Bag med fra hjemmekarantænen
Mange af os kan nok nikke genkendende til, at vi aldrig rigtig er kommet i gang med at bage et rugbrød helt fra bunden. Men til Årets Fuldkornsdag har du mulighed for, en gang for alle, at lære at bage et nemt, lækkert og smagfuldt fuldkornsrugbrød.
"Formålet med årets fuldkornsdag er netop at give danskerne en god smagsoplevelse med fuldkorn og derfor lægger vi op til, at der bages rugbrød i hjemmene. Fuldkornsrugbrødet er det virkelig nemt at bage – så børnene kan også bage med” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder fra Fuldkornspartnerskabet.
Opskrift: Cathrine Brandts fuldkornsrugbrød
Opskriften til rugbrødet er udviklet i samarbejde med Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og populær kogebogsforfatter. Sammen med opskriften følger nedenstående video, hvor Cathrine Brandt gennemgår de forskellige simple steps.
Det lækre rugbrød lever samtidig op til kriterierne for det orange fuldkornslogo som sundheds-NGO’erne; Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder, står bag i det offentlig private Fuldkornspartnerskab.
Ingredienser
- 125 gram knækkede rugkerner (skal udblødes)
- 50 gram hvedeklid (skal udblødes)
- 175 gram vand (til udblødning af rugkerner og kvedeklid)
- 1 flaske hvidtøl (33 cl)
- 175 gram kernemælk
- 100 gram hvedemel
- 400 gram rugmel
- 15 gram mørkt maltmel
- 11 gram tørgær (kan erstattes af 40 gram frisk gær)
- 15 gram salt
- 1-2 spsk hvedeklid (til at drysse over brødet. Her kan man også bruge blå birkes eller andet topping.)
Sådan gør du
- Rugkerner og hvedeklid kommes i en skål sammen med vandet. Lad kerner stå i køleskabet natten over. Har du ikke nået at lægge rugkerner og hvedeklid i blød i god tid, kan du hælde kogende vand over og lade det stå en times tid til det er afkølet.
- Rugbrødsdejenrøres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.
- Kom øl, kærnemælk og udblødte kerner i en skål. OBS! Bruger du frisk gær i stedet for tørgær, så skal det tilsættes nu og røres ud i væsken.
- Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammenog tilsæt det til væsken.
- Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter vedlav/medium hastighed.
- Smør rugbrødsformen med smør og kom dejen i. Fordel dejen med bagsiden af en fugtig ske. Drys til sidst med hvedeklid og læg låg over dejen. Har du ikke et låg, s brug da film eller lignenden.
- Lad rugbrødet hæve i cirka 45-60 minutter. Hold øje med dejen undervejs, så den ikke hæver op i låget. Dejen skal fylde cirka 90 % af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt.
- Tænd imens ovnen på 180 grader over/under varme
- Når ovnen er varm, kommes rugbrødet i ovnen og bages i 1 time og 20 minutter. Hold øje med dejen. Er du tivivl om rugbrødet er færdigbagt kan du mple kernetemperaturen. Den skal være med 96 - 98 grader.
- Fjern formen fra rugbrødet og lad det køle af på en rist.