Kategori: Sundhed

Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den naturlige vej: Motion - og en fiberrig kost.

Hvor meget fiber har du brug for?
 

For at en kost lever op til at kunne betegnes fiberrig, skal den indeholde tredive gram fiber pr dag. Tredive gram er ikke småting, det svarer til den mængde, der findes i syv hele skiver rugbrød eller 300 gram (en liter) havregryn eller ca. halvanden kilo blandede grønsager (altså både de fibertætte, som kål og rodfrugter og de mere fibersvage til salaten). Hvis man kan udholde at spise ene fibertætte grønsager, også kaldet 'rodfrugtshelvedet', så er 700 gram tilstrækkeligt.

Fibertilskud
 

Man kunne også hjælpe sig selv ved at tage et koncentreret tilskud på ti gram. Mest kendt er nok produktet Husk, som består af psyllium frøskaller og kan købes på apoteket eller i Matas. Det er jo frøskaller, og dermed en naturlig metode, men det er ikke mad.

Og det er lige det, som for nogle mennesker er problemet, for der skal sluges to målebægre om dagen. Man kan godt sige, at produktet tilføjer en ny dimension til vendingen 'det vokser i munden'. Man rører det op i vand, herefter skal opblandingen sluges hurtigt, for det bliver tykkere for hvert sekund.

Lidt nemmere er det at vælge et fiberrigt morgenmadsprodukt, men læg mærke til at det er meget forskelligt, hvor høj fiberkoncentration, som udløser betegnelsen 'fiberrig'. Nogle af mest fiberrige morgenmadsprodukter på markedet er CrispyFood Fiberkost (36g kostfibre pr. 100g), AXA Fiber Sund (32g kostfibre pr. 100g) og Easis Classic Crunch (20g kostfibre pr. 100g). Men eksempelvis navnet Cheerios 5 fuldkorn leder også tanken hen på fiber, selv om der kun er 7,9 g fibre det. Vælger man Fiber Kost eller Fiber Sund kan man hente 10 gram fiber på en portion af overkommelig størrelse, nemlig 30 gram. Både Fiber Kost og Fiber Sund har en lav vægtfylde, så 30 gram svarer til 10 – 12 spsk. med top.

Gajoler som kostfibertilskud?
 

Et tilskud på 10 gram fiber kan også hentes ad en helt utraditionel og overraskende vej, nemlig ved at spise en æske Gajol eller Lakerol eller Delfol. Hovedingrediensen i denne type af lakrids er nemlig gummi. Gummi arabicum, som der står på deklarationen. Det svarer til at hælde en håndfuld Krøyer-kugler gennem systemet, det meste af pastillerne er simpelthen fiber.

Vælger man de sukkerfri pastiller, så indeholder en hel æske 25 kalorier – det svarer til mængden i et kvart æble. Det er tankevækkende, at disse pastiller, som har været i handelen i en menneskealder, i virkeligheden er eksempler på effektive functional foods. Endda helt uden at anprise sig af det.

Kostfibre i grøntsager

Grønt er den kilde til gode kostfibre. Indholdet varierer, og som man kan se af følgende tabel, som er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, så topper ærter, grønkål og bønner listen over fiberrige grøntsager.

  • Aubergine 2,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Blomkål 2,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Broccoli 3,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Brune, røde, hvide bønner, kikærter, linser 6 til 10 g kostfibre pr. 100 g
  • Fennikel 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Grønkål 6,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Gulerod 2,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Grønne bønner 3,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Hvidkål 2,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Kørvel 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Kålrabi 2,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Majroe 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Majs 2,5 g kostfibre pr. 100 g
  • Pastinak 4,5 g kostfibre pr. 100 g
  • Persille 4,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Persillerod 4,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Porre 2,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Purløg 2,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Rodselleri 3,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Rosenkål 4,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Rødbede 2,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Rødkål 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Savoykål 3,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Ærter 5,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Agurk 0,7 g kostfibre pr. 100 g
  • Asparges 1,8 g kostfibre pr. 100 g
  • Bladselleri 1,6 g kostfibre pr. 100 g
  • Bønnespirer 1,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Champignon 1,6 g kostfibre pr. 100 g
  • Iceberg 1,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Julesalat 1,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Kinakål 1,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Løg 1,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Peberfrugt 1,7 g kostfibre pr. 100 g
  • Radise 1,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Salat, hoved 1,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Spinat 1,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Tomat 1,4 g kostfibre pr. 100 g
Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Sundhed
IBS – en udbredt, men overset lidelse, der kan tage styringen over din hverdag 

Irritabel tyktarm – også kendt som IBS (irritable bowel syndrome) – er en af de mest almindelige mave-tarmlidelser. Selvom lidelsen er ufarlig, kan den være yderst generende og påvirke livskvaliteten, sociale aktiviteter og arbejdsliv. Mange IBS-ramte føler sig overladt til sig selv, fordi…

Læs mere
Hvad du bør vide om fermenterede fødevarer
Sundhed
Fermenteret mad: Hvad du bør vide, før du går all-in 

Fermenterede fødevarer er blevet en af de mest hypede sundhedstrends – og med god grund. De kan styrke tarmfloraen, forbedre fordøjelsen og måske endda påvirke vores humør. Men betyder det, at du bare skal fylde din kost med kimchi, kombucha og kefir? Ikke nødvendigvis. Fermenteret mad kan være…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Vitaminer og mineraler mod træthed – få mere energi naturligt
Sundhed
Vitaminer og mineraler mod træthed: Din huskeliste til mere energi 

Føler du dig ofte træt, uoplagt eller uden overskud? Mangel på vigtige vitaminer og mineraler kan være en af årsagerne. Kroppen har brug for næringsstoffer til at producere energi, understøtte stofskiftet og transportere ilt rundt i kroppen.

Her får du en oversigt over de vigtigste vitaminer og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^