Kategori: Sundhed

De velstillede lever længere

De velstillede lever længere 

Der er store regionale forskelle i gennemsnitlig levealder i Danmark. I Gentofte bliver borgene gennemsnitligt ca. 80,2 år, mens de i Albertslund må nøjes med gennemsnitligt 66,7 år...


De danske sundhedsresultater er ikke placeret blandt ”verdens bedste”, og det er specielt borgerne i de fattigste kommuner, der betaler prisen. I Søllerød bliver borgene gennemsnitligt ca. 80,3 år, i Herning 73 år, mens de i Albertslund må nøjes med gennemsnitligt 66,7 år. Prisen er altså op til 13,6 år, skriver Lægemiddelindustriforeningen.

Selvom Danmark er et af de lande, der tegner sig for den største lighed på verdensplan, så er kløften mellem rig og fattig markant. Det har sundhedsmæssige konsekvenser for danskerne. Men konsekvenserne er afhængige af, hvilken kommune du bor i.

Danmark i bunden af ranglisten
Danskere bliver i gennemsnit 77,6 år ifølge den nyeste statistik fra OECD(Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling). Det placerer Danmark i bunden af ranglisten over middellevealderen i Europa. Kun portugiserne lever kortere tid end danskerne. Middellevetidsudvikling er en international målestok for en nations sundhedstilstand og afspejler derfor sædvanligvis nogle underliggende sundhedsmæssige problemer i befolkningen. Derfor er det alarmerende, at der er tre års forskel på middellevetiden i Danmark i forhold til eksempelvis Island og Sverige, hvor levealderen er oppe på 80 år. Men inden for landets grænser er forskellen langt større. I Søllerød og Gentofte bliver indbyggerne gennemsnitligt over 80 år, mens indbyggere i Frederikshavn og Næstved i snit lever 74,7 år. Lavest gennemsnit findes i Albertslund, Vallensbæk og Ishøj, hvor borgerne gennemsnitligt bliver under 70 år.

De velstillede danskere lever længere
Forklaringen kan ifølge adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen Ida Sofie Jensen hænge sammen med den stigende ulighed mellem de velstillende og de mindre velstillede i det danske samfund.
"Hvis den sociale ulighed skal udlignes, skal alle sikres en bedre livskvalitet med lige adgang til sundhedsydelser. At de velstillede danskere lever længere end de knapt så velstillede er næppe en overraskelse for nogen," siger Ida Sofie Jensen og fortsætter "Økonomisk velstillethed betyder ofte, at man er mere opmærksom på at blive henvist i tide og har overskud til at stille krav til behandlingens kvalitet. De velstillede borgere afkræver systemet mere."

"Det bør være sådan, at uanset i hvilken kommune og hvilken landsdel en borger bor i, så skal vi alle have samme adgang til den samme sundhedsservice, og et af de sundhedstilbud, som det bør sikres, at alle relevante grupper tilbydes, uanset bopæl og indkomst, er et årligt sundhedstjek," siger Ida Sofie Jensen og fastslår samtidig, at sundhedstjekket skal benyttes til at formulere konkrete målsætninger både for den enkelte patient og den danske sundhedspolitik.

"Manglen på konkrete målsætninger er netop en af de væsentligste årsager til den ulige adgang til behandlingstilbud og de store forskelle i den gennemsnitlige alder i kommunerne. Vi er nødt til at sætte mål og rammer for vort sundhedssystem. Det er ikke nok at lave flerårige planer, der først træder i kraft engang i fremtiden, " siger Ida Sofie Jensen og advarer dermed også mod opdeling af de fem regioner i stærke og svage regioner.

Hvor bor du? Klik her og se hvor gammel du kan forvente at blive i din kommune.

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^