Kategori: Sundhed

De velstillede lever længere

De velstillede lever længere 

Der er store regionale forskelle i gennemsnitlig levealder i Danmark. I Gentofte bliver borgene gennemsnitligt ca. 80,2 år, mens de i Albertslund må nøjes med gennemsnitligt 66,7 år...


De danske sundhedsresultater er ikke placeret blandt ”verdens bedste”, og det er specielt borgerne i de fattigste kommuner, der betaler prisen. I Søllerød bliver borgene gennemsnitligt ca. 80,3 år, i Herning 73 år, mens de i Albertslund må nøjes med gennemsnitligt 66,7 år. Prisen er altså op til 13,6 år, skriver Lægemiddelindustriforeningen.

Selvom Danmark er et af de lande, der tegner sig for den største lighed på verdensplan, så er kløften mellem rig og fattig markant. Det har sundhedsmæssige konsekvenser for danskerne. Men konsekvenserne er afhængige af, hvilken kommune du bor i.

Danmark i bunden af ranglisten
Danskere bliver i gennemsnit 77,6 år ifølge den nyeste statistik fra OECD(Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling). Det placerer Danmark i bunden af ranglisten over middellevealderen i Europa. Kun portugiserne lever kortere tid end danskerne. Middellevetidsudvikling er en international målestok for en nations sundhedstilstand og afspejler derfor sædvanligvis nogle underliggende sundhedsmæssige problemer i befolkningen. Derfor er det alarmerende, at der er tre års forskel på middellevetiden i Danmark i forhold til eksempelvis Island og Sverige, hvor levealderen er oppe på 80 år. Men inden for landets grænser er forskellen langt større. I Søllerød og Gentofte bliver indbyggerne gennemsnitligt over 80 år, mens indbyggere i Frederikshavn og Næstved i snit lever 74,7 år. Lavest gennemsnit findes i Albertslund, Vallensbæk og Ishøj, hvor borgerne gennemsnitligt bliver under 70 år.

De velstillede danskere lever længere
Forklaringen kan ifølge adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen Ida Sofie Jensen hænge sammen med den stigende ulighed mellem de velstillende og de mindre velstillede i det danske samfund.
"Hvis den sociale ulighed skal udlignes, skal alle sikres en bedre livskvalitet med lige adgang til sundhedsydelser. At de velstillede danskere lever længere end de knapt så velstillede er næppe en overraskelse for nogen," siger Ida Sofie Jensen og fortsætter "Økonomisk velstillethed betyder ofte, at man er mere opmærksom på at blive henvist i tide og har overskud til at stille krav til behandlingens kvalitet. De velstillede borgere afkræver systemet mere."

"Det bør være sådan, at uanset i hvilken kommune og hvilken landsdel en borger bor i, så skal vi alle have samme adgang til den samme sundhedsservice, og et af de sundhedstilbud, som det bør sikres, at alle relevante grupper tilbydes, uanset bopæl og indkomst, er et årligt sundhedstjek," siger Ida Sofie Jensen og fastslår samtidig, at sundhedstjekket skal benyttes til at formulere konkrete målsætninger både for den enkelte patient og den danske sundhedspolitik.

"Manglen på konkrete målsætninger er netop en af de væsentligste årsager til den ulige adgang til behandlingstilbud og de store forskelle i den gennemsnitlige alder i kommunerne. Vi er nødt til at sætte mål og rammer for vort sundhedssystem. Det er ikke nok at lave flerårige planer, der først træder i kraft engang i fremtiden, " siger Ida Sofie Jensen og advarer dermed også mod opdeling af de fem regioner i stærke og svage regioner.

Hvor bor du? Klik her og se hvor gammel du kan forvente at blive i din kommune.

Tandlæge Foreningen om tandkonto
Sundhed
Tandlægeforeningen: Indfør en offentlig tandkonto til alle danskere 

Manglende tandeftersyn kan have betydelige konsekvenser for sundheden og blandt andet øge risikoen for tandkødsbetændelse, men også hjerte-kar-sygdomme, diabetes og forårsage eller forværre luftvejsinfektioner.

4 ud af 10 voksne danskere går imidlertid ikke regelmæssigt til tandlæge, skriver…

Læs mere
Sundhed
Ultra-forarbejdede fødevarer øger risikoen for depression 

Ny forskning viser, at personer, der spiser mange ultra-forarbejdede fødevarer, har større risiko for, over tid, at opleve depressive symptomer. Studiet, offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition, fulgte 16.000 voksne og viste, at de, der spiste flest ultra-forarbejdede fødevarer, havde en…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Olivenolie kan reducere risikoen for demensrelateret død med 28% 

En ny undersøgelse offentliggjort i det amerikanske tidsskrift JAMA peger på, at indtagelse af cirka en halv spiseskefuld olivenolie dagligt kan reducere risikoen for demens relateret død. Forskerne anvendte data fra 'Nurses' Health Study' og 'Health Professionals Follow-Up Study', der omfattede…

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sundhed
Forskning afslører: Havearbejde giver bedre søvn, øger livsglæden og mindsker risikoen for alvorlig sygdom 

En ny undersøgelse offentliggjort i Journal of Affective Disorders viser, at personer, der dyrker havearbejde, er mindre tilbøjelige til at have søvnproblemer sammenlignet med dem, der ikke deltager i nogen form for motion. 

Denne viden er vigtig, da søvn spiller en væsentlig rolle ikke kun for…

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^