Kategorier: Miljø  -  Påske

6 gode idéer til, hvordan du bruger rester fra påskebordet til lækker mad dagen derpå.

Tips fra Stop Spild af Mad: Rester fra påskebordet 

Husk, at rester fra påskebordet ofte kan blive lækkert tilbehør i andre retter i dagene efter påskefrokosten. Birgitte Escherich, ambassadør for forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad' og direktør i Kostkompagniet, har udarbejdet en stribe gode idéer.

  • Lammekølle
    Rester af lam kan bruges til en hjemmelavet shawarma (pitabrød med lam og salat og yndlingsdressing) eller til biksemad sammen med rester af kartofler/kartoffelsalaten eller de bagte kartofler. 
  • Karrysild med æg
    Silden kan holde sig i længere tid, så hurtig på køl med den og spis sildemadder de næste par dage. Æg kan bruges til karrysalat.
  • Dildsild
    Dildsild kan også holde sig i sin lage, så hurtig på køl med den og brug den som pålæg de næste par dage. Hak silden og bland den sammen med evt. en rødbedecreme, så har du en stjerne-udgave af en sildesalat.
  • Kyllingesalat med stegte champignons
    Hvis man mikser selleri/champignon-sautéen, dressingen og kyllingekødet sammen efterhånden, som man serverer, kan kyllingen bruges til kylling i karry. Selleri/champignons kan komme i en suppe eller være tilbehør til et stykke stegt kød. Eller de kan fryses til brug i en suppe.
  • Kartoffelsalat eller bagte kartofler med hvidløgssmør
    Kartofler kan bruges til kartoffelsuppe. Som mos i fars - også kaldet kød-forlænger - gerne sammen med selleri/champignon-sautéen. Som kartoffelkroketter stegt på panden. Eller i brøddej. Eller i en gammeldags Mazarinkage med marcipan.
  • Brød
    Alt brød kan opløses i vand og genbruges i ny dej. Knækbrød kan holde sig i en kagedåse og også spises som snack med god dip.

 

Påsken er højtid for madspild

Ifølge estimat fra Miljøstyrelsen spilder danske forbrugerne og detailhandelen hvert år så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag.

Og påsken er, ifølge forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad', en af årets madspildshøjtider, hvor danskerne ender med at købe for meget mad, lave for meget mad og derved også overfodrer skraldespanden: Selvom vi kun er 8 mennesker til påskefrokosten, ender vi med at lave mad til 14, for der skal nødig mangle noget.

Så selvom lukkeloven i Danmark er lavet om og færre supermarkeder holder åbent i helligdagene, så ender danskerne alligevel med at hamstre meget mere mad til påsken, end de har brug for.

 

Kilde: stopspildafmad.dk 

Miljøvenlig rengøring: sådan undgår du skadelig kemi
Miljø
Rengøring med omtanke: Grønne løsninger klarer udfordringerne 

Bruger du klor for at få ovnen ren? Eller køber du særlige produkter til spejle, badeværelse og vinduer? Så er du ikke alene. Men faktisk kan du med få ændringer gøre din rengøring både enklere, billigere – og meget mere miljøvenlig. Her får du tips til de mest almindelige rengøringsudfordringer i…

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Reducering af madspild gennem innovative løsninger og partnerskaber
Forbrugernyt
Fra idé til bevægelse: Historien bag Stop Spild Af Mad 

Madspild er noget, de allerfleste danskere er bevidste om – men vidste du, at Danmarks kamp mod madspild startede med én persons initiativ?

I dag er Stop Spild Af Mad en af de mest indflydelsesrige bevægelser på området, men vejen dertil har været både lang og banebrydende. Bag organisationen…

Læs mere
Fødevarepriser: De bedste tips til at spare på madbudgettet og reducere spild
Miljø
Høje fødevarepriser? Sådan får du pengene til at række længere 

Madspild er ikke kun et miljøproblem – det er også en økonomisk udfordring. Med fødevarepriser, der er steget med næsten 25% siden 2021, mærker de fleste det i husholdningsbudgettet. Samtidig viser nye tal, at hver femte dansker er bekymret for de stigende priser.

Men ved at planlægge vores…

Læs mere
Genbrugsbutikker på nettet oplever stigende efterspørgsel
Forbrugernyt
Bæredygtigt tøjforbrug: Flere vælger genbrug online 

Flere danskere end nogensinde vælger at købe genbrugstøj på nettet, og trenden ser kun ud til at vokse. Den stigende interesse for secondhand-mode skyldes en kombination af økonomiske fordele, en øget bevidsthed om bæredygtighed og en generel ændring i forbrugsvaner. Online-platforme gør det lettere…

Læs mere
Fødevarepriser: I takt med stigende fødevarepriser er det blevet vigtigere end nogensinde at få mest muligt ud af sine råvarer
Miljø
Spar på madbudgettet: Sådan genbruger du rester af kødsauce til nye retter  

Pasta med kødsauce er en klassiker i mange danske hjem, men ofte ender der en rest i køleskabet, som enten bliver glemt eller smidt ud. I stedet for at lade den gå til spilde, kan du forvandle resterne til nye, lækre retter, der både sparer penge og minimerer madspild. Med lidt kreativitet kan en…

Læs mere
Fødevarers holdbarhed: Så længe kan dine fødevarer holde sig
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Bæredygtigt forbrug: De bedste råd til en grønnere livsstil
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil træffe et bæredygtigt valg. Langt de fleste danske juletræer behandles med ukrudtsmidler som Roundup og kunstgødning, hvilket kan have negative konsekvenser for miljøet. Selvom brugen af sprøjtemidler er lovlig i…

Læs mere
Forbrugernyt
Slik og snacks er også et problem for miljøet 

Forbruget af slik og snacks er ikke kun en sundhedsmæssig bekymring, men udgør også en betydelig belastning for miljøet. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd udleder produktionen af et kilo chips omkring 20 gange mere CO₂ end et kilo rå kartofler. Slik bidrager endda med en endnu større…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Manden i huset – en psykologisk spændingsroman af Sanne Udsen
Sanne Udsen - Manden I Huset

Hvordan håndterer man det øjeblik, hvor ens liv pludselig vælter omkuld? I Manden i huset stiller Sanne Udsen skarpt på kærlighed, svigt og de skjulte sider af et langvarigt ægteskab.

Læs mere
Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - Opskriften på bedre hud i overgangsalderen

Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen'

Overgangsalderen påvirker huden på mange måder – men hvad kan du selv gøre for at holde den sund og i balance? 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen' er den første bog, der kombinerer hudpleje og kost for…

Læs mere
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
'Freckleface Strawberry' er Julianne Moores børnebog om selvaccept og mangfoldighed.
Julianne Moore - Freckleface Strawberry

Nogle børn føler sig anderledes, men måske er det netop dét, der gør dem helt særlige? 'Freckleface Strawberry' er en hjertevarm fortælling om en lille pige, der kæmper med at acceptere sine fregner – noget, hun i starten ville ønske, hun kunne skrubbe væk eller dække til.

Læs mere
Shopping
^