evne til at bekæmpe infektioner.

Undersøgelser peger på at Beta-glucan fiber fungerer som præbiotisk fiber, der fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier og fremmer et gunstigt tarmmiljø, hvilket også spiller en vigtig rolle for et velfungerende immunforsvar.

Virker blodtrykssænkende

De små svampe indeholder også kalium, som er et vigtigt mineral, der har indflydelse på nerve- og muskelcellers funktion og cellernes evne til at fungere sammen. Men at finde det optimale kaliumniveau er en hårfin balance. Et højt kaliumniveau har en blodtrykssænkende virkning, men et for højt kaliumniveau kan udløse hyperkaliæmi, hvilket især mennesker med nyresygdom bør være opmærksomme på.

Er svampe sikre for alle?

  • Champignon er generelt sikre at spise, medmindre man har allergi over for svampe eller skimmelsvamp.
  • Rå svampe kan forårsage fordøjelsesbesvær for nogle mennesker.
  • Champignon bør ifølge Fødevarestyrelsen, varmebehandles, før de spises. De indeholder nemlig nogle kræftfremkaldende stoffer (phenylhydrazin-derivater), som mindskes ved afdampningen, når svampene steges eller koges. Af samme grund anbefaler styrelsen, at man begrænser indtaget af champignon til højest to kg om året.

Tips

  • Champignoner opbevares bedst i køleskab i originalemballagen.
  • Champignoner bør først rodskæres umiddelbart før brug. Så holder de sig friske i længere tid.
  • Champignoner skal ikke ligge i blød, men blot skylles hurtigt i kold vand. Så bevares aroma og konsistens bedst.
  • En renset champignon mister hurtigt sin farve. Skal den bruges rå, er det derfor en god ide at dryppe med citronsaft, så beholder den farven længere.
  • En frisk champignon skal sige knæk, når den deles.

 

Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^