Fuldkornsbrød har krumme og smag 

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at spise fuldkorn - men det allervigtigste ved fuldkorn er, at det giver brødet god krumme og masser af smag.

Når fuldkorn fremhæves som en vigtig del af kosten, skyldes det at undersøgelser viser, at personer, som spiser meget fuldkorn, har lavere risiko for overvægt, type 2 diabetes samt hjerte- og kredsløbssygdomme. Samtidig er fuldkornsprodukter rige på en række vigtige næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, kostfibre og plantesterolier. Derfor lyder Sundhedsstyrelsens anbefalingerne på minimum 75 gram fuldkorn dagligt.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan være både hele kerner og mel eller flager, hvor alle dele af kernerne inklusiv klid og kim er bevaret under formalingen. Definitionen dækker frø fra græsfamilien, som grundlæggende har den samme anatomiske opbygning: Rug, havre, hvede, byg, brune ris og vilde ris, hirse og majs. For at kunne kaldes et fuldkornsprodukt bør mel og gryn bestå af 100% fuldkorn, mens der bør være mindst 35% fuldkorn i brød og mindst 55% i morgenmadsprodukter, knækbrød og pasta.

Fuldkorn er ikke kedeligt

Fuldkorn behøver bestemt ikke være kedeligt. De fleste dagligvarebutikker byder på et stort udvalg af fuldkornsprodukter blandt andet brød, pasta, fuldkornsris og morgenmadsprodukter. Og så kan man jo også bage skønt fuldkornsbrød derhjemme. Her får du opskriften på skønne minirugbrød, som både kan nydes som snack, være en vigtig del af madpakken, men som også er gode som morgenbrød med brombærmarmelade på!

Opskrift: Minirugbrød

Ingredienser:

  • 3 dl skårne rugkerner
  • 3 dl kogende vand
  • 1 flaske (3 1/3 dl) mørkt hvidtøl
  • 50 g gær
  • 3½ dl kærnemælk
  • 3 ½ dl hvedemel
  • 1 spsk groft salt
  • 1 kg groft rugmel

Sådan gør du:

  • Lad rugkernerne trække 1 time i det kogende vand.
  • Tilsæt øl og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt kærnemælk, hvedemel og salt. Ælt blandingen godt med en håndmixer.
  • Ælt rugmel i lidt efter lidt, dejen bliver fast - så brug hænderne.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  • Beklæd en bradepande (ca. 34 x 40 cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Glat dejen med en træspatel dyppet i koldt vand.
  • Lad dejen efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  • Skær dejen igennem 4 gange på den korte led og 7 gange på den lange - i alt 40 minirugbrød.
  • Pensl med smeltet smør og drys evt. sesam, græskarkerner eller solsikkekerner over brødne.
  • Sæt rugbrødene nederst i en kold ovn, indstil på 200° og bag minirugbrødene ca. 40 min.
  • Sluk ovnen og lad brødene stå ved eftervarmen i ca. 10 min.
Opskrifter & råvarer
Squashspagetti med vegetar bolognese 

Bolognese er kendt og elsket over hele verden, og er herhjemme, kendt under navnet 'pasta med kødsovs', blandt de mest populære retter hos børnefamilierne. Ofte kan retten dog, med en vandet kødsovs oven på de blege spaghetti, være en kedelig omgang.

Men bolognese kan sagtens tilberedes, så den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^