Børn der spiser meget rugbrød og havregryn er sundere
Børn har gavn af at spise havregryn og rugbrød med fuldkorn. Det kan man konkludere efter at forskere fra Institut for Idræt og Ernæring har gennemført en undersøgelse blandt 713 børn i alderen 8-11 år. Resultaterne er vigtige, for på trods af at de fleste har en opfattelse af, at havregryn er sundt, så er det aldrig blevet videnskabeligt undersøgt på børn.
"Vi kan se, at jo mere fuldkornshavre børnene spiser, jo slankere er de, og jo lavere er deres blodtryk og kolesteroltal. Både et højt indtag af fuldkornshavre og fuldkornsrug - som vi især får fra rugbrød - er desuden koblet til en bedre insulinfølsomhed hos børnene. Det kan måske på lang sigt beskytte dem mod sukkersyge", siger Camilla Trab Damsgaard, lektor ved Institut for Idræt og Ernæring og ansvarlig for undersøgelsen.
Sunde vaner starter i barndommen
Selvom langtidseffekterne af kosten i barndommen langt fra er fuldt klarlagt, er der meget der tyder på, at hvis de sunde vaner fortsætter ind i voksenlivet, vil det nedsætte børnenes risiko for sukkersyge og hjertekarsygdom:
"Vi ved, at børn, der har forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og er overvægtige også har en forøget risiko for at have de samme problemer som voksne. De sunde vaner er derfor vigtige allerede i barndommen – og det er altså helt almindelige ting som rugbrød og havregryn vi taler om, som rigtige mange børn i Danmark jo heldigvis er glade for," siger lektor Camilla Trab Damsgaard.
En skål havregryn om dagen
Undersøgelsen viser at jo mere fuldkorn børnene spiser, jo bedre, indenfor en normal kost. Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn på 4-10 år spiser 40-60 g fuldkorn om dagen svarende til f.eks. knapt 2 deciliter havregryn eller 3-4 skiver rugbrød. Voksne skal have min 75 gram fuldkorn pr. dag, hvilket svarer til 2-3 havregryn og 1-2 skiver fuldkorns rugbrød.
Resultaterne af undersøgelsen er udgivet i artiklen ”Whole-Grain Intake, Reflected by Dietary Records and Biomarkers, Is Inversely Associated with Circulating Insulin and Other Cardiometabolic Markers in 8- to 11-Year-Old Children” i det internationalt anerkendte videnskabelige tidsskrift 'Journal of Nutrition'.