Opskrifter til proteinrig morgenmad

Vi ved det godt: Det, vi spiser, har stor betydning både for vores sundhed generelt og for vores form og kroppens styrke. Derfor spiser vi også gerne masser af frugt, grønt og groft brød, så vi kan holde os slanke og undgå overvægt. Alligevel kan det knibe med at få proteiner nok – måske fordi kvinder bare ikke er de store kødspisere.

Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Proteiners betydning for sundhed og velvære

Proteiner er afgørende for vores kroppe, fordi de bidrager til vores energiniveau, muskelkraft, mentale trivsel og generelle overskud. De spiller en central rolle i opbygningen og reparationen af væv, herunder muskler, og er nødvendige for hormonbalancen og enzymfunktionerne i kroppen.

Symptomer på proteinmangel er blandt andet muskelsvaghed og tab af muskelmasse, træthed og lavt energiniveau. Sundhedsstyrelsen skriver, at kroppen har brug for 0,83 gram protein per kg kropsvægt pr. dag, hvilket de fleste får gennem en alsidig, dansk kost. Til gengæld er proteinbehovet stører hos ældre og alvorligt syge, som anbefales 1,2 - 1,5 gram per kilo kropsvægt. 

Start dagen med en lækker og proteinrig morgenmad

Proteiner findes især i kød og fjerkræ, men det betyder ikke at der skal tilberedes store bøffer fra morgenstunden. Æg og mejeriprodukter er gode proteinkilder, ligesom nødder og frø også er oplagte ingredienser til et proteinrigt morgenmåltid:

  • Mejeriprodukter med masser af protein
    Det er ikke tilfældigt, at den syrlige hytteost og cremede skyr er populære. Det er fedtfattige mejeriprodukter med mange naturlige mælkeproteiner og brede anvendelsesmuligheder. Frisk hytteost er skøn med skiver af æbler, og savner man topping til sin skyr, så kan man med proteinrige nødder og frø, tilberede alletiders granola.
     
  • Æg er godt – og der er mange muligheder
    Hver femte dansker spiser jævnligt æg til morgenmad, og æg er da også en god proteinkilde. Den store fordel ved æg er, at det kan tilberedes på utallige måder, så der er masser af mulighed for at variere og eksperimentere. Lav fx en omelet og fyld den med hytteost og tomater, så har du et lækkert og proteinholdigt morgenmåltid, der kan holde dig mæt frem til frokosten.
    Er du vild med champignon, så er de også kilde til proteiner på linje med bønner og ærter.
     
  • Proteinpandekager
    Vågner du op med en sød tand, kan du lave en omgang amerikanske pandekager. Drop hvedemelet, og brug i stedet havregryn samt æggehvider, hytteost, mælk, bagepulver og evt. lidt kanel eller vanilje. Topper du samtidig med en håndfuld friske bær, hakkede mandler og lidt skyr, har du en sund og lækker morgenmad, som med stor sandsynlighed også vil være en succes i resten af familien.
     
  • Frugtrige proteinsmoothies
    Hører du til dem, der foretrækker et let og flydende morgenmåltid, kan du tilberede en smoothie. Brug skyr og blend med friske eller frosne frugter.
     
  • Pålæg med proteiner
    Brød med pålæg er blandt danskernes morgenmadsfavoritter og kan også sagtens være en god kilde til protein. Ost i alle afskygninger byder på et højt proteinindhold, men prøv også en hjemmelavet hummus, hvor kikærterne er en god proteinkilde i sig selv. Blend en dåse kikærter med tahini (sesampasta), lidt citronsaft og olivenolie. Du kan spare på olien og optimere proteinindholdet ved at tilsætte skyr, der bidrager til en endnu mere cremet og lækker konsistens.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk æbletærte 

Blandt alle de dejlige æblekager der findes, må den franske 'Tarte Aux Pommes', være den ultimative. Fyldt med søde æbler og marcipan, og glaseret med abrikosmarmelade, får man den herligste smagsoplevelse på det franske søde køkken.

Løber tænderne i vand?

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tørrede æbleringe 

Hvis du har æbler i overskud, så er tørrede æbleringe skønne som snacks, men også gode i mysli eller i teen.

Læs mere
Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner
Opskrifter & råvarer
Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

Læs mere
Scones opskrift: Bag skønne og luftige scones på kun 30 minutter. Perfekt til britisk afternoon tea.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Æblekage med kanel
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage 

Sensommeren er den perfekte tid til at bruge sæsonens frugt i bagværk, og der er næsten ikke noget bedre end en klassisk, hjemmelavet æblekage, der kombinerer de syrlige æbler med sødme og varme krydderier som kanel. Vores yndlings opskrift er Tanternes æblekage, en hyldest til de enkle, men lækre…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn måltidssalat med blomkål, halloumi og granatæble fra Anne Hjernøes 'Stærk overgang' 

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin inspirerende bog 'Stærk…

Læs mere
Find inspiration i Ditte Julies kreative bagværk og holistiske tilgang til livet
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæsonoversigt for bær 

Ved at vælge bær, når de er i sæson, sikrer du, at de er på deres mest modne, saftige og næringsrige. Denne oversigt giver dig et overblik over, hvilke bær der er i sæson i løbet af året, så du kan planlægge dine sylte- og saftprojekter optimalt.

Fra de tidlige forårsbær til de sene efterårsbær,…

Læs mere
Snegle med blåbær er den perfekte snack på en regnfuld dag.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsnegle - Stor smag med sæsonens bær 

Der er intet som lune snegle med blåbær på en våd og overskyet sommerdag. Og sæsonens fine, små bær er helt perfekte til såvel tærter og kager, selvom de lune snegle med blåbær er vores absolutte favorit.

Læs mere
Sådan kan du lave forfriskende blåbærsaft der kombinerer smagen af citron og rosmarin.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsaft med et twist af citron og rosmarin 

Blåbær er smagen af sensommer, og har man ikke blåbær i sin have, så bugner grøntafdelingen af blåbær i august og september, ligesom udvalgte frugtplantager tilbyder selvpluk i sæsonen. De nyplukkede blåbær er en himmelsk mundfuld, skønne på yoghurten og i salaten, men kan også hældes på glas som…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^