Kategori: Fastelavn

Choux au craquelin 

Fra Karolines Køkken kommer et bud en ny slags fastelavnsbolle. De fine, franske Choux au craquelin består af vandbakkelser, som bliver bagt med en lille farvet kiks på toppen.

Kiksen giver bollen et knasende sprødt ydre, som i anledningen af Fastelavn, fyldes med en blød vaniljecreme og solbærsyltetøj. Choux au craquelin fastelavnsbollerne kan også fyldes med flødeskum, råcreme og tilsættes et friskt bær, lemoncurd, karamel eller dit favorit syltetøj.

Ingredienser

Vaniljecreme

  • 4 dl mælk
  • 2 æg
  • 4 spsk sukker
  • 2 spsk hvedemel eller majsstivelse
  • 2 spsk vaniljesukker

Kiks

  • 100 g sukker
  • 100 g hvedemel
  • 100 g koldt smør i tern
  • ½ tsk pink pastafarve 

Vandbakkelser

  • 2 dl vand
  • 100 g smør
  • 100 g hvedemel
  • 3 sammenpiskede æg

Samt

  • ½ l Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • ½ dl solbærmarmelade eller anden syrlig marmelade

Pynt

  • Flormelis
  • Knust frysetørrede hindbær eller hindbærstøv

 

Sådan gør du

Vaniljecreme

  1. Pisk mælk og æg let sammen i en gryde.
  2. Pisk sukker, mel og vaniljesukker i gryden.
  3. Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. - eller til melsmagen er væk og cremen tykner.
  4. Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle helt af i køleskabet.

Kiks

  1. Hæld sukker, mel og smør i en skål og brug fingrene til at samle dejen. 'Ælt' derefter farven ind i dejen, brug evt. en ske, hvis du ikke vil have farve på fingrene.
  2. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir - dejpladen skal være ca. 3 mm. tyk.
  3. Læg dejpladen i køleskabet til den er fast og stik herefter 12 cirkler ud (ca. 6 cm i diameter). Brug et glas eller en udstikker.
  4. Læg de små dejplader tilbage i køleskabet til du skal bruge dem - de er lettere at håndtere, når de er helt kolde.

Vandbakkelser

  1. Bring vand og smør i kog i en gryde. Kom melet i, på én gang, og rør dejen kraftigt til den slipper gryde og ske.
  2. Kom dejen i en skål og lad den køle af i ca. 5 min.
  3. Pisk kraftigt, lidt efter lidt, ¾ af æggene i dejen.
  4. Tilsæt evt. resten - dejen er blank og skal kunne formes til toppe.
  5. Sæt dejen i 12 toppe på en plade med bagepapir (brug evt. en sprøjtepose).
  6. Placer en ubagt kiks oven på hver vandbakkelse. Bag dem midt i ovnen i 25 min. ved 200° - åbn ikke ovndøren under bagningen.
  7. Tag en enkelt vandbakkelse ud og se om den holder formen. Hvis vandbakkelsen falder sammen, så bag de resterende et par minutter længere.
  8. Tag herefter resten af vandbakkelserne ud og lad dem køle helt af på en bagerist.

Sådan samler du choux au craquelin fastelavnsbollerne

  1. Pisk den kolde vaniljecreme igennem.
  2. Pisk fløden til et fast skum og vend vaniljecremen heri.
  3. Fyld cremen i en sprøjtepose med en stjernetylle.
  4. Lav et lille hul i bunden af hver vandbakkelse - brug fx en lille saks.
  5. Fyld vandbakkelserne næsten helt op med creme.
  6. Fyld solbærmarmelade på en sprøjtepose, klip et lille hul i posen og sprøjt lidt marmelade i hver. 'Luk' hullet med lidt creme.
  7. Drys fastelavnsbollerne med flormelis gennem en sigte.
  8. Sprøjt små toppe af vaniljecreme på fastelavnsbollerne og drys med frysetørret hindbær. Server straks.
Fastelavn
Fastelavnsboller med vaniljecreme og flødeskum 

Den lille, cremefyldte bolle har været en uundværlig del af fastelavn i mange hundrede år. Tilbage i 1700- og 1800-tallet kunne hvedebollerne købes af omvandrende kagekoner, mens mange i dag samler hele familien i køkkenet for selv at bage lækre boller til fastelavnsfesten. Og heldigvis er det både…

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn: Guide til fester og tøndeslagning 2023 

Søndag er der lagt op til fest og ballade, tøndeslagning og udklædte børn, når fastelavn fejres over hele landet på museer, torve og biblioteker, og i kirker og bycentre.

Læserne har flittigt sendt os tips til steder i landet, hvor der venter fastelavnsfest. Hvis du har kendskab til…

Læs mere
Fastelavn
Hvordan er en 'rigtig' fastelavnsbolle? 

Søndag skal fastelavn fejres med hjemmebagte fastelavnsboller. Men hvad er en ’rigtig’ fastelavnsbolle? Er det den gammeldags slags med creme og syltetøj, eller er det wienerbrødsbollen med creme og flødeskum?

Karolines Køkken har undersøgt sagen, og skriver, at holdningerne er delte. Nordjyderne…

Læs mere
Fastelavn
Fastelavnsboller med lidt fuldkorn 

Fuldkornspartnerskabet har netop udviklet en ny opskrift på gammeldags fastelavnsboller i anledning af Fastelavn; 'Fastelavnsboller med lidt fuldkorn', som giver både smag og tekstur til bagværket.

Læs mere
Fastelavn
Dårlig samvittighed over fastelavnsbollen? 

Hvis du har dårlig samvittighed over fastelavnsbollen, så er det enten fordi du har spist én for mange - eller måske er du en af dem, der tænker: "Hvis det smager godt, så kan det ikke være sundt!" For sådan er den generelle holdning til mad og nydelse.

Læs mere
Fastelavn
Fastelavn med vandbakkelser og nougatcreme 

Friskbagte fastelavnsboller er et sikkert hit hvert år til fastelavn. Og med denne nye opskrift på lækre og luftige fastelavnsbakkelser fra Odense Marcipan kan børnene også være med i køkkenet, når der skal æltes, bages og dekoreres.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fastelavnsboller med flødeskum og chokolade 

Uhmmm. Hjemmebagte fastelavnsboller med flødeskum og chokolade.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^