Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’ - og det må vi da bakke op om  

Der er ikke noget, der kan sprede en hyggelig stemning, som duften af friskbagte kanelsnegle. Herhjemme er de lækre boller et populært bagværk, især på en våd og kedelig efterårsdag. Og i Sverige sætter man så stor pris på kanelsnegle, at de har fået deres helt egen mærkedag.

Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’, men man behøver bestemt ikke være svensker, for at bakke op om den fine tradition. Så her bringer vi opskriften på ikke mindre end 40 styks. kanelboller - men så skulle der vist også være til både familien og til naboen, som med sikkerhed har gættet, hvorfor der pludseligt dufter så herligt af kardemomme og kanel.

Opskrift på duftende dejlige kanelbullar med sprød kardemommesukker på toppen

Bemærk, at smør og sødmælk kan erstattes med plantebaseret smør og sojamælk.

Ingredienser til dej: Trin 1

  • 50 g gær
  • 2,5 dl lunken sødmælk sojamælk
  • 100 g sukker
  • 350 g hvedemel

Ingredienser til dej: Trin 2

  • 2,5 dl stuetemperatur sødmælk
  • 150 g sukker
  • 200 g smør skåret i stykker
  • 10 g salt
  • 750 g hvedemel
  • 1 æg
  • 3 spsk kardemomme

Ingredienser til Remonce

  • 200 g stuetempereret smør
  • 200 g flormelis
  • 3 spsk kanel
  • 2 knivspidser salt


Trin 1

  1. Opløs gæren i den lune mælk.
  2. Tilsæt sukker og mel, og ælt ingredienserne grundigt sammen til en jævn, smidig og glat dej.
  3. Dæk dejen til med et viskestykke, og lad den hæve et lunt sted i ½ time til bollerne er dobbelt størrelse.

Tilbered remonce og topping

  1. Men dejen hæver, har du god tid til at røre en remonce af sukker, smør, kanel og salt. Lad den hvile ved stuetemperatur.
  2. Hvis der skal sprød kardemommesukker på toppen af bollerne, så skal du blot blande flormelis og kardemomme.

Trin 2

  1. Tilføj ingredienserne (Ingredienser til dej: Trin 2) og ælt igen dejen. Det er vigtigt, at der æltes grundigt (15 minutter) så ingredienser bliver arbejdet godt ind i dejen.
  2. Når dejen er jævn og glat, drysses lidt mel på bordpladen, og dejen rulles ud til en tynd, rektangulær dejplade.
  3. Herefter drysses den udrullede dej med mel, og remoncen smøres ud over dejpladen i et jævn lag.
  4. Gul dejen sammen på langs og skær den op i ca. 2 cm tykke sider
  5. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hvile 4-5 timer et køligt sted.
  6. Stil derefter pladen med boller et sted med stuetemperatur og lad dem hvile, indtil de er luftige og er hævet til omkring dobbelt størrelse.
  7. Pensl bollerne med æggehvide og drys dem med eventuelt med kardemommesukker.
  8. Bag bollerne på midterste rille i ovnen ved 225 C til de har fået en fin gyldenbrun farve.
  9. Lad bollerne køle af og server dem med en god kop kaffe.

Tip:
Bollerne kan fryses, hvis der ikke er afsætning på dem i løbet af dagen eller dagen derpå.

 

Vegetaropskrift fra Camilla Skov
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hyldeblomstkogte nye kartofler med junigrønt 

Fra Camilla Skov, den passionerede madskribent bag den populære instagramprofilen @vegetariskhverdag, kommer den dejligste, vegetariske opskrift med sæsonens nye kartofler og hyldeblomst.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan tjekker du om et æg er friskt - og 20 andre interessante fakta om æg 

Kan æg fryses ned? Hvorfor lugter kogte æg? Er æg farligt for mennesker med forhøjet kolesterol? Indeholder æg vitaminer? I hvilket land spiser man flest æg? Hvad er forskellen på buræg, skrabeæg, frilandsæg og økologiske æg? Er det tilladt at holde høns i haven?

Når man tænker over det, så er æg…

Læs mere
Louisa Lorang opskrift
Opskrifter & råvarer
Louisa Lorang: Hashbrowns med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise 

Nyd den klassiske, amerikanske morgenmadsret hashbrowns. De små gyldne, knasende kartoffelkager er den ultimative komfortmad - ikke mindst, når de serveres med med pocheret æg, honning-bacon og hollandaise. Opskriften til denne herlige ret er udarbejdet af den populære kogebogsforfatter og…

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbercrumble opskrift 

Ingen kager slår rabarber crumble. En skøn sommerdessert med den syrlige rabarberkompot i med den sprøde, søde crumble. Et lille strejf af kanel og de knasende mandler fuldender den uimodståelige smag, der gør rabarbercrumble til en absolut favorit blandt både børn og voksne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024: En hyldest til sæsonens små, fine knolde 

Blandt sæsonens råvarer er de nye kartofler en sand delikatesse, og her er kartofler fra Samsø en særlig skøn mundfuld, og som et af sommermånedernes første kulinariske begivenheder fejrer Samsø de nye kartofler med eventet 'Samsøs Bedste Kartoffelmad 2024'.

Nye kartofler er, med deres let…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelmad med hjemmelavet mayonnaise: En nem og dejlig klassiker 

Sæsonen for de små nye frilandskartofler skal fejres med en rigtig smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er kartoffelmaden så populær, at selv finere danske frokostrestauranter har den med på menuen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Shopping
^