Kategori: Julemad

Panforte med Adam & James Price 

Panforte er en ægte italiensk specialitet. Her en opskrift på den delikate kage fra Brdr. Prices fine, nostalgiske opskriftsamling ’Jeg glæder mig i denne tid’.

Brdr. Prices opskrift på italiensk Panforte
Panforte stammer helt tilbage fra renæssancen i det nordlige Italien, nærmere betegnet byen Siena, hvor den stadig er en specialitet. Den har meget lang holdbarhed og smager krydret og intens.
"Det er ikke en kage, man spiser store mængder af. Men et par mundfylde til en god kop espresso er som at rejse med smagsløgene til Siena på et par sekunder." skriver brødrene og anbefaler, at man kaster sig ud i at finde sin personlige variant af panforte: "Prøv med andre krydderier - eller juster op og ned på forholdet. Andre nødder kan også anvendes."

Ingredienser:

  • 160 g Flyden honning
  • 130 g sukker
  • 100 g valnødder, hakkede
  • 100 g. sukat, hakket
  • 100 g. pomeranskal, hakket
  • 100 g figner, hakkede
  • 50 g kakaopulver
  • 1/2 tsk, stødt muskatnød
  • 1/2 tsk. stødt nellike
  • 1/2 tls. stødt koriander
  • 1/2 tsk. stødt allehånde


Sådan gør du:

  • Varm honning op i en lille gryde og kom sukkeret i. Lad det opløse og varm blandingen op til ca. 115 grader. Brug sukkertermopmeter eller se, om en lille smule af sukker/honning-blandingen danner en lille, blød kugle, når den droppes i et glas koldt vand. Så er temperaturen i orden.
  • Bland alle ingredienserne i sukker(honning-blandinge. Den bliver meget fasty i konsistensen og svær at arbende med - med bliv ved!
  • Kom dejen i en velsmurt springform på 20 - 22 cm i diameter. Pres sammen og glat ud, til overfladen er ensartet og fylder formen
  • Bag i oven ved 150 grader i ca. 30 minutter. Tag panforten ud af formen og lad den afkøle. Den kan holde sig længere i en lufttæt beholder
  • Drys med florsukker og skær den i tynde stykker.

Jul med Adam og James Price
Med den nostalgiske opskriftsamling ’Jeg glæder mig i denne tid’ samler de to nemlig alt, der lugter brunt og brændt, og som vækker minder om barndommens juleaften.
”Man kan pive nok så meget over det fugtig-kold-blæsende danske vintervejr og mørket, der lægger sig som en tungsindig dyne over os fra november til februar. Men så meget desto mere må man som kok finde glæde i, at vi bor i et land med fire årstider og al den skønne, gedigne vintermad, som man opdager, at man faktisk har savnet.” skriver brødrene i bogens forord. ”Vi har samlet en række af vores yndlingsretter, som enten er direkte relateret til julen – eller som er retter, vi typisk finder frem, når kulden og mørket er over os. De er repræsenterende for det meget blandede og vidtfavnende køkken, som vi oplevede i vores barndomshjem, og som også kommer til udtryk i den mad, vi selv har opdaget eller digtet os frem til senere i vores amatør-kokkeliv.”
Her er danske klassikere, som helstegt gås med kvæder, bankekød og flæskesteg, og der er fransk inspirerede retter, som Confit de canard, Pot au Feu, og Anderilette. Der er opskrifter på oksehaleragout, gullashsuppe og familien Prices farcerede kalkun med sauce og tændstikkartofler. 
Der er inspiration til julefrokostbordet og opskrifter på blandt andet sildesalat, finker, hjemmelavet medister, rullepølse og sylte, gravad laks og æbleflæsk samt James´ ultimative flæskestegssandwich.
Bogen byder også på opskrifter på varme drikke, som ’Hot Buttered Rum’ og Vinterpunch – og skønne desserter og kager, som julesmåkager og -trøfler, honningkage, Baba au Rhum romkage og opskriften på brdr. Prices Sachertorte. Fra bogen bringer vi her opskriften på italiensk panforte.

 

Jul
Den fede julemad: 10 effektive tips mod halsbrand og sure opstød 

Det er svært at være mådeholden, når det kommer til julemaden; flæskesteg med sprøde svær, and, søde brunede kartofler, rødkål, gode vine, risalamande og marcipan. Lækkerierne dufter og smager så dejligt, at man hurtigt får mere indenbords, end godt er, og så ender man med at sidde resten af aftenen…

Læs mere
Julemad
Sådan slipper du for at tage på i julen 

Det er sjældent nok at krydse fingre for, at man ikke tager på i julen, for der står jo ikke ligefrem luftsteg og vindfrikadeller på menuen. Men her er lidt fakta, som måske vil give stof til eftertanke og endda give dig en helt konkret idé om, hvad du kan gøre for ikke at tage på i julen.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Svenske köttbullar 

Lune, svenske köttbullar er en lækker mundfuld, og må ikke mangle på det svenskinspirerede julebord!

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmebagt leverpostej med bacon 

Ingen julefrokost uden lun leverpostej - med knasende, sprød bacon! En lun, hjemmebagt leverpostej dufter herligt og smager skønt og er en populær delikatesse, når store og små samles til familiens julefrokost.

Læs mere
Julemad
Opskrift: Rødbedesalat med æbler, feta og nødder 

Frisk og herlig salat til julefrokostbordet.

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Lingonsylt 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er smagen af nordisk efterår, og godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Gravad laks 

Gravad betyder at indgnide rå fisk med salt, sukker, dild og krydderier. Efter 1-3 døgn trækkes væsken ud af kødet og giver fisken en helt ny konsistens og smag. Syltet fennikel kan med fordel laves på forhånd. Lav rigeligt, for de smager også dejligt i en frisk salat!

Læs mere
Julemad
Svensk jul: Janssons frestelse 

’Janssons frestelse’ er en herlig svensk ret, som kombinerer flødekartofler med små salte ansjoser eller benfri sild. Retten er ikke mindst et fast element på højtidernes buffetborde jul og påske.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Svensk jul: Klassiske svenske pepparkakor  

De duftende svenske ingefærsmåkager 'pepparkakor' med kanel, kardemomme, ingefær og nelliker, nydes året rundt i Sverige, og i julen er de små, krydrede kager en absolut favorit blandt julelækkerierne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Svensk fladbrød 

Bag fine, sprøde svenske fladbrød.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^