Kategori: Sundhed

Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt fiberindhold, også har nogle vægtregulerende egenskaber.

Unik plantekilde til D-vitamin året rundt

D-vitamin er vigtig for kroppens evne til at optage calcium (kalk), der styrker dannelsen af muskel- og knoglevæv, og mindsker risikoen for udvikling af knogleskørhed. I sommermånederne sørger sollyset for, at vi får dækket kroppens behov for vitaminet, men da Danmark i vinterhalvåret ligger hen i mørke, er der brug for andre kilder til D-vitamin. Her er champignon, der dyrkes indendørs under UV-lys hele året, én af de få ikke-animalske kilder til D-vitamin.

Det plantebaserede D-vitamin kaldes D2-vitamin, hvilket indholdet af i champignoner varierer alt efter mængden af UV-lys, de har været eksponeret for under væksten. I rå og ubehandlet form indeholder champignoner omkring 10 ug D2-vitamin pr. 100 g., hvilket nogenlunde svarer til det daglige tilskud af D-vitamin, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Styrker immunforsvaret

Champignoner indeholder også mineralet selen, der fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller. Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin, beta-karoten og C-vitamin, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der ved høje koncentrationer kan beskadige cellekomponenter, herunder DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft.

Virker kolesterolsænkende, antiinflammatorisk og gavner tarmens bakterieflora

Et højt kolesterolniveau i blodet er stærkt forbundet med hjertesygdom og udvikling af diabetes, hvorfor kolesteroltallet er vigtigt at holde øje med livet igennem. Champignon indeholder Beta-glucan, som er en type opløselig fiber, der kan være med til at mindske kroppens optagelse af kolesterol og øge kroppens evne til at bekæmpe infektioner.

Undersøgelser peger på at Beta-glucan fiber fungerer som præbiotisk fiber, der fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier og fremmer et gunstigt tarmmiljø, hvilket også spiller en vigtig rolle for et velfungerende immunforsvar.

Virker blodtrykssænkende

De små svampe indeholder også kalium, som er et vigtigt mineral, der har indflydelse på nerve- og muskelcellers funktion og cellernes evne til at fungere sammen. Men at finde det optimale kaliumniveau er en hårfin balance. Et højt kaliumniveau har en blodtrykssænkende virkning, men et for højt kaliumniveau kan udløse hyperkaliæmi, hvilket især mennesker med nyresygdom bør være opmærksomme på.

Er svampe sikre for alle?

  • Champignon er generelt sikre at spise, medmindre man har allergi over for svampe eller skimmelsvamp.
  • Rå svampe kan forårsage fordøjelsesbesvær for nogle mennesker.
  • Champignon bør ifølge Fødevarestyrelsen, varmebehandles, før de spises. De indeholder nemlig nogle kræftfremkaldende stoffer (phenylhydrazin-derivater), som mindskes ved afdampningen, når svampene steges eller koges. Af samme grund anbefaler styrelsen, at man begrænser indtaget af champignon til højest to kg om året.

Tips

  • Champignoner opbevares bedst i køleskab i originalemballagen.
  • Champignoner bør først rodskæres umiddelbart før brug. Så holder de sig friske i længere tid.
  • Champignoner skal ikke ligge i blød, men blot skylles hurtigt i kold vand. Så bevares aroma og konsistens bedst.
  • En renset champignon mister hurtigt sin farve. Skal den bruges rå, er det derfor en god ide at dryppe med citronsaft, så beholder den farven længere.
  • En frisk champignon skal sige knæk, når den deles.

 

Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
Human Forever – en dokumentar om demens og menneskelighed
Sundhed
Human Forever – En film om værdighed, relationer og håb 

Hvordan ser livet ud, når man lever med demens? Ikke som diagnose, men som menneske. Det spørgsmål er omdrejningspunktet i den tankevækkende dokumentar Human Forever, instrueret af Jonathan de Jong og skabt i samarbejde med den unge hollandske sygeplejerske og aktivist Teun Toebes.

Læs mere
Danmark – Europas cykelnation hele året rundt
Sundhed
På cykel gennem Danmark: Små perler, stor frihed 

Når sommerferien nærmer sig, og Tour de France kører over skærmene i juli, stiger cykelglæden i hele landet. Danmark bliver ofte fremhævet som en af verdens førende cykelnationer – og med god grund. Herhjemme foregår hele 15% af alle rejser på cykel, hvilket bidrager til både sundhed, klima og…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Myter om solen: Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Sommer
10 myter om sol og sundhed – hvad holder, og hvad gør ikke? 

Der er meget, vi gerne vil tro om solen: At vi bare kan 'vænne huden til den', at solcreme er farligt, og at vi ikke behøver beskytte os i Danmark. Men flere af de råd, der cirkulerer online og i private samtaler, har ikke hold i virkeligheden. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte…

Læs mere
Forskellige hudtyper tåler solen forskelligt. Find din hudtype, og få de bedste råd til sikker solbeskyttelse
Sundhed
Hvor sårbar er din hud i solen? Find din hudtype og få svaret 

Solens stråler giver os varme, lys og D-vitamin – men de kan også forårsage solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Din hudtype spiller en afgørende rolle for, hvor sårbar du er over for UV-stråling. Derfor er det vigtigt at kende sin hudtype og tilpasse sin solbeskyttelse derefter.

Læs mere
Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^